4.11.12

Τετ-α-τετ Σαμαρά με Βενιζέλο και Κουβέλη...

Tα 4 θέματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ...
Καθοριστικής σημασίας για την ψήφιση των μέτρων και τη συνοχή της κυβέρνησης είναι οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και ... τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Ο πρωθυπουργός, πριν τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όσο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κατά τη διάρκεια της οποίας κλείστηκαν τα ραντεβού, που θα γίνουν στη Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα βρεθεί τελικά συμβιβαστική λύση και η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει τα μέτρα και εν συνεχεία τον προϋπολογισμό. Πολύ περισσότερο που η τρόικα φέρεται να δέχεται την επεκτασιμότητα της εθνικής συλλογικής σύμβασης, έστω και στα θεσμικά θέματα,π.χ. όπως οι άδειες των εργαζομένων, γεγονός που πιστεύουν στην κυβέρvηση ότι μπορεί να το εκμεταλλευτούν ώστε ο Φώτης Κουβέλης να ψηφίσει τελικά την Τετάρτη σε ένα άρθρο εργασιακά και δημοσιονομικά μέτρα.

Την «υποχώρηση» της τρόικα έκανε γνωστό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκε το πρωί με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου και ο γ.γ Γ. Μέρκος, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ οι Πάρις Κουκουλόπουλος ,Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ έθεσε στην κυβέρνηση τέσσερα θέματα. Πρώτον, να μην υπάρξει καμία άσχετη διάταξη στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή πέρα των προαπαιτούμενων που προβλέπονται στο Μνημόνιο – καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ο υπουργός παιδείας έχει ζητήσει να συμπεριληφθούν και άλλα θέματα του υπουργείου του. Δεύτερον, να υπάρξουν βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και το θέμα των μισθών. Τρίτον , βελτιώσεις στα εργασιακά ,όπου ο Γ. Βρούτσης τους ενημέρωσε για την «υποχώρηση» της τρόικα. Και τέταρτον, να υπάρξει δημόσιος έλεγχος και διασφάλιση των καταθετών στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Ό, τι μπορείς κάνε»

Σύμφωνα με πληροφορίεςη αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ πίεσε τον Γιάννη Στουρνάρα να προχωρήσει σε κινήσεις που θα συμβάλουν στο να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση . «Ό, τι μπορείς κάνε» φέρεται να του είπαν χαρακτηριστικά, με τον υπουργό Οικονομικών πάντως να μην είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω παραχωρήσεις από την τρόικα.


Καθοριστικές συναντήσεις

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα είναι καθοριστικές όχι μόνο για την ψήφιση των μέτρων αλλά και για την ίδια την ύπαρξη της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά. Αν ,για παράδειγμα, η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσει τα μέτρα, δύσκολα θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ακόμα και αν τελικά ψηφίσει τον προϋπολογισμό ,κάτι για το οποίο δεν έχει υπάρξει ακόμα οριστική απόφαση.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο κατά την κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ.

Υψώνει τους τόνους ο Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το απόγευμα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υψώσει ακόμα περισσότερο τους τόνους και να απαντήσει στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΚΟ της ΝΔ.

πηγη real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: