24.11.12

«Προσέξτε, οι Γερμανοί σας την έχουν στημένη»...

Πλησιάζουν μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης προς Πέμπτη και ο Αντώνης Σαμαράς είναι μόνος στο δωμάτιο 2005 του ξενοδοχείου L’Hotel των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός έχει επιστρέψει, έχοντας δειπνήσει με ... τον Γιάννη Στουρνάρα. Ήταν μια ευκαιρία να του εξιστορήσει ο υπουργός Οικονομικών αναλυτικά όσα έγιναν τις 14 ώρες που κράτησε το Eurogroup της Τρίτης, όταν δεν πήραμε τελικά τη δόση.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, που παρουσιάζουν το παρασκήνιο των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός έχει ξαποστάσει λίγο κι έχει κλείσει τα μάτια του. Όχι μόνο γιατί το δεξί έχει ταλαιπωρηθεί από την περιπέτεια υγείας του καλοκαιριού, αλλά και για να μπορέσει να σκεφτεί.

Το κινητό του χτυπάει και είναι η γραμματεία του που τον ειδοποιεί ότι τον αναζητεί η Κριστίν Λαγκάρντ. Από τα δύο κινητά που έχει μαζί του, ο Σαμαράς υποδεικνύει αυτό που έχει καλύτερη λήψη. Βγαίνει από τη στοχαστική του διάθεση και ετοιμάζεται να δεχθεί το τηλεφώνημα της επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αντώνη, βλέπω πρόβλημα…»
Ήταν το βράδυ της Τρίτης, λίγο μετρά τις εννιά το βράδυ όταν ο πρωθυπουργός άκουσε στο τηλέφωνο τον κ. Γιάννη Στουρνάρα να του λέει ότι υπάρχει πρόβλημα έχοντας καταλάβει ότι η νύχτα θα είναι μακρά και το πιθανότερο άκαρπη.
Η αδιαλλαξία από πλευράς Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα πληρωθεί τελικά στο τέλος της βραδιάς. Και αυτό γιατί η κ. Λαγκάρντ θέλει το χρέος της Ελλάδας να είναι στο 120% του ΑΕΠ το2020 και ο Σόιμπλε δεν θέλει να δώσει και άλλα λεφτά η γερμανική κυβέρνηση ενώ τρέχει ήδη μια μακρά προεκλογική περίοδος.

«Προσέξτε, σας την έχουν στημένη»
Τον περασμένο Οκτώβριο, ένας πρώην υπουργός Οικονομικών που είναι συχνός επισκέπτης του Παρισιού έγινε δεκτός από τον σύμβουλο του Γάλλου προέδρου για τα οικονομικά. Πρόκειται για τον Εμανουέλ Μακρόν. Στο ραντεβού και ο Μοσκοβισί που έτυχε να είναι εκείνη τη μέρα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ήταν να δει την επομένη τον έλληνα επισκέπτη στο Μπερσί, το υπουργείο Οικονομικών, αλλά τα ραντεβού συγχωνεύθηκαν. Οι δύο Γάλλοι έδωσαν το μήνυμα στον έλληνα συνομιλητή τους ότι μια ισχυρή ομάδα παικτών στη Γερμανία με επικεφαλής τον Σόιμπλε δεν έχει χωνέψει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει εντός ευρώ.

Επιμένει λοιπόν σε κάθε ευκαιρία να μας σηκώνει τον πήχη και να μας δημιουργεί προβλήματα, ώστε το ελληνικό άλογο να σκάσει στην ανηφόρα και να μας αποχαιρετίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: