11.11.12

Τρεις τάσεις και δύο στρατηγικές το παζλ ΔΗΜΑΡ...

Η κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό θα αποτελέσει ορόσημο για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς τις επόμενες ημέρες το κόμμα του Φώτη Κουβέλη θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τη... φυσιογνωμία του κόμματος καθώς και την παρουσία του στο κυβερνητικό σχήμα.

Η τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Δευτέρα, που αναφέρει ότι οι βουλευτές θα έπρεπε να δηλώσουν «παρών» στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα λόγω της αντίθεσης με τα εργασιακά (από τους 16 βουλευτές του κόμματος οι 14 ακολούθησαν τη γραμμή και δύο ψήφισαν «κατά») και να ψηφίσουν θετικά στον προϋπολογισμό ως κίνηση στήριξης της κυβέρνησης, έλαβε το 70% των ψήφων της Κεντρικής Επιτροπής. Οι θετικές ψήφοι στην πρόταση ήταν 77 και υπήρξαν 6 λευκά. Από τα 111 μέλη ψήφισαν 109 και 26 υποστήριξαν την υπερψήφιση και των δύο νομοσχεδίων.

Το τελικό αποτέλεσμα όμως, όπως αναφέρει το Έθνος, υποκρύπτει την ύπαρξη τριών διακριτών απόψεων εντός του κόμματος που αντιπαρατίθενται εν όψει της πρόκλησης που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ΔΗΜΑΡ στο άμεσο μέλλον να κληθεί να συμμετέχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση. Συνδετικό κρίκο και βαρόμετρο για την τελική στάση του κόμματος θα αποτελέσει η άποψη που θα εκφράσει ο Φ. Κουβέλης, γύρω από τον οποίο συσπειρώνεται το σύνολο των μελών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ.

Ομως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί ανάμεσα σε δύο ακραίες στρατηγικές: από τη μια πλευρά υπάρχει η μειοψηφούσα άποψη που υποστηρίζει ακόμα και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, και από την άλλη η πλειοψηφούσα τάση που επικρατεί τόσο στην ηγετική ομάδα όσο και στην εκσυγχρονιστική και επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Για το κόμμα προέχει σε αυτήν τη φάση η επιτυχία της κυβέρνησης στο τρίπτυχο «ανάπτυξη - δίκαιο φορολογικό - ανασυγκρότηση της οικονομίας». Στο παρασκήνιο όμως είναι έντονες οι ζυμώσεις σχετικά με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του κόμματος δεν φαίνεται ιδιαίτερα θετικός στην προοπτική συμμετοχής είτε του ιδίου ως αντιπροέδρου είτε άλλων πολιτικών στελεχών, στη σημερινή συγκυρία που το τοπίο στην Ευρώπη για τη χώρα είναι θολό. Κρατά κλειστά τα χαρτιά του και περιμένει να ανοίξει επίσημα το θέμα από τον πρωθυπουργό.

Οι προεδρικοί

Ασκήσεις επί χάρτου με «κόκκινες» γραμμές
Η πρόταση του «παρών» στο πολυνομοσχέδιο και της υπερψήφισης του προϋπολογισμού έλαβε 77 ψήφους στην ΚΕ και είχε την υποστήριξη κυρίως της ηγετικής ομάδας του κόμματος. Οι στενοί συνεργάτες του Φ. Κουβέλη Σπ. Λυκούδης, Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης, Γ. Κακουλίδης και Σ. Παπαθανασίου υποστήριξαν εξαρχής την «κόκκινη γραμμή» στα εργασιακά, με επιδίωξη να ανοίξουν το «παιχνίδι» της πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Η επιμονή της τρόικας για τις αλλαγές στα εργασιακά οδήγησε τον Φ. Κουβέλη να εισηγηθεί το «παρών» στο πολυνομοσχέδιο, κάνοντας παράλληλα «άνοιγμα» στην αριστερή τάση του κόμματος, η οποία υποστηρίζει πως θα πρέπει η ΔΗΜΑΡ να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Λένε όχι στον προϋπολογισμό

Η «αριστερή άποψη» ετοιμάζει ανταρσία
Την πρόταση του Φ. Κουβέλη και της ηγετικής ομάδας του κόμματος υποστήριξαν, με αστερίσκο όμως, και τα στελέχη της «αριστερής άποψης», η οποία εκφράζεται στην Ε.Ε. από τον Α. Νεφελούδη και τον Β. Ζορκάδη και επηρεάζει περίπου 20 μέλη της Κ.Ε. Στο διαδικαστικό δίλημμα που έθεσαν τα στελέχη της ηγεσίας να ψηφιστεί η πρόταση του προέδρου «πακέτο», τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν να υπερψηφίσουν στην πλειοψηφία τους την πρόταση του Φ. Κουβέλη, καθώς υποστήριζαν ότι δικαίωνε την αρχική θέση που είχαν εκφράσει για μη θετική ψήφο στα μέτρα και στον προϋπολογισμό.

Οι υπέρμαχοι του «ναι»

Συμπαγής αντιπολίτευση οι «εκσυγχρονιστές»
Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. εκφράστηκε η εκσυγχρονιστική τάση που υποστήριξε την άποψη οι βουλευτές να ψηφίσουν «ναι» και στα μέτρα και στον προϋπολογισμό και έλαβε 26 ψήφους. Επικεφαλής της τάσης, που κατέγραψε σημαντική δυναμική και παρουσιάζεται ως «συμπαγής» αντιπολίτευση στην ηγετική ομάδα, είναι τα μέλη της Ε.Ε. Στ. Λειβαδάς, Γ. Γεωργάτος, Γ. Αντωνίου, Ν. Τσικαρδάνη και Α. Σχετάκης. Υποστηρίζουν ότι η στήριξη της κυβέρνησης είναι μονόδρομος, όπως και ο Ν. Μπίστης, και υπερασπίζονται την ανάγκη να ενισχυθεί η ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα με στόχο να συμβάλει στην ανεύρεση διεξόδου και υπεύθυνης λύσης για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: