28.11.12

Τρόπους να παρακάμψει την άρνηση των δημάρχων για τη διαθεσιμότητα ψάχνει η κυβέρνηση...


Εναλλακτικούς τρόπους για να διασφαλίσει την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας μελετά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιχειρώντας να παρακάμψει την άρνηση των δημάρχων να στείλουν στοιχεία για τους υπαλλήλους τους.

Κύκλοι του υπουργείου διαμηνύουν ότι...
«ο νόμος θα εφαρμοστεί με κάθε τρόπο», όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Ένα από τα σενάρια αφορούν την κατάθεση ρύθμισης ώστε να παρακαμφθεί η αναγκαιότητα υπογραφής από τους δημάρχους των διαπιστωτικών πράξεων υπαγωγής σε διαθεσιμότητα, ενδεχόμενο όμως που αιρετοί και δημοτικοί υπάλληλοι έχουν χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματικό καθώς παραβιάζει την αυτονομία των δήμων.

Ειδικότερα, μελετάται σύμφωνα με πληροφορίες εάν το υπουργείο μπορεί να πατήσει πάνω στη διάταξη με την οποία καθιερώθηκε η έννοια του κρατικού υπαλλήλου για όλους τους απασχολούμενους στο Δημόσιο και βάσει αυτής να εκδοθούν σε κεντρικό επίπεδο οι διαπιστωτικές
πράξεις.

Παράλληλα, ένα άμεσο μέτρο για το οποίο έχει εξάλλου προειδοποιήσει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί και η υπαγωγή σε διαθεσιμότητα όλων των υπαλλήλων των κατηγοριών που περιγράφονται στο νόμο, ανεξαρτήτως εάν εμπίπτουν
σε κάποια από τις εξαιρέσεις. Θα οδηγούσε, δηλαδή, σε περικοπή στο 75% των αποδοχών και εργαζομένων που κανονικά δεν επηρεάζονται.

Στελέχη του Δημοσίου δεν αποκλείουν το μέτρο να εφαρμοστεί και οι περικοπές να γίνουν στις αποδοχές του Δεκεμβρίου, γεγονός που ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις εν όψει Χριστουγέννων.
*Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Δεν υπάρχουν σχόλια: