7.11.12

Αντίστροφη μέτρηση για το deal της ελληνικής διάσωσης

Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης έχουν περιθώριο τριών εβδομάδων για να οριστικοποιήσουν την αναμόρφωση του προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα, κάτι που απαιτεί κοινοβουλευτική υποστήριξη από κάποιες χώρες που εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι στην... μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα, γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των FT, η θετική απόφαση της ευρωζώνης που θα επιτρέψει να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει τα νέα μέτρα λιτότητας σε μια δύσκολη συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης.

Αν η ελληνική Βουλή εγκρίνει και τον νέο προϋπολογισμό του 2013 τότε θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των επιτοκίων και για την κοινοβουλευτική έγκριση σε επτά (από τις 17) χώρες της ευρωζώνης.

Η μείωση των επιτοκίων είναι το πιο αμφιλεγόμενο μέρος ενός πολύπλευρου πακέτου που διαπραγματεύτηκε η Ελλάδα με την τρόικα για να μειωθεί το χρέος της χώρας, το οποίο προβλέπεται να αγγίξει το 192% του ΑΕΠ το 2014, και το οποίο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλά κοινοβούλια που είναι επιφυλακτικά με την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως της Γερμανία, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας 174 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επιτόκια δανεισμού είναι 150 μονάδες βάσης πάνω από τα επιτόκια δανεισμού στη διατραπεζική αγορά. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τα επιτόκια κατά 80 μονάδες βάσης.

Οι Ευρωπαίοι είναι επίσης κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα ώστε να επιστρέφει στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Αρκετά hudge funds έχουν συγκεντρώσει ελληνικό χρέος τον τελευταίο καιρό λόγω της πιθανότητας να δοθεί στην Ελλάδα χρήμα από τον ESM για να επαναγοράσει ομόλογα.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή του σχεδίου η ΕΚΤ θα πληρώνεται στο ακέραιο για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει και στη συνέχεια θα αποδίδει τα κέρδη στα υπουργεία Οικονομικών τα οποία θα τα δίνουν στην Ελλάδα. Ανώτεροι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως τα μέτρα δεν επαρκούν για να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και ήδη σκέφτονται να επανακαθορίσουν το στόχο στο 125% το 2022.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης επικεντρώνονται στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έπειτα από τη συμφωνία να καταβάλουν ένα χάσμα 13- 18 δισ. ευρώ επιτρέποντας στην Αθήνα να εκδώσει βραχυπρόθεσμα ομόλογα τα περισσότερα από τα οποία θα αγοραστούν από τις ελληνικές τράπεζες.

Αν η ευρωζώνη καταλήξει σε συμφωνία η ΕΚΤ αναμένεται να μετακινήσει τη πληρωμή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει για μετά τις 16 Νοεμβρίου. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: