22.11.12

Οι Πορτογάλοι απαντούν στους Γερμανούς με ένα βίντεο...

Απαγορεύτηκε η προβολή του στο Βερολίνο...
«Τεμπέληδες, φοροφυγάδες και κακοί πολίτες»; Τα αρνητικά αυτά στερεότυπα που προωθούσε μερίδα του γερμανικού Τύπου, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους περισσοτέρους πολίτες του ευρωπαϊκού Νότου, οδήγησαν δύο Πορτογάλους πολιτικούς να...
απευθυνθούν με ένα εύστοχο βίντεο στους Γερμανούς πολίτες προσπαθώντας να τους δώσουν να καταλάβουν σε άπταιστα Γερμανικά την πραγματικότητα που βιώνουν οι Πορτογάλοι με τα συνεχή μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Με τίτλο "Ich bin ein Berliner», δανεισμένο από τη διάσημη φράση του Τζον Κένεντι ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους κατοίκους του Δυτικού Βερολίνου στις 26 Ιουλίου του 1963, ο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών και ο Μοίτα ντε Ντέους μέλος του ιδίου κόμματος, αποφάσισαν να απευθυνθούν στους Γερμανούς πολίτες και να περιγράψουν γλαφυρά πως οι προκαταλήψεις για τους «τεμπέληδες» του ευρωπαϊκού Νότου δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.



Το βίντεο καταγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Πορτογαλία από την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος το 1974 καθώς και μια σειρά οικονομικών ζητημάτων, όπως οι ώρες εργασία και το φορολογικό καθεστώς θέλοντας να αποδείξουν πως οι Πορτογάλοι δεν αξίζουν τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, των τεμπέληδων και φοροφυγάδων.



Παράλληλα επισημαίνουν στον γερμανικό λαό πως οι Πορτογάλοι ήταν πάντοτε αλληλέγγυοι απέναντι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους και πως ιδιαίτερα με την Γερμανία το απέδειξαν εμπράκτως συναινώντας απολύτως στην διαγραφή του γερμανικού χρέους μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών ώστε να μην χρειαστεί να χαθούν βασικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των Γερμανών πολιτών. Επιπλέον το 2005 όταν η Γερμανία ξεπέρασε το όριο του χρέους που προέβλεπαν οι ευρωπαϊκές συνθήκες οι Πορτογάλοι αποδέχθηκαν την μη επιβολή κυρώσεων προς την Ομοσπονδία.



Οι δύο δημιουργοί θέλησαν να το προβάλουν στην Potsdamer Platz στο Βερολίνο και σε άλλα κεντρικά σημεία, αλλά οι γερμανικές αρχές το απαγόρευσαν προκαλώντας την έντονη διαμαρτυρία του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στη γερμανική πρεσβεία στη Λισαβόνα...
Klik VIDEO

Δεν υπάρχουν σχόλια: