8.11.12

Ψήφος θρίλερ...

Επειτα από μια συνεδρίαση 14 ωρών, με δραματικές εξάρσεις, η Βουλή ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο με τα δυσβάστακτα δημοσιονομικά και εργασιακά μέτρα, που ανοίγουν τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε...
θρίλερ, με 153 βουλευτές να τάσσονται υπέρ και 128 κατά, ενώ 18 δήλωσαν «παρών». Οι έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που παρεξέκλιναν από την απόφαση του κόμματος διαγράφηκαν, όπως και ο ένας από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε μια ψηφοφορία-θρίλερ και σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε -και δικαίως- ως μια από τις πιο δραματικές από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και η οποία περιελάμβανε σφοδρές αντιπαραθέσεις, επεισόδια εντός της Βουλής, δύο ονομαστικές ψηφοφορίες, αλλά και διαγραφές επτά βουλευτών από τις ΚΟ των κομμάτων τους, πέρασε τελικά με 153 ψήφους υπέρ, 128 κατά και 18 «παρών» το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο των μέτρων. Εξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ένας από τη ΝΔ δεν ακολούθησαν τη γραμμή των κομμάτων τους και αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας διαγράφηκαν.

Συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Ευ. Βενιζέλου τέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος οι Γ. Κουτσούκος, Αντζελα Γκερέκου και Μ. Μπόλαρης που ψήφισαν «παρών», οι Μ. Κασσής, Θ. Παραστατίδης που ψήφισαν «όχι», αλλά και ο Κ. Σκανδαλίδης που ήταν απών, ενώ από τη ΝΔ διαγράφηκε με απόφαση του Α. Σαμαρά ο Γ. Κασαπίδης, που ψήφισε «παρών». «Οχι» ψήφισαν δύο από τη ΔΗΜΑΡ

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού κατά την έξοδό του από το Κοινοβούλιο. Ο Α. Σαμαράς είπε ότι «σήμερα έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την αναστροφή του κλίματος και την ανάκαμψη», προέβλεψε ότι «και ο προϋπολογισμός θα πάει καλά (ψηφίζεται την προσεχή Κυριακή)» και κατέληξε λέγοντας ότι «από τη Δευτέρα αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια ώστε να δώσουμε το δικαίωμα της ανάπτυξης στον ελληνικό λαό, να του ξαναδώσουμε το χαμόγελο με συντονισμένη δουλειά, με επενδύσεις, με αποκρατικοποιήσεις και γενικά με κινήσεις που θα δώσουν προς τα μέσα την αλλαγή της ψυχολογίας και προς τα έξω το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα».
Ψήφος θρίλερ

Η συνεδρίαση επί του επίμαχου νομοσχεδίου φάνηκε από την αρχή της ότι θα έχει πολλές εντάσεις και ανατροπές, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες να θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ακολουθεί ονομαστική ψηφοφορία από την οποία απερρίφθη το αίτημα.

Ηδη από το πρωί τα «πηγαδάκια» στο περιστύλιο της Βουλής «άναψαν», όπου βουλευτές -κυρίως του ΠΑΣΟΚ- προσπαθούσαν να «ψαρέψουν» προθέσεις από τους... επικίνδυνους να ψηφίσουν εκτός γραμμής, ενώ τα επιτελεία των κομμάτων της συγκυβέρνησης δούλευαν πυρετωδώς, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.
Ψήφος θρίλερ

Στην ομιλία του ο Α. Σαμαράς έθεσε το δίλημμα «ψήφιση των μέτρων ή χρεοκοπία, χάος και αποσταθεροποίηση», ξεκαθάρισε ότι τα επώδυνα αυτά μέτρα θα είναι τα τελευταία και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι κάποιοι θέλουν να μας πάνε πίσω στη διεθνή απομόνωση και έξω από το ευρώ.

Βολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Ευ. Βενιζέλος, κατηγορώντας τον για φτήνια και ένδεια επιχειρημάτων, αλλά και ότι «επενδύει με όρους... κηδείας στον θάνατο της χώρας». Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε την πρόθεση του κόμματός του να ψηφίσει «παρών» εξαιτίας της θέσης του για τα εργασιακά.
Tο 2016 το χρέος θα έχει φτάσει στο 185% και δεν θα είναι βιώσιμο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Tο 2016 το χρέος θα έχει φτάσει στο 185% και δεν θα είναι βιώσιμο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «συνεχίζει τον καταστροφικό εκβιασμό για την επιστροφή στη δραχμή», ενώ για μέτρα που χαρακτηρίζονται από τη βαρβαρότητα και την επιλεκτική ευαισθησία έκανε λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ««συμπράττει στην εξαθλίωση των ελληνικών οικογενειών», ενώ ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι τα μέτρα οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση τον Ελληνα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Διασφάλιση παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη

Με το δίλημμα ψήφιση των μέτρων ή χρεοκοπία, χάος και αποσταθεροποίηση, ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες το βράδυ στη Βουλή από τους βουλευτές όλων των πλευρών να στηρίξουν το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι τα επώδυνα αυτά μέτρα θα είναι τα τελευταία, εφόσον το πρόγραμμα σταθεροποίησης αποδώσει.

Ο Α. Σαμαράς είπε με έμφαση πως «ψηφίζουμε για να διασφαλίσουμε την παρουσία μας στην Ευρωζώνη, για να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και την οικονομία, για να βγούμε από την κρίση ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε».

Επιτέθηκε δε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «ενώ ομολογούν ότι δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν, ζητούν εκλογές. Τόσο σέβονται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Κάποιοι θέλουν να μας πάνε πίσω στη διεθνή απομόνωση και έξω από το ευρώ».

Αναφερόμενος στα επώδυνα μέτρα, ο Α. Σαμαράς είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά από την πιο δύσκολη απόφαση της μεταπολίτευσης. Πολλά από τα μέτρα είναι σωστά και έπρεπε να τα είχαμε πάρει μόνοι μας από χρόνια. Αλλα αφορούν περικοπές και είναι άδικα μέτρα αλλά αφορούν υποχρεώσεις της χώρας. Ας μην κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε».

Γνωστοποίησε ότι από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, μόνο τα 3,2 δισ. ευρώ θα πάνε σε τοκοχρεολύσια. Είπε μάλιστα ότι «προσωπικά παλεύω να πάρουμε περισσότερα από τα 31,5 δισ., ώστε να ανταποκριθούμε σε ακόμα περισσότερες υποχρεώσεις μας και να τονωθεί η αγορά».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα της ρύθμισης για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Βουλής και την «εξέγερση» των υπαλλήλων της, λέγοντας ότι εκείνοι που τους... συμπαραστάθηκαν, υπερασπίστηκαν προνόμια και όχι δικαιώματα.

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα πάρει τη μοίρα της στα χέρια της χωρίς μνημόνια, με δημοκρατική σταθερότητα και πάνω απ' όλα με ελευθερία. Θέλω μια Ελλάδα της ελπίδας και της επιμονής, γιατί η Ελλάδα που επιμένει θα βγει από την κρίση», ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ελεύθερος δεν είναι εκείνος που κάνει λεονταρισμούς όταν είναι δεμένος χειροπόδαρα, αλλά αυτός που λύνει ή κόβει τα δεσμά του».

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στον θάνατο της χώρας

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον για φτήνια, πολιτική αθλιότητα και ένδεια επιχειρημάτων, αλλά και ότι «επενδύει με όρους... κηδείας στον θάνατο της χώρας».

Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι το αίτημα του προέδρου του ΣΥΝ για εκλογές δεν απευθύνεται στον λαό, αλλά στο εσωτερικό του κόμματός του. «Θέλει να επιλύσει τον εσωτερικό διχασμό του κόμματός του και απαντά στον κ. Λαφαζάνη. Γιατί ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος ως ώριμος είπε την αλήθεια ότι δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «προστατευόμενο του ΣΥΡΙΖΑ» τον Κ. Βαξεβάνη διερωτώμενος «η πηγή του κ. Βαξεβάνη που του έδωσε τη λίστα ποια είναι; Είναι αυτός που την είχε και είπε ψέματα στη Βουλή. Συγκαλύπτετε αυτόν που τη συγκάλυψε» εννοώντας προφανώς τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη. Εξήγησε ότι με τη ΝΔ «δεν ταυτιζόμαστε ταξικά και ιδεολογικά συνεργαζόμαστε για τη σωτηρία της πατρίδας», ενώ άφησε αιχμές για τη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας: «Δεν παίζουμε με τη στρατηγική της χώρας, θέτοντας θέματα όσο ευαίσθητα κι αν είναι».

Υποστήριξε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τη 12η Νοεμβρίου θα κριθούν όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα (επιμήκυνση και εκταμίευση δόσης). Αναφορικά δε με τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν το κόμμα του, ανέφερε: «Κάποιοι με ανιστόρητο μίσος έχουν αναλάβει εργολαβικά τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, τους δίνουμε λαβές και εμείς. Ας αναλογιστούν όλοι τι θα γινόταν αν το ΠΑΣΟΚ δεν σήκωνε τα βάρη», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη Χρυσή Αυγή, αφού απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της είπε: «Τη Χρυσή Αυγή την είδα πεσμένη σήμερα, μίλησε για ειδικό δικαστήριο! Πώς και δεν είπε για έκτακτα στρατοδικεία;».

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Στήριξη της κυβέρνησης για παραμονή στο ευρώ

Την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει «παρών» στο πολυνομοσχέδιο, λόγω των αντιρρήσεων στα εργασιακά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης από το βήμα της Βουλής χτες, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση με στόχο να μην υπονομευθεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι κεντρική επιλογή της ΔΗΜΑΡ ήταν εξαρχής και παραμένει η στήριξη της κυβέρνησης για να μη δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια και να υπηρετηθεί ο στόχος της παραμονής της χώρας στο ευρώ, θέτοντας τη βάση για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού την ερχόμενη Κυριακή.

Σε έντονα προσωπικό ύφος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αιτιολογώντας το «παρών» στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα, σημείωσε: «Δεν μπορώ να δεχθώ την επί της ουσίας κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως ένα αναγκαίο επίπεδο ρύθμισης της αγοράς εργασίας. Δεν μπορώ να δεχθώ την πλήρη αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων, αφού πολλές επιχειρήσεις θα διαγραφούν από τους εργοδοτικούς φορείς για να ρυθμίζουν μόνες τους τις εργασιακές σχέσεις με το προσωπικό τους. Δεν μπορώ να δεχθώ πως οι νέοι μας θα εργάζονται χωρίς να δικαιούνται μέρισμα από την ανάκαμψη», υπογράμμισε ο Φ. Κουβέλης.

Διαχώρισε τα δημοσιονομικά από τα εργασιακά μέτρα και υποστήριξε πως η δημοσιονομική εξυγίανση δεν πρόκειται να ωφεληθεί από την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη μείωση των μισθών. Ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η απόρριψη των εργασιακών θα έδειχνε την απαίτηση ενός κράτους που αναλαμβάνει να υλοποιήσει μια δέσμη μέτρων και ταυτόχρονα δεν δέχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των πολιτών, με τρόπο που παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Τις εκλογές θα τις επιβάλει ο λαός

Για πλήρη υπακοή σε ό,τι της ζητηθεί από την τρόικα και την Ανγκ. Μέρκελ, χωρίς να υπολογίζει ούτε καν το Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου να μη χάσει την εξουσία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στη χθεσινή συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

«Ψηφίζετε άρον άρον έναν αντισυνταγματικό νόμο που ξέρετε ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια. Μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε; Πού βάζετε όριο;», έθεσε το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας παρομοιάζοντας την ομιλία του κ. Σαμαρά με επικήδειο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι το νέο Μνημόνιο προεξοφλεί την αποτυχία του και στρώνει το έδαφος για νέα μέτρα, ενώ στο τέλος της ομιλίας του ζήτησε και πάλι εκλογές λέγοντας ότι «θα τις επιβάλει ο λαός».

«Τον Φλεβάρη θα αναγκαστείτε να πάρετε νέα μέτρα γιατί τα έσοδα θα έχουν εκτροχιαστεί», είπε ο κ. Τσίπρας. «Μας κατηγορήσατε για παλαιοκομματισμό εσείς που όταν ήσασταν υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Καραμανλή όσοι είχαν προσληφθεί με stage ήταν από την Καλαμάτα», είπε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά.

«Κουκουλώνετε ευθύνες για το πώς φτάσαμε έως εδώ, είστε γαντζωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας, αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές σας», είπε ο κ Τσίπρας, ενώ σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είπε πως «μετά η περίφημη ρήτρα ισοδυνάμων θα μετατραπεί σε ρήτρα κατά των αδυνάμων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σε σχέση με το χρέος ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το 2016 το χρέος θα έχει φτάσει στο 185% και δεν θα είναι βιώσιμο. «Μοναδικός τρόπος να σωθεί η χώρα είναι το ''κούρεμα'' του χρέους. Μόνο εσείς και η Μέρκελ λέτε ότι βγαίνει το πρόγραμμα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Γ. Πίκουλας - Π. Τσούτσιας - Ν. Β. Τσίτσας 
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: