26.11.12

Δεν θα συναινέσουμε στην υλοποίηση της διαθεσιμότητας, λένε οι δήμαρχοι Δυτ.Ελλάδας...


Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιούν στην Πάτρα οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τα όσα προβλέπονται για την τοπική αυτοδιοίκηση στο νέο μνημόνιο και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Παρών στη...
συνέλευση είναι και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης, ο οποίος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε παρέθεσε στοιχεία που «καταδεικνύουν τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας και τις οικονομίες κλίμακας που έχει πετύχει, με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων της».

Ειδικότερα, ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι «η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο συνολικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας ανέρχεται σε μόλις 0,9%» και προσέθεσε: «Είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης των 27, γεγονός που έχουν παραδεχθεί, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ είναι καταγεγραμμένο και στο Μεσοπρόθεσμο».

Σε ό, τι αφορά το προσωπικό, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι ενώ οι αποχωρήσεις των εργαζομένων στους δήμους στη διετία ξεπέρασαν ήδη τις 6.000 και ο αριθμός των συμβασιούχων έχει μειωθεί περισσότερο από 60%, οι δήμοι καλούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες, που αφορούν όλο το παραγωγικό φάσμα και τη λειτουργία του κράτους, με ταυτόχρονες περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις.

Επίσης, χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσχερείς τις συνθήκες μέσα στις οποίες, όπως τόνισε, καλούνται οι δήμαρχοι να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός τόνισε:

«Οι δήμαρχοι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, θα εξαντλήσουμε όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα που παραμένουν στη διάθεσή μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των πόλεων και να κρατήσουμε 'ανοικτό' το δίχτυ κοινωνικής προστασίας των ευαίσθητων ομάδων των τοπικών μας κοινωνιών».

Ο κ. Μοσχολιός χαρακτήρισε το μέτρο της διαθεσιμότητας άδικο, πρόχειρο και αναποτελεσματικό, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα και με την απόφαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, κανένας δήμαρχος δεν θα συναινέσει την υλοποίηση του μέτρου, όπως αυτό δρομολογείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και ως εκ τούτου δεν θα υπογράψει καμία διαπιστωτική πράξη».

Στην έκτακτη γενική συνέλευση παρευρίσκονται, επίσης, εργαζόμενοι στους δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: