27.11.12

Πορτογαλία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας...

Τον σκληρό προϋπολογισμό λιτότητας του 2013 ενέκρινε σήμερα το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, την ώρα που χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά των νέων μέτρων μπροστά από το κοινοβούλιο.
Ο προϋπολογισμός για το 2013 υιοθετήθηκε από την...
απόλυτη πλειοψηφία που υποστηρίζει την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας. Αντιθέτως, η αντιπολίτευση τον καταψήφισε.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013 αποτελεί άλλο ένα αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της εξυγίανσης», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ. Υπογράμμισε πάντως τους σημαντικούς κινδύνους και τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου θέλει να εξοικονομήσει 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα εξασφαλιστούν σε ποσοστό 80% από νέες αυξήσεις φόρων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν, κατόπιν αιτήματος των συνδικάτων, κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του σχεδίου για τη χορήγηση βοήθειας στην Πορτογαλία από την ΕΕ και το ΔΝΤ

Πηγές: ΑΜΠΕ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: