29.11.12

Οι Σύροι αντάρτες χρησιμοποιούν παιδιά στρατιώτες, καταγγέλλει η Human Rights Watch...

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε την Πέμπτη τους Σύρους αντάρτες ότι χρησιμοποιούν παιδιά στις μάχες ή για στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Παιδιά 14 ετών υπηρέτησαν σε...
τουλάχιστον τρεις ταξιαρχίες της αντιπολίτευσης, μεταφέροντας όπλα, εξοπλισμό και φυλώντας σκοποί. Παιδιά 16 ετών έφεραν τα όπλα και διαδραμάτιζαν ρόλο στις μάχες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

H HRW, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη, καλεί τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να «δεσμευθούν δημοσίως ότι θα τερματίσουν αυτή την πρακτική και θα απαγορεύσουν τη χρησιμοποίηση οποιουδήποτε δεν έχει συμπληρώσει τα 18 χρόνια για στρατιωτικούς σκοπούς, ακόμη κι αν είναι εθελοντής».

Η HRW αναφέρει πως ρώτησε πέντε νέους 14 ως 16 ετών οι οποίοι είπαν ότι έδρασαν για την ένοπλη αντιπολίτευση στις πόλεις Χομς (κέντρο), Ντεράα (νότια) και Χερμπέτ αλ Τζοζ, μια τοποθεσία της επαρχίας Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Το κέντρο τεκμηρίωσης των παραβιάσεων στη Συρία, μια ομάδα της αντιπολίτευσης που καταμετρά τους νεκρούς και τους κρατουμένους, κατέγραψε τουλάχιστον 17 παιδιά τα οποία σκοτώθηκαν μαχόμενα μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Πολλά άλλα τραυματίσθηκαν σοβαρά και ορισμένα έμειναν ανάπηρα για την υπόλοιπη ζωή τους.

Τους αντάρτες αναγνωρίζει η Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση αναγνώρισε τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό ως «τον νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού», όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας απευθύνοντας επίσημη πρόσκληση στον πρόεδρο του οργάνου Άχμαντ Μόαζ αλ Χάτιμπ.

«Η ισπανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, θεωρεί τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης και της Επανάστασης ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού» σύμφωνα με ανακοίνωση.

Συριακό «μπλόκο» στο Διαδίκτυο

Δύο εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ που παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο ανέφεραν ότι η Συρία «μπλόκαρε» σε εθνικό επίπεδο την πρόσβαση στο Διαδίκτυο την Πέμπτη. Ακτιβιστές επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες.

Οι συριακές αρχές έκλεισαν δρόμο που συνδέει τη Δαμασκό με το διεθνές αεροδρόμιο εξαιτίας των συγκρούσεων που σημειώνονται, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο δρόμος προς το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού έχει κλείσει εξαιτίας των μαχών που συνεχίζονται και των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγονται στις γύρω περιοχές» επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Εν τω μεταξύ, ένας Βρετανός γιατρός που εργαζόταν σε νοσοκομεία εκστρατείας των Σύρων ανταρτών στη βόρεια Συρία συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.


Τουλάχιστον 15 άμαχοι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά και δύο γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους από επίθεση που εξαπέλυσε μαχητικό του συριακού στρατού σε συνοικία στα δυτικά του Χαλεπιού.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το αεροσκάφος έριξε δύο βόμβες στη συνοικία Αλ Ανσάρι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά.

Ο Αμπάς Χαν εργαζόταν ως εθελοντής σε νοσοκομεία εκστρατείας στη Σαρακέμπ, μια πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων. Ο Χαν συνελήφθη όταν «την Κυριακή έφυγε από τη Σαρακέμπ για να μεταβεί στο Χαλέπι, όπου ήθελε να προσφέρει βοήθεια στους τραυματισμένους από τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς» επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις γύρω από τη στρατιωτική βάση του Ουάντι Ντέιφ, την οποία πολιορκούν οι αντάρτες, στην επαρχία Ιντλίμπ...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: