10.11.12

ΚΥΠΡΟΣ: Συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις οι τεχνοκράτες με την τρόικα...

Λευκωσία: Την ικανοποίησή του για την πορεία των συζητήσεων κυβέρνησης-Τρόικας, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής πολύωρης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε...
πολιτικό επίπεδο, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις λεπτομέρειες της συζήτησης λόγω παράκλησης της Τρόικας. Στο Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται οι συνεδριάσεις μεταξύ τεχνοκρατών της κυβέρνησης και της Τρόικας, οι οποίες, όπως είπε ο κ. Σιαρλή, αναμένεται να συνεχιστούν επί καθημερινής βάσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

«Οπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις με την ομάδα της Τρόικας συνεχίστηκαν σήμερα, το θέμα μας σήμερα ήταν το χρηματοοικονομικό, γι αυτό είχαμε σήμερα μαζί μας και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως και το θέμα του Συνεργατισμού, ήταν στην ατζέντα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι συζητήσεις εξελίχθηκαν όπως αναμένονταν, είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία των συζητήσεων, αλλά και πάλι -όπως γνωρίζετε- η παράκληση της ομάδας της Τρόικας είναι ότι ‘δεν αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες της συζήτησης’». Πρόσθεσε ότι «οι ίδιοι δεν κάνουν απολύτως καμία δήλωση -αυτός είναι ο κανόνας- κι εμείς πρέπει να περιοριστούμε σε πολύ λακωνικές δηλώσεις όπως αυτές που σας κάνω τώρα».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ως προς την ικανοποίησή του, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «έχουμε ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου εργαζόμαστε, όπως γνωρίζετε οι διαβουλεύσεις, συζητήσεις, διαπραγματεύσεις άρχισαν χθες, έγιναν κάποιες δηλώσεις στο τέλος της ημέρας μετά από μια μακράν συζήτηση». Πρόσθεσε ότι «αρχίσαμε και σήμερα, αρκετές ώρες έχουν δαπανηθεί στη συζήτηση των θεμάτων που αναφέρθηκαν, είμαστε ικανοποιημένοι με το πλάνο και την πρόοδο των συζητήσεων και οι συζητήσεις όπως γνωρίζετε θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να εξαντλήσουμε πλήρως όλα τα θέματα».

Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων, ο κ. Σιαρλή επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τα επιμέρους θέματα, τα οποία έχουν συζητηθεί σήμερα το πρωί». Αναφέρθηκα, όμως, πρόσθεσε, «στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που είναι οπωσδήποτε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία μας ενδιαφέρουν και οπωσδήποτε ενδιαφέρουν και την ομάδα της Τρόικας». Όπως είπε ο Υπουργός, «έγινε μια εις βάθος συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, συναφές με το θέμα αυτό ήταν και το θέμα του Συνεργατισμού».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα συνεχιστούν σήμερα οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Σιαρλή είπε ότι οι τεχνοκράτες της Τρόικας μαζί με τους δικούς μας τεχνοκράτες είναι σε συνεδριάσεις και θα συνεχίσουν και σήμερα και αύριο και την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι «εγώ προσωπικά όμως αύριο (σσ Δευτέρα) το απόγευμα πρέπει να φύγω για να παραστώ στη συνεδρία του Eurogroup τη Δευτέρα και στη συνέχεια να προεδρεύσω της συνεδρίας του Ecofin την Τρίτη και αμέσως μετά, το βράδυ της Τρίτης θα φύγω και θα επιστρέψω στην Κύπρο τα ξημερώματα της Τετάρτης για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις, διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις με την ομάδα της Τρόικας».

«Το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά και είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων», επανέλαβε τέλος.

Στοιχεία για το συνταξιοδοτικό ζητεί η Τρόικα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ πολυάριθμης τεχνοκρατικής ομάδας της Τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών, με την Τρόικα να ζητά στοιχεία που αφορούν το συνταξιοδοτικό, αναφέρει πηγή που επικαλείται το ΚΥΠΕ.

Την ίδια ώρα, παρόλο που δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν άλλη συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης-Τρόικας εντός του Σαββατοκύριακου, αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή αν η αποστολή της Τρόικας το ζητήσει.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι αναμένεται ότι με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών στην Κύπρο την Τετάρτη, οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν πλέον σε μια άλλη βάση, αφού πιθανόν να έχουν ήδη παρασχεθεί στο μεσοδιάστημα όλα τα στοιχεία που επιθυμεί να δει η Τρόικα....
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: