13.11.12

«Βίνερ Τσάιτουνγκ» - Α. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση κρέμεται από μια λεπτή κλωστή»...


«Η ψηφοφορία για το πακέτο λιτότητας, την περασμένη Τετάρτη, κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 153 βουλευτές, δείχνει σαφώς πως αυτή η κυβέρνηση κρέμεται ήδη από μια λεπτή κλωστή και δεν θα αντέξει πολύ, διότι...
θέλει να εφαρμόσει το πακέτο που ψήφισε τώρα και αυτό θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή συνέντευξή του (ολοσέλιδη, μεγάλου σχήματος) στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» (εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία).

Κατά την άποψή του, ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μια τελείως λανθασμένη στρατηγική που οδηγεί κατευθείαν σε αδιέξοδο, μια στρατηγική του τύπου «εφαρμόζω ό, τι και να μου ζητά η τρόικα των πιστωτών και μετά αρκούμαι με ό, τι σκέφτεται να μου δώσει» και αυτό δεν έχει καμία σχέση με όσα ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε πριν από τις εκλογές, δηλαδή να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα. Και τι αξιοπιστία μπορεί να έχει ο κ. Σαμαράς, αναρωτιέται, όταν μέσα σε τέσσερις μήνες τον εγκαταλείπουν στη σειρά οι βουλευτές του και διαθέτει πλέον, μόλις μια τόσο μικρή, εύθραυστη, πλειοψηφία στη Βουλή, σε μια τόσο σημαντική ψηφοφορία, όπως της Τετάρτης. Με τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού εναντίον της, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτά που ψήφισε η Βουλή, προσθέτει.

Τις σοβαρές αμφιβολίες του εκφράζει ο κ. Τσίπρας ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για το δρόμο εξόδου από την κρίση, τη στιγμή που, όπως σημειώνει, ο ίδιος ο Επίτροπος Όλι Ρεν λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο.

Εκφράζει επίσης αμφιβολίες για το αν υπάρχει ένα βιώσιμο σχέδιο για την επίλυση της ελληνικής κρίσης και ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα υποστήριζε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι εφαρμόσιμο και αυτό, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας πως αρχικά υπήρχε ο ουτοπικός στόχος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, που τώρα είναι στα 10 δισεκατομμύρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο σημαίνει 2,5 δισεκατομμύρια το χρόνο, δηλαδή μόλις το 1,2% του ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδας. Αναρωτιέται στη συνέχεια, αν έχει νόημα να ξεπουληθεί η περιουσία του κράτους, για να μην έχει κατόπιν η Ελλάδα, δημόσιες επιχειρήσεις, ηλεκτρισμού, ύδρευσης, πετρελαϊκή βιομηχανία, να πουλήσει δηλαδή για τόσα λίγα χρήματα ολόκληρη την κρατική της περιουσία.

Ο ίδιος θεωρεί πως η ίδια η αγορά θα φροντίσει να εμποδιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις, διότι, όπως παρατηρεί, κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα ξοδέψει τα χρήματά του, όταν γνωρίζει ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης, η οποία τις αποφάσισε, ήδη τελειώνει. Μια τόσο καταστροφική πολιτική είναι τελείως απαράδεκτη σε μια αστική Δημοκρατία, όπως η ελληνική και αυτή η πολιτική θα μπορούσε ίσως να πραγματοποιηθεί σε μια αφρικανική χώρα, αλλά όχι στην Ευρώπη με τον πολιτισμό Δικαίου. Για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να καταργηθούν το Σύνταγμα και η Βουλή.

Διαβεβαιώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει γόνιμη, ουσιαστική και ρεαλιστική πολιτική, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει, πως ακόμη και αν δεν ζητούσε εκλογές, δεν θα χρειαζόταν να περιμένει, διότι τις απαιτούν τα κοινωνικά δεδομένα. Η Ελλάδα βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση, χιλιάδες καρκινοπαθείς δεν μπορούν να παραλάβουν τα φάρμακά τους, η ανεργία οδεύει προς το 30%, σχεδόν το 60% των νέων ανθρώπων δεν έχουν εργασία και αυτό απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί και γι αυτό πέφτουν οι κυβερνήσεις, όχι γιατί υπάρχει μια συνωμοσία εναντίον τους. Έτσι έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου και την ίδια τύχη θα έχει και η κυβέρνηση Σαμαρά. Και για να το πει, όπως σημειώνει, ξεκάθαρα, την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, μετά το 2010, την προκάλεσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η τρόικα και όχι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στην ερώτηση, τι θα έκανε ως πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως η πολιτική λιτότητας πρέπει οπωσδήποτε να ακυρωθεί, καθώς παράγει ύφεση, το ποσοστό του χρέους αυξάνεται, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Χρειάζονται ουσιαστικές επαναδιαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, τονίζει, για να εξεταστούν οι όροι της δανειακής σύμβασης.

Επιπλέον, χρειάζεται μια γενναιόδωρη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα κατά το πρότυπο της Συμφωνίας Χρέους του Λονδίνου, για την περίπτωση της Γερμανίας, το 1953, μαζί με μια ρήτρα ανάπτυξης για την απόσβεση του υπόλοιπου χρέους. Και επιπλέον χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά και ένα Σχέδιο Μάρσαλ στην Ευρώπη για να υπάρξει ευημερία και η λύση για το πρόβλημα, που δεν είναι ειδικά ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, μπορεί να είναι μόνον πολιτική.

Σε ό, τι αφορά την άρνηση του Βερολίνου για μια νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, που ερωτάται σχετικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι, ενώ ο κ. Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του στην κ. Μέρκελ είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει όλα της τα χρέη, μέχρι και το τελευταίο ευρώ, πρόσφατα ο κ. Ακερμαν, ο πρώην διοικητής της Μπούντεσμπανκ, είπε ότι η μόνη λύση για την ελληνική κρίση είναι μια μεγάλη διαγραφή χρέους.


Για τον κ. Τσίπρα, τίθεται το ερώτημα, ποιόν πρέπει κανείς να πιστέψει, ποιός από τους δύο έχει δίκιο, ο κ. Ακερμαν ή ο κ. Σαμαράς, ποιός από τους δύο έχει μια πρόταση προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Ελλάδας και ο ίδιος απαντά, ο Ακερμαν (έχει δίκιο).

Καλούμενος να τοποθετηθεί στον χαρακτηρισμό του από τους επικριτές του ως «λαϊκιστής που δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα στο λαό», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά χαρακτηριστικά «δεν είμαστε εμείς απαραίτητοι για κάτι τέτοιο. Αρκεί που η 'Ανγκελα Μέρκελ ισχυρίζεται ότι χώρες με χρέος πάνω από 80% θα χάνουν την κυριαρχία τους. Ή όταν ζητά απροκάλυπτα τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, στον οποίο η χώρα μας δεν έχει κανένα δικαίωμα. Αυτό προκαλεί οργή. Στις διαδηλώσεις εμείς θεωρούμαστε ακόμα μετριοπαθής δύναμη».

Τέλος, ως προς το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως το κόμμα του ήταν ήδη έτοιμο στις 18 Ιουνίου και αν δεν είχε γίνει κάθε τι δυνατό για να κρατηθεί μακριά από την εξουσία, η Ελλάδα θα είχε γλυτώσει από αυτό το πακέτο λιτότητας και θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι σήμερα. Η χώρα έχασε μια ευκαιρία, σύντομα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την κυβέρνηση, καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης....

Δεν υπάρχουν σχόλια: