11.11.12

Μας δανείζουν για να μας ξανακουρέψουν...

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που εκτιμάται ότι εκτινάσσεται στο 175,6% του ΑΕΠ φέτος –μετά και τα δάνεια της τρόικας (περίπου 75 δισ. ευρώ έως τώρα)- έναντι 148,3% προ διετίας, θα εκτοξευθεί στο 184,9% το 2016, παρά το κούρεμα που έγινε φέτος.
Η πορεία του ... ελληνικού χρέους έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι βλέπουν τώρα πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη από το ελληνικό Κοινοβούλιο με οριακή πλειοψηφία (153), δεν επιφέρει συνολική λύση.

Οι τρεις απόψεις που επικρατούν μεταξύ των δανειστών, και για τις οποίες η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει λόγο, είναι:



1. Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.



2. Επί ευρωπαϊκού εδάφους, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δεν συζητάει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς συναντά σθεναρή αντίσταση στο εσωτερικό της.



3. Η Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων μια τρίτη λύση, που ενδεχομένως να ικανοποιεί και τις δύο προηγούμενες πλευρές.



Αφορά τον δανεισμό της Ελλάδας, προκειμένου η ίδια να προχωρήσει στην επαναγορά χρέους της από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων.



Η λύση «buy back» του χρέους φαίνεται να έχει και τις περισσότερες πιθανότητες.



Και όπως σημείωνε χαρακτηριστικά κορυφαίος αξιωματούχος, ένα δάνειο της τάξης των 15 δισ. ευρώ θα έσβηνε χρέος 60 δισ. ευρώ, περιορίζοντας το συνολικό ελληνικό χρέος στα 280,6 δισ. ευρώ έναντι των 340,6 δισ. που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος.



Το ενδεχόμενο να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα η αναμενόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ άφηνε ανοιχτό χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, όταν δήλωνε από το συνέδριο του Economist:



«Εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης, ίσως το ποσόν να είναι και μεγαλύτερο».



Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δανειστών ως προς το ελληνικό χρέος φαίνεται να είναι και το κλειδί για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ συνδυαστικά με το χρηματοδοτικό κενό που προκαλεί η επιμήκυνση του ΜΠΔΣ.



Η δόση, πάντως, δεν πρόκειται να εκταμιευθεί νωρίτερα από τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με τις τελευταίες, χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.



Για την ώρα οι δανειστές βρίσκονται σε πυρετό διεργασιών προετοιμάζοντας το Eurogroup της Δευτέρας.



Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων δεν θα έχει τελειώσει πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου.



«Περιμένουμε μια πολιτική δήλωση», τόνιζε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και πρόσθετε:



«Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και να είστε σίγουροι ότι και η Ευρώπη θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και η δόση θα εκταμιευτεί».



Είναι προφανές πλέον ότι η δόση θα καθυστερήσει αρκετά.



Το κρίσιμο ζήτημα των εντόκων γραμματίων 6,5 δισ. ευρώ που λήγουν μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου θα επιλυθεί τεχνικά, με την άδεια που αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πληρωμή αυτών των τίλων με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: