19.11.12

Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα...

Τους 94 έφτασαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το θάνατο άλλων 25 σήμερα, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους.
Την ίδια ώρα, οι Παλαιστίνοι συνεχίζουν τη ρίψη ρουκετών σε ισραηλινό έδαφος και οι διεθνείς πιέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας εντείνονται.
Μετά από μία...
παύση στη διάρκεια της νύχτας, οι Παλαιστίνοι συνέχισαν σήμερα τις ρίψεις ρουκετών, εκτοξεύοντας 12 μέσα σε διάστημα 10 λεπτών, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Μία προσγειώθηκε κοντά σε σχολείο που είχε εκκενωθεί στο Ασκελόν. Τρεις άμαχοι Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί.

Οι θάνατοι 11 άμαχων Παλαιστινίων - οι εννέα από την ίδια οικογένεια - σε αεροπορική επιδρομή χθες πυροδότησε νέες εκκλήσεις για εκεχειρία μετά από έξι ημέρες εχθροπραξιών.

Χθες Κυριακή ήταν η πλέον αιματηρή ημέρα από την έναρξη της επιχείρησης, με 31 Παλαιστίνιους νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου ισραηλινού αξιωματούχου που μίλησε στο Reuters, το Ισραήλ είναι έτοιμο για μία χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά «προτιμά να υπάρξει διπλωματική λύση».

Σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν πέτυχε τους στόχους του στην επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ «τα όπλα της αντίστασης έπιασαν τον εχθρό στον ύπνο»

Ο Μεσάαλ δήλωσε επίσης ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε την εκεχειρία, δήλωση που έσπευσε να διαψεύσει η ισραηλινή πλευρά. Η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα υποχωρήσει σε οποιουσδήποτε όρους του Ισραήλ, πρόσθεσε ο Μεσάαλ.

Διπλωματικές προσπάθειες

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας, όπως επιβεβαίωσε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Χισάμ Καντίλ, προσθέτοντας: «Νομίζω πως είμαστε κοντά (σε μία συμφωνία) αλλά η φύση αυτού του είδους των διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε».

Η Αίγυπτος βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μεσολάβησης για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Αμεση κατάπαυση πυρός ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, που μεταβαίνει στην Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά την επίτευξη εκεχειρίας.
Στη Γάζα θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αμρ μαζί με αντιπροσωπεία αράβων υπουργών και... επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι «για να εκφράσει αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Στη Γάζα θα μεταβεί αύριο και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η επίσκεψη του Νταβούτογλου πραγματοποιείται «στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Γάζα των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου», σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, κατηγόρησε το Ισράηλ για «τρομοκρατικές ενέργειες» και το χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κράτος».

Επίσκεψη στο Ισραήλ και τα παλαστινιακά εδάφη θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα κάλεσε και «τις δύο πλευρές στη Γάζα να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

«Η Κίνα υποστηρίζει τη δίκαιη θέση των αραβικών χωρών στο ισραηλο-παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνίινγκ.

Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση».

«Φυσικά το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ πρέπει να τερματιστούν. Όμως η διεθνής κοινότητα περιμένει επίσης από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Ράσμουσεν προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και δεν βλέπει κάποιο ρόλο σ' αυτή για τη συμμαχία...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: