6.11.12

Νέα Υόρκη: H HANAC γιόρτασε 40 χρόνια ζωής και δράσης...

www.greeknewsonline.com
Με το Βραβείο Ανθρωπισμού τίμησε η HANAC (Hellenic-American Neighborhood Action Committee) το Τάγμα των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ απένειμε και το βραβείο «Man of the Year» για το 2012 στον διοικητή τους, Δρ. Αντώνιο Λυμπεράκη, στη διάρκεια του...
40ου ετήσιου γκαλά της το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στο Μανχάτταν.

Η HANAC που ιδρύθηκε το 1972 από τον αείμνηστο Γεώργιο Ντούρη στην Αστόρια με σκοπό να ανταποκριθεί μέσα από κοινωνικά προγράμματα και δράσεις στις αυξημένες ανάγκες αρχικά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, -η οποία δεχόταν την εποχή εκείνη νέους μετανάστες από την Ελλάδα-, συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, αγγίζοντας σήμερα τη ζωή 35,000 συμπολιτών μας διαφόρων εθνικοτήτων.

Στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος του οργανισμού, κα Evangeline Ντούρη, αναφέρθηκε στο όραμα του αείμνηστου συζύγου της, Γεώργιου Ντούρη, που υλοποιήθηκε χάρη και στην υποστήριξη του τότε δημάρχου της Νέας Υόρκης, John Lindsay. Το πρώτο πρόγραμμα που πρόσφερε η HANAC ήταν, όπως είπε, η εκμάθηση της αγγλικής ως δεύτερης γλώσσας, ενώ σήμερα προσφέρει πάνω από 30 κοινωνικά προγράμματα, με έμφαση σε δράσεις για τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Χαιρετίζοντας τους τιμώμενους η κα. Ντούρη τόνισε ότι τόσο οι Αρχοντες όσο και ο Δρ. Λυμπεράκης «διακρίνονται για τη δέσμευσή τους στην υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους αγώνες τους για θρησκευτική ελευθερία για όλους τους λαούς του κόσμου», κάνοντας αναφορά και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, απόφοιτος της οποίας, όπως είπε, ήταν και ο παππούς της.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε εμφανώς συγκινημένη η κα. Ντούρη, η απόφαση αυτή να αποδοθούν τιμές στους Αρχοντες θα χαροποιούσε τόσο τον παππού της όσο και τον αείμνηστο σύζυγό της Γιώργο Ντούρη, Αρχοντα και ιδρυτή της HANAC, στον οποίο μάλιστα είχε απονεμηθεί από το Τάγμα του Αποστόλου Ανδρέα το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παραλαμβάνοντας, εκ μέρους των Αρχόντων, το Βραβείο Ανθρωπισμού ο κ. Αλεξ Πρίτσος ευχαρίστησε την κ. Ντούρη για την μεγάλη τιμή και τόνισε πως και οι δύο οργανισμού, τόσο η HANAC όσο και το Τάγμα του Αποστόλου Ανδρέα, επιτελούν έργο παρόμοιο.

Από την πλευρά του ο Δρ. Λυμπεράκης, αφού τόνισε πως η HANAC αποτελεί έναν από τους πετυχημένους οργανισμούς της Νέας Υόρκης, αφιέρωσε τα βραβεία στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον εορτάζοντα –την ημέρα εκείνη- Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και επανέλαβε την πάγια δέσμευση των Αρχόντων να μην σταματήσουν να αγωνίζονται «έως ότου οι καμπάνες της ελευθερίας σημάνουν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.»

Στην ιστορία και την αποστολή των εν Αμερική Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου που οργανώθηκαν επίσημα το 1966 από τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, αναφέρθηκε ο ταμίας του Τάγματος, Τζέιμς Φούντας, επισημαίνοντας τη διεθνή στρατηγική που έχει αναπτύξει η οργάνωση για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και για τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ ο επικεφαλής της Επιτροπής Θρησκευτικής Ελευθερίας του Τάγματος, Τζον Κατσιματίδης υπογράμμισε τις ακούραστες προσπάθειες και τους αγώνες και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν οι τιμώμενοι στη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Στην υποδειγματική λειτουργία της HANAC και την προσφορά υπηρεσιών που βελτιώνουν τη ζωή χιλιάδων κατοίκων της Νέας Υόρκης αναφέρθηκε η επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του γκαλά κα Μάργκο Κατσιματίδη και ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν τον οργανισμό.

Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο κωμικός Βασίλης, ο οποίος προσέφερε στους παρισταμένους στιγμές γέλιου.

Στο δείπνο παρέστησαν –μεταξύ άλλων- η Γενική Πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού, ο Πρόξενος της Ελλάδος, Ευάγγελος Κυριακόπουλος, η ομοσπονδιακή βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης και η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά. Μεταξύ των βραβευθέντων από την HANAC για την προσφορά τους στα κοινά από το 1974 που θεσπίστηκε το ετήσιο βραβείο της οργάνωσης είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Τζον Lindsay, ο Γιώργος Παρασκευαϊδης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ...
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: