9.11.12

«Η Μέρκελ θα έπρεπε να παρουσιάζει όργανα βασανισμού...


...αντί για σχέδια αναδόμησης της Ε.Ε.»...
Την 7η Νοέμβρη, η Καγκελάριος Μέρκελ ταξίδεψε στο Στρασβούργο για να παρουσιάσει στην Ευρωβουλή το ευρωπαϊκό της όραμα. Καθώς φαίνεται, όμως, η Καγκελάριος βρέθηκε μόνη με το σχέδιό της, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.

Πίσω από... την υπόδειξή της να γίνει η κρίση αφορμή για να διορθωθούν ορισμένα «θεμελιώδη σφάλματα στην αρχιτεκτονική της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», κρύβεται το μεγαλόπνοο σχέδιο της Μέρκελ για τις πιο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που έχει γνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το ξεκίνημα του ευρώ, σημειώνει η καθημερινή εφημερίδα του Μονάχου:

«Η Μέρκελ θέλει να εισαγάγει μία νέα οικονομική πολιτική των αγορών (με μία Ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή), μία νέα δημοσιονομική πολιτική (με επικεφαλής ευρωπαίο ελεγκτή), μία ισχυρότερη Ευρωβουλή που θα νομιμοποιήσει όλα τα παραπάνω και τέλος μία κοινή οικονομική πολιτική».

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το σχέδιο της Καγκελάριου προτείνει ανάμειξη άνευ προηγουμένου στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών-μελών, τα οποία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως δεν θα δεχτούν μία τέτοια εξέλιξη:

«Η Καγκελάριος θα πρέπει να αισθάνεται πολύ μόνη το τελευταίο διάστημα. [...] Στη Γαλλία, ο πρόεδρος ζει σε ένα δικό του φαντασιακό κόσμο. Η Ισπανία και η Ιταλία κοιτάζουν πώς να μειώσουν τις επιπτώσεις του χρέους τους, ενώ η Ελλάδα ελπίζει σε αιώνιες αναδιαπραγματεύσεις. [...] Η Μέρκελ δεν διαθέτει τα μέσα για να ασκήσει επαρκή πίεση σε αυτή τη ληθαργική πλειοψηφία. Για άλλη μία φορά, η Ευρώπη είναι δέσμια της λογικής του παζαριού [...] Ίσως θα έπρεπε να παρουσιάζει όργανα βασανισμού αντί για σχέδια και προγράμματα αναδόμησης».

Σε συνάφεια με τα παραπάνω, η εφημερίδα Le Temps της Γενεύης επισημαίνει την ανικανότητα της Μέρκελ να παρουσιαστεί ως κάτι άλλο από άσπλαχνη γιατρός, η οποία προσφέρει μεν δωράκια στους ασθενείς που ακολουθούν την ενδεδειγμένη θεραπεία, χωρίς ωστόσο να κερδίζει την εμπιστοσύνη τους:

«Τα Made-in-Germany γιατρικά της δόκτορος Μέρκελ είναι σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση του σωματικού πόνου και την αποκατάσταση της ορθής λειτουργία εκείνων των οργάνων που καταστράφηκαν ως συνέπεια μακροχρόνιας κακοδιαχείρισης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, δεν πάσχει μονάχα από ρευματικούς πόνους, αλλά και από σοβαρή καταθλιπτική συνδρομή, η οποία δεν της επιτρέπει να φαντασιωθεί τον εαυτό της ως ολότητα. Ναι κυρία Μέρκελ, το πρόβλημα εντοπίζεται στο κεφάλι της Ε.Ε.! Και η γερμανική θεραπευτική συνταγή, στην οποία αφιερώσατε σχεδόν ολόκληρη τη σταδιοδρομία σας δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα επιλύσει τα πάντα».

Οποία ειρωνεία της τύχης! Η καγκελάριος έχει υπάρξει στο παρελθόν επιτυχημένη ερευνήτρια στον τομέα της κβαντικής χημείας... Είναι πραγματικά να απορεί κανείς που δεν έχει ακόμη αντιληφθεί ότι μόνο με ένα κβαντικό άλμα θα ξεπεράσει η Ε.Ε. την κρίση!



Πηγή: Süddeutsche Zeitung, Le Temps

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: