14.11.12

Συνεχίζει να προκαλεί, ο Δατσέρης...



Επιμένει για τη "φούσκα" του ΠΑΣΟΚ...
Δεν απολογείται ο παραιτηθείς γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δατσέρης, αλλά επανέρχεται με τα περί «φούσκας».

Σε κείμενο-παρέμβασή του στην ... εφημερίδα «Έθνος», ο κ. Δατσέρης επιμένει ότι: «Στην πολιτική, η ωμή αλήθεια δεν είναι αρεστή. Είναι εθισμένη στον έμμεσο και αναλογικό λόγο και αναδεικνύει επιφαινόμενα.»

Διαβάστε την επιστολή του στην εφημερίδα:

«Στην πολιτική, η ωμή αλήθεια δεν είναι αρεστή. Είναι εθισμένη στον έμμεσο και αναλογικό λόγο και αναδεικνύει επιφαινόμενα. Μια επίσκεψη, όμως, στα στοιχεία της EUROSTAT αρκεί. Η Ελλάδα το 1975 είχε ΑΕΠ 2,6 δισ. ευρώ και το 2009 231,1 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση 90 φορές, αποπληθωρισμένη η μεγέθυνση του ΑΕΠ είναι 2,13. Τις ίδιες χρονιές το δημόσιο χρέος από 0,5 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε στα 299,7 δισ. ευρώ, δηλαδή ονομαστικά αυξήθηκε 600 φορές. Σε ποσοστό του ΑΕΠ από 19,2% σε 129,7% ή αύξηση επί 6,75 φορές.

Η χώρα κατά τη μεταπολίτευση διπλασίασε το οικονομικό της μέγεθος και επταπλασίασε το χρέος της. Πώς έγινε αυτό; Πριν από το ευρώ δανειζόμενη και κόβοντας πληθωριστικό χρήμα και μετά συνεχίζοντας να δανείζεται. Αναγνωρίζω ότι χρησιμοποίησα ένα τέχνασμα προσέλκυσης της προσοχής, μια «χειροβομβίδα λάμψης και κρότου» και αγνόησα το κόστος. Δεν είμαι πολιτικός, ούτε σκοπεύω να γίνω. Είμαι ενεργός πολίτης και στρατευμένος στη Δημοκρατική Παράταξη, για την οποία «οι καιροί ου μενετοί».


Αντέδρασαν όσοι θέλουν να σβήσουν την εικόνα των εκλογικών κέντρων στην Πανεπιστημίου, τη Σταδίου και την Τσιμισκή των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ το 1996 και το 2000.


Την απόλυτη επίδειξη πολιτικού νεοπλουτισμού των μετέπειτα υπουργών που θα μας έβαζαν στην ΟΝΕ και όσων ίππευαν στο κύμα του κραταιού κόμματος, που ήταν συνάμα κυβέρνηση και αντιπολίτευση.


Αντέδρασαν όσοι δεν θέλουν να θυμούνται ότι το ΠΑΣΟΚ το 2009 όδευε «μέσα στην καλή χαρά» προς την πολλοστή ιστορική νίκη με κεντρική ιδέα ότι «λεφτά υπάρχουν» και όχι «πρέπει να φτιάξουμε», απευθυνόμενο σε μια χώρα-ειδική περίπτωση που η παγκόσμια κρίση την έβρισκε με τεράστιο έλλειμμα, μη διαχειρίσιμο χρέος και, κυρίως, με χαώδες έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Μια χώρα που εισήγε και κατανάλωνε και δεν παρήγε για να εξάγει.


Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ο κύριος συντελεστής του διπλασιασμού του πλούτου της χώρας, της διεύρυνσης της πολιτικής δημοκρατίας, σφραγίστηκε από προσωπικότητες με μεγάλο ανάστημα, αλλά ήταν και ο βασικός διαμεσολαβητής μεταξύ κράτους και κοινωνικών ομάδων.


Το κράτος επί των ημερών του, με βραχύβιες εξαιρέσεις, έπαιρνε δανεικά και στην εποχή του «Τσοβόλα, δώσ' τα όλα» έκοβε χρήμα και τα έκανε αλόγιστες προσλήψεις στο Δημόσιο, προκλητικές αμοιβές στις ΔΕΚΟ, συντάξεις από τα σαράντα, ανεξέλεγκτα επιδόματα και επιδοτήσεις, και εκτός Δημοσίου επέτρεπε προσοδοθηρικές πρακτικές κατά βάση μη παραγωγικών δραστηριοτήτων.


Τώρα δεν «υπάρχει σάλιο» στο κράτος. Αλλά τμήματα του πληθυσμού αντιλαμβάνονται τα κόμματα και τους κυβερνώντες μόνον ως διαμεσολαβητές. Το δικό τους ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ. Δεν κάνει πια χατίρια.


Προσπάθησε ως όφειλε, πληρώνοντας και για τις αμαρτίες του, να σώσει τη χώρα. Ζώντας ακόμη μέσα στην ψευδαίσθηση ότι υπάρχει δυνατότητα αέναης ατομικής ευημερίας, αναζητούν νέο διαμεσολαβητή. Φεύγουν και το ΠΑΣΟΚ απομειώνεται, ξεφουσκώνει.


Θα ήταν άδικο να καταλογιστούν οι ευθύνες μόνον στο ΠΑΣΟΚ και ο χαρακτηρισμός να αφορά μόνον αυτό. Η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε με υστέρηση φάσης αναζητώντας το προφίλ του αντιΑνδρέα και αντιγράφοντας τα πρότυπα του αντιπάλου της. Ακόμη και μέχρι τις τελευταίες εκλογές έδρασε ως διαμεσολαβητής.


Το «ισοδύναμα υπάρχουν» είναι εντελώς αντίστοιχο του «λεφτά υπάρχουν». Η διαφορά βρίσκεται στις κοινωνικές αναφορές. Το πελατειακό σύστημά της αφορά τα αυθεντικά μεταπολεμικά μεσοστρώματα. Το τρίπτυχο δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί και επιπλέον ένστολοι, δικαστικοί και ιερωμένοι. Η διαμεσολάβηση και ο προστατευτισμός τελειώνουν και γι' αυτές τις ομάδες. Η φούσκα της Νέας Δημοκρατίας μόλις τρύπησε.


Οι παρατάξεις της μεταπολίτευσης ξεφουσκώνουν και τροφοδοτείται ο απροκάλυπτος λαϊκισμός. Φουσκώνουν, τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και κυρίως η Χρυσή Αυγή, κλείνοντας το μάτι στους πάντες και υπονοώντας ότι αν χρειαστεί θα ξανακόψουμε δραχμές. Θα αποτελέσουν τις τελευταίες φούσκες της μεταπολίτευσης και μάλιστα γεμάτες ήλιον.


Επανέρχομαι για τη Δημοκρατική Παράταξη. Καμιά ανασύσταση δεν θα πετύχει, καμιά προσπάθεια δημιουργίας σύγχρονου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δεν θα τελεσφορήσει, αν δεν ιδωθεί καθαρά το παρελθόν, δεν καταλογιστούν καθαρά ευθύνες και δεν κρατηθούν μόνον τα καθαρά στοιχεία.


Αν δεν συνδεθεί με τα παραγωγικά στρώματα, τους σύγχρονους σε νοοτροπία αγρότες και κτηνοτρόφους, τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τους δημοσίους υπαλλήλους που αξιολογούνται, τους επιστήμονες που αποδέχονται την αξιοκρατία, τους καινοτόμους και ανταγωνιστικούς επιχειρηματίες. Κυρίως δε αν δεν αντιμετωπίσει τις πληγές της ανεργίας μετάβασης πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργων σε άλλες δουλειές και της ανεργίας τριβής με τα μορφωμένα παιδιά να μεταναστεύουν.


Η χώρα κατά τη μεταπολίτευση διπλασίασε το οικονομικό της μέγεθος και επταπλασίασε το χρέος της. Πώς έγινε αυτό; Πριν από το ευρώ δανειζόμενη και κόβοντας πληθωριστικό χρήμα και μετά συνεχίζοντας να δανείζεται

Θα ήταν άδικο να καταλογιστούν ευθύνες μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ ακολούθησε αναζητώντας το προφίλ του αντι-Ανδρέα και αντιγράφοντας τα πρότυπά του. Ακόμη και μέχρι τις τελευταίες εκλογές έδρασε ως διαμεσολαβητής»

Πηγή: «Έθνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: