19.11.12

Πέθανε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Τάσος Σοφόπουλος...



Πεθανε τα ξημερώματα της Κυριακής(18/11) σε ηλικία 78 ετών, ο Τάσος Σοφόπουλος, ένας από τους σημαντικούς δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, που έφυγαν για την Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '50.

Ο Τάσος Σοφόπουλος τελευταίος της ... παλιάς φρουράς, «γέννημα ανάθρεμμα Αθηναίος» όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος - γεννήθηκε στα Πετράλωνα το 1934-, ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία φτασμένος μουσικός, ένα από τα ταλέντα της εποχής του, με εμφανίσεις στα μεγάλα πάλκα της Αθήνας και της επαρχίας και με σημαντική παρουσία στις ηχογραφήσεις. Πήγε στην Αμερική κουβαλώντας στις αποσκευές του ήδη μια σημαντική εμπειρία - πρόλαβε να παίξει και με τον Μάρκο Βαμβακάρη - αλλά και τις τραγικές μνήμες μιας Ελλάδας κατεστραμμένης από τον Εμφύλιο και την φτώχεια.

Έπαιξε για χρόνια μαζί με τον Δημήτρη Στεργίου τον περίφημο Μπέμπη, τον Ιορδάνη Τσομίδη, τον Τατασσόπουλο, τον Τσιμπίδη, τον Λεμονόπουλο, τον Σταματίου (Σπόρο), τον Τζουανάκο, αλλά και τον Τάκη Μπίνη, την Σεβάς Χανούμ, την Πόλυ Πάνου και άλλους.

Γύρισε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες: Σαν Φρανσίσκο, Λας Βέγκας, Σικάγο, Νέα Υόρκη, έφτασε μέχρι την Χαβάη και τον Καναδά, διασκεδάζοντας τους Έλληνες μετανάστες και συναντήθηκε στα πάλκα με όλους τους παραπάνω μεγάλους μουσικούς αλλά και με μουσικούς από άλλες σημαντικές παραδόσεις.

Αρχές της δεκαετίας του '90, γύρισε στην Ελλάδα, με μια μικρή σύνταξη από την Αμερική, επιλέγοντας συνειδητά τον μοναχικό δρόμο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παίζοντας που και που σε μικρές ταβέρνες με κόσμο που ήθελε να ακούσει και μπορούσε να εκτιμήσει αυτό το είδος της μουσικής. Το στέκι του ήταν στον Κολωνό στην ταβέρνα της «Μεταξούς» όπου έπαιζε με τον Τόλη Χάρμα μέχρι τον θάνατο του Χάρμα, πριν λίγα χρόνια.

Το 2007, μετά από επιμονή λιγοστών φίλων του, έκανε κάποιες έκτακτες εμφανίσεις στο, ιστορικό πλέον, «Μπαράκι του Βασίλη», στις «Χίλιες και δυο Νύχτες», ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση, πριν τον καταβάλλουν τα προβλήματα υγείας, ήταν στις 15 του περασμένου Δεκέμβρη στην ταβέρνα « 'Αμα Λάχει», σε μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτόν.

Η κηδεία του τάσου Σοφόπουλου θα γίνει αύριο Τρίτη.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: