26.11.12

Λύση χωρίς λύση σήμερα στο Eurogroup...

Στη μέγκενη του διδύμου Μέρκελ–Λαγκάρντ βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς μετά τα 3 Eurogroup της τελευταίας εβδομάδας απομακρύνεται το ενδεχόμενο οριστικής λύσης, που θα έδινε τέλος στο θρίλερ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ανοιχτό και το ενδεχόμενο νέων μέτρων σε οποιαδήποτε στραβοτιμονιά…



Η απόσταση που... διένυσαν Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ παρέμενε μικρή μέχρι χθες εντείνοντας τις ανησυχίες στην ελληνική πλευρά, η οποία δεν βλέπει να δρομολογείται οριστική λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.



Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει σήμερα τουλάχιστον μια πολιτική δήλωση που θα ανάβει το πράσινο φως για τα 31,5 δισ. ευρώ – αν και κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν χθες φόβους για μετάθεση του ελληνικού ζητήματος στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.



Το υπόλοιπο ποσό από τα 44 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση θα εκταμιευτεί στις αρχές του επόμενου έτους.



Οι πληροφορίες που έρχονταν από τη βελγική πρωτεύουσα αφορούν σε ημι-συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, με μια τριάδα μέτρων:



1.Μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τα 53 δισ. ευρώ των διακρατικών δανείων και του EFSF, βάσει του Α” Μνημονίου.



2.Επαναγορά των ελληνικών ομολόγων 30 δισ. ευρώ που κατέχουν οι ιδιώτες στο 30% της ονομαστικής τους αξίας.



3.Επιστροφή από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης των κερδών από ομόλογα 50 δισ. ευρώ που αγόρασαν το 2010 στο 70% της αξίας τους.



Η ημι-συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ επαναφέρει το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων στην περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος.



Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων τονίζει χαρακτηριστικά ότι «κίνδυνοι ασφαλώς υπάρχουν» και προειδοποιεί: «Αποτυχία του προγράμματος σημαίνει πολλαπλάσιες, σε σχέση με σήμερα, επιπτώσεις για όλους».



Ο κ. Προβόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς την πορεία της ύφεσης, καθώς βλέπει φως στο τούνελ από το 2013, για να τονίσει ότι η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων «βλάπτει γιατί συντηρεί την αβεβαιότητα» και σε κάθε περίπτωση υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης.



Το ενδεχόμενο βιώσιμου κουρέματος του ελληνικού χρέους απομάκρυνε χθες και ο Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος της ΕΚΤ.



Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας στη «Frankfurter Sonntagszeitung» υποστήριξε ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, πριν ξεσπάσει η κρίση που απλώς αναγκάζει την Ελλάδα να ξεπουλά την περιουσία της», για να τονίσει ότι πρέπει να αρθούν τα σφάλματα και να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα.




efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: