19.11.12

Ανω-κάτω η γαλλική δεξιά μετά τον Σαρκοζί..

"Στα μαχαίρια" οι διάδοχοι του πρώην προέδρου...
Τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης UMP που «ορφάνεψε» μετά την αποχώρηση του Νικολά Σαρκοζί από την ενεργό πολιτική δράση, διεκδικούν αμφότεροι τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, όσο και ο... γραμματέας του κόμματος Ζαν Φρανσουά Κοπέ με τις κατηγορίες για νοθεία να εκτοξεύονται εκατέρωθεν.
Χαοτική είναι η κατάσταση στην γαλλική δεξιά, μετά την σύγκρουση των δυο υποψήφιων διαδόχων του Σαρκοζί, του Φρανσουά Φιγιόν και του Ζαν Φρανσουά Κοπέ, για την ηγεσία του κόμματος UMP, που έληξε με αμφότερους να διεκδικούν τη νίκη.

Η αναστάτωση συνεχίζεται αφού δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη από την εκλογική επιτροπή του κόμματος,τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από τα μισά εκ των 300. 000 μελών του κόμματος.

Μόλις άρχισαν να γίνονται γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Κοπέ φαινόταν να προηγείται με βραχεία κεφαλή, κάτι που εξέπληξε πολλούς αφού νικητής προβλέποταν να είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Φιγιόν.

Ο Κοπέ υποστήριξε ότι προηγούταν με 1000 ψήφους έναντι του Φιγιόν, ο οποίος 20 λεπτά αργότερα, δήλωσε ότι στην πραγματικότητα νικητής ήταν εκείνος.
Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίστηκε μετά από ένα αναγκαστικό διάλλειμα εξαιτίας κατηγοριών για νοθεία. O Κοπέ δήλωσε στο κανάλι BFM ότι οι ψήφοι που μετρήθηκαν ήταν περισσότερες από τις υπογραφές των ψηφισάντων, κάτι που συνιστά απόδειξη νοθείας.

Από την πλευρά του, ο Φιγιόν, ο οποίος επέμενε ότι προηγούταν με πάνω από 200 ψήφους, παραπονέθηκε επίσης για παρατυπίες στην ψηφοφορία.

Ο Κοπέ συμπεριφερόμενος ήδη ως νικητής, σε σημερινή του συνέντευξη δήλωσε ότι περιμένει ειλικρινά η επιτροπή να επιβεβαιώσει τη νίκη του, ενώ από ο Φιγιόν δεν έχει δώσει καμία συνέντευξη, αλλά σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωσή του, περιμένει «με ψυχραιμία» την ετυμηγορία, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι έχει προβάδισμα.

Πραγματικός νικητής ο...Σαρκοζί
«Πρόκειται για καταστροφή. Οι Σοσιαλιστές πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με αυτό. Ο Νικολά Σαρκοζί πρέπει να είναι επίσης χαρούμενος. Θα πρέπει να λέει στον εαυτό του ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά χωρίς την παρουσία του» παραδέχθηκε ένα μέλος της ομάδας του Φιγιόν.

Παρότι υπό κανονικές συνθήκες, ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών θα είναι και ο υποψήφιος της δεξιάς για τις προεδρικές του 2017, έρευνες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δείχνουν ότι τα δυο τρίτα των μελών του κόμματος, θεωρούν ότι ο Σαρκοζί είναι καταλληλότερος για να φέρει και πάλι τον προεδρικό θώκο, πίσω στο στρατόπεδο της δεξιάς.

«Ακόμη και δίχως να γνωρίζουμε ποιος (από τους δυο υποψήφιους) κέρδισε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο πραγματικός νικητής αυτής της ψηφοφορίας ονομάζεται Νικολά Σαρκοζί» έγραψε η οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Το χάος που προκλήθηκε, έχει ήδη υπονομεύσει μια αναμέτρηση που υποτίθεται ότι θα συνιστούσε μια νέα αρχή για την διχασμένη δεξιά, η οποία μετά από 17 συναπτά έτη, έχασε την προεδρία της χώρας.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: