15.11.12

Υπό τον έλεγχο των πιστωτών της χώρας περνά το τραπεζικό σύστημα, εκτιμά η ΟΤΟΕ...


Το τραπεζικό σύστημα δεν κρατικοποιείται, αλλά περνά υπό τον έλεγχο των πιστωτών της χώρας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων.
«Σήμερα, προωθείται μια...
βεβιασμένη ανακεφαλαιοποίηση των λεγόμενων συστημικών τραπεζών. Με συνάθροιση δυνάμεων για τη δημιουργία μερικών "μεγάλων" στον κλάδο. Με επιλεκτική εκκαθάριση των θεωρούμενων ως μη βιώσιμων τραπεζών. Η διαδικασία αυτή προκαλεί ερωτηματικά τόσο για τα κριτήρια διάκρισης των συστημικών από τις μη συστημικές τράπεζες των αυτοτελώς βιώσιμων τραπεζών ή και επιμέρους δραστηριοτήτων τους από τις μη βιώσιμες, όσο και για τις πραγματικές επιμέρους επιδόσεις των αντίστοιχων πιστωτικών ιδρυμάτων», ανέφερε.

«Όλα αυτά, θα έπρεπε να είναι διαφανή και γνωστά. Όμως, τα μοντέλα αξιολόγησης έτσι όπως εφαρμόζονται ευρύτερα, κρινόμενα από τις επιδόσεις τους στο παρελθόν, δεν έχουν πείσει για την αξιοπιστία τους. Η Έκθεση της Blackrock δεν δημοσιοποιήθηκε. Έχει, όμως, ήδη ξεπεραστεί, από τις νέες επιπτώσεις της ύφεσης και των εισοδηματικών περικοπών, που αυξάνουν τους κινδύνους και τις επισφάλειες», σημείωσε και προσέθεσε:

«Ούτε, βέβαια, γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα τραπεζών, που με προκλητικό τρόπο ανακλήθηκε η άδειά τους και διασπάστηκαν και απορροφήθηκαν άρον-άρον (περίπτωση ΑΤΕ) ή που αυθαίρετα κρίθηκαν "μη βιώσιμες" (περίπτωση ΤΤ). Κανείς, πλέον, δεν γνωρίζει αν αυτή η ανακεφαλαιοποίηση, που είναι αναγκαία, θα είναι και επαρκής».

Ο κ. Κούκος ανέφερε ότι «οι αλλεπάλληλες εξαγορές και συγχωνεύσεις που προωθούνται σήμερα, δεν είναι μια ώριμη, ελεύθερη και καλά σχεδιασμένη από τις αντίστοιχες διοικήσεις των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων, επιθετική κίνηση αναδιάταξης, όπως θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης».

«Είναι μια αμυντική κίνηση συνάθροισης δυνάμεων, που τίθεται από τους πιστωτές (και όχι από την αγορά) ως όρος, ως προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με αυτήν τη διαδικασία, το τραπεζικό σύστημα δεν κρατικοποιείται, όπως εσφαλμένα διαδίδεται. Τίθεται υπό τον συγκεντροποιημένο και καθοριστικό έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΚΤ, ουσιαστικά των πιστωτών, κανείς από τους οποίους δεν λογοδοτεί, ούτε υπόκειται στις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε.

«Τα πραγματικά "αφεντικά" της αναμόρφωσης του κλάδου, βλέπουν στην ανακεφαλαιοποίηση και μια ευκαιρία επιβολής βίαιων ανατροπών στην απασχόληση και στα εργασιακά δεδομένα. Απώτερος στόχος τους, η απαλλαγή των νέων τραπεζών από ό,τι δογματικά και ισοπεδωτικά θεωρούν ως θεσμικά "βαρίδια"», τόνισε.

«Για να είναι "ελκυστικές" στους μελλοντικούς εγχώριους ή το πιθανότερο, πλέον, στους ξένους αγοραστές τους, όταν το Δημόσιο προσπαθήσει να ανακτήσει τα κεφάλαιά του, πουλώντας τις μετοχές που του αναλογούν. Απέναντι σε αυτή την καταναγκαστική ανακατανομή πόρων και εξουσίας, που επιχειρείται με όχημα την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η ΟΤΟΕ κρίνει απαραίτητο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με διαφάνεια και με καθορισμένους οικονομοτεχνικούς και κοινωνικούς όρους», κατέληξε ο κ. Κούκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: