3.11.12

Ολοταχώς για φορολόγηση των ακινήτων από το πρώτο ευρω...



Xωρίς αφορολόγητο θα επιβληθεί- εκτός δραματικού απροόπτου- ο νέος Ενιαίος Φόρος ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το σημερινό "χαράτσι" της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, ο οποίος σημειωτέον δεν έχει ακόμα εισπραχθεί ούτε για... το 2010 ούτε για το 2011. Στην επιλογή αυτή φαίνεται ότι καταλήγουν τα επιτελεία των κομμάτων και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πιάσουν τον στόχο των 3 δισ ευρώ και με δεδομένο ότι μπορεί ο ΦΑΠ να έχει αφορολόγητο 200.000 ευρώ, αλλά το "χαράτσι" της ΔΕΗ που αποδίδει περίπου 2,4 δισ ευρώ επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, χωρίς αφορολόγητο.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι προκρίνεται κλίμακα για το νέο Τέλος, που θα έχει 8 κλιμάκια χωρίς αφορολόγητο και συντελεστές από 0,1 έως 3%, ενώ υπό εξέταση είναι η δυνατότητα εξαίρεσης ευπαθών ομάδων, όπως οι άνεργοι. Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, θα υπαχθούν στο Ενιαίο Τέλος και η αξία τους θα υπολογίζεται με τις Αξίες Γης εκεί όπου δεν θα προλάβει να επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου δήλωση μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2013, καθώς τα στοιχεία των αγροτεμαχίων που είχαν καταχωρηθεί στα Ε9 του 2005 και μετά, δεν έχουν καταχωρηθεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο του ΚΕΠΥΟ.

Για τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται αύξηση του ισχύοντος συντελεστή 0,6% ενδεχομένως και στο διπλάσιο, ενώ με το ίδιο καθεστώς θα φορολογηθούν και τα εμπορικά ακίνητα της Εκκλησίας. Υπό εξέταση παραμένει η δημοσιονομική δυνατότητα εξαίρεσης ακινήτων για κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: