10.11.12

Πολλοί Έλληνες μαθαίνουν Κινέζικα...


Αυξάνεται η ζήτηση για εκμάθηση Κινεζικών από Έλληνες. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους ενήλικες, καθώς το ενδιαφέρον έχει περάσει και στα παιδιά.
Ενδεικτικό είναι ότι στις πανελλήνιες εξετάσεις...
Hanyu Shuiping Kaoshi (HSK) για τη γνώση Κινεζικών σε διάφορα επίπεδα μετείχαν 60 παιδιά εκ των οποίων και τα 60 πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις. Τα ποσοστά επιτυχίας των ενηλίκων είναι, επίσης, ιδιαίτερα υψηλά καθώς κινούνται κοντά στο 90%.

Ειδικότερα, χθες απονεμήθηκαν στους επιτυχόντες τα διπλώματα για τα έξι επίπεδα γλωσσομάθειας μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις HSK και YCT (για τα παιδιά). Η απονομή έγινε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλάδας-Κίνας κ. Αν. Ποταμιάνο και τη μορφωτική ακόλουθο της Κίνας κ. Chen Xiao. Ο κ. Ποταμιάνος συνεχάρη τους επιτυχόντες, διότι επέλεξαν να μάθουν την κινεζική γλώσσα που είναι μεγάλο εφόδιο για την περαιτέρω επαγγελματική τους εξέλιξη, ενώ η κ. Chen Xiao εξήρε τους δεσμούς των δύο χωρών, και τη σημασία της εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας.

Συμμετοχή

Οπως ανέφερε στην «Κ» η Α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Αμαλία Ματιάτου, στις εξετάσεις του Μαΐου για τα έξι επίπεδα γλωσσομάθειας, συμμετείχαν 280 άτομα από όλη τη χώρα και πέρασαν με επιτυχία τα 240 (ποσοστό 86%). Στις πρόσφατες εξετάσεις του Οκτωβρίου μετείχαν 180 άτομα, και παρότι τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό επιτυχίας προσεγγίζει το 90% (περί τους 160 εξετασθέντες). Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.chinesetesting.cn περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Σύνδεσμος είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε το 1965, με κύριο σκοπό την ανάπτυξη φιλικών, πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Σήμερα αριθμεί περίπου 1.000 μέλη. Οπως ανέφερε στην «Κ» η κ. Ματιάτου, στην Ελλάδα ο Σύνδεσμος είναι ο πρώτος που δίδαξε στην Ελλάδα την κινεζική γλώσσα από το 1982, φέρνοντας Κινέζους καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, είναι ο πρώτος που από το 2005 εξουσιοδοτήθηκε επισήμως από το υπουργείο Παιδείας της Κίνας για τη διεξαγωγή των εξετάσεων και την απόκτηση πιστοποιητικού γνώσης (για έξι επίπεδα) της Κινεζικής (The Chinese Proficiency Test Hanyu Shuiping Kaoshi) ως ξένης γλώσσας καθώς και για το YCT (Young Learners Chinese Test) για παιδιά κάτω των 15 ετών.

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: