26.11.12

Αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup, δηλώνει ο Γ. Στουρνάρας...

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο», δήλωσε προσερχόμενος τη Δευτέρα στο κρίσιμο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

«Είμαι βέβαιος ότι... θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση», είπε.

Σύμφωνα με όλες οι ενδείξεις, σήμερα θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη για «κούρεμα» στα διακρατικά δάνεια.

Στην τηλεδιάσκεψη του περασμένου Σαββάτου μπορεί να υπήρξε επί της αρχής συμφωνία σε τρία σημεία, ωστόσο αφ' ενός τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν επαρκούν για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 (στόχο που φαίνεται να αποδέχεται πλέον το ΔΝΤ), αφετέρου οι πολιτικές επιλογές που θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών των λύσεων δεν έχουν γίνει ακόμη.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε, νωρίτερα σήμερα, την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα από το σημερινό Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό ζήτημα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Καλώ όλα τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να κάνουν τα τελευταία βήματα για να βρεθεί η λύση, γιατί απέχουμε ελάχιστα απ' αυτήν», υπογράμμισε.

Ο επίτροπος εκτίμησε ότι το Eurogroup σήμερα μπορεί να λάβει πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

«Σήμερα ολοκληρώνουμε» τη λύση για την Ελλάδα, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Πρέπει να υπάρξει σήμερα μια αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να είναι για την Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή τη βάση.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου για το θέμα του νέου κουρέματος, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία για τις διασώσεις.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα συζητήσουν το ενδεχόμενο «κουρέματος» στο Eurogroup.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: