2.11.12

ΔΝΤ και Βερολίνο συνεχίζουν να λύνουν τις διαφορές τους...



...στην... πλάτη της Ελλάδας...
Με το κίνδυνο ελληνικού «ατυχήματος» φαίνεται ότι είναι διατεθειμένο να παίξει το Βερολίνο, τραβώντας στα άκρα τη κόντρα του με το ΔΝΤ για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα Χρέους της Ελλάδας. Αν και η Αθήνα δηλώνει ότι... το μοναδικό ανοικτό ζήτημα- εφόσον βέβαια ψηφιστούν ο Προϋπολογισμός και τα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα- είναι το χρηματοδοτικό «κενό» της διετίας 2015- 2016 και πάνω από όλα η βιωσιμότητα του Χρέους, το Βερολίνο δεν φαίνεται να βιάζεται για τη λήψη των αποφάσεων που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης, πριν «πνιγεί» η ελληνική οικονομία από την έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων.

«Κλείσαμε με την Τρόικα τις εκκρεμότητες στις οποίες αναφέρθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το μόνο που εκκρεμεί είναι το funding gap και η βιωσιμότητα του Χρέους που θα τα συμφωνήσουμε σε επίπεδο EUROGROUP» τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, πλήρως συντασσόμενος με τον επικεφαλής του EUROGROUP αλλά και τον Επίτροπο Ρεν που θέλουν να κλείσουν τον ελληνικό φάκελο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αμέσως μετά από τη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τετάρτης, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι το Βερολίνο θα... τρέξει για να εκταμιευθεί εγκαίρως η δόση.

«Η πίεση του χρόνου δεν πρέπει να οδηγήσει σε ανεύθυνες λύσεις» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας «φιλόδοξη» την εκτίμηση ότι το ελληνικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί στη συνεδρίαση του EUROGROUP στις 12 Νοεμβρίου. Στη πραγματικότητα, το δεξί χέρι της Ανγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα κυρίως προς το ΔΝΤ αλλά και σε όσους διακινούν σενάρια για την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου ελληνικού Χρέους, ξεκαθαρίζοντας ότι τίποτε δεν πρόκειται να δοθεί στην Αθήνα χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος- οικονομικό αλλά και πολιτικό- για το Βερολίνο.

Η στάση αυτή των Γερμανών κάνει πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι δεν αποκλείεται το Βερολίνο να «σύρει» την υπόθεση έως τη Σύνοδο της 22ας Νοεμβρίου και σημειώνουν ότι ακόμα και αυτή η λύση της επαναγοράς Χρέους που δεν βρίσκει θεωρητικά αντίθετο το Βερολίνο, αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των ιδιωτών επενδυτών, που πρέπει να αποδεχθούν στη πραγματικότητα νέο «κούρεμα».

Αυτομάτως, όμως, αυτό δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες που θα χρειαστούν περαιτέρω χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση τους, άρα περισσότερα κονδύλια από τους δανειστές, ανακυκλώνοντας το φαύλο κύκλο!!!
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: