9.11.12

Mε απολύσες ανοίγουν τα 17 μικρά μνημόνια...



Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης «βλέπουν» πρώτοι την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο. Πρόκειται για 2.000 άτομα για τα οποία η κυβέρνηση μεθοδεύει την απόλυσή τους στο... διάστημα των επτά εβδομάδων που απομένει ώς το τέλος του χρόνου.



Μετά την «κόκκινη κάρτα» της τρόικας στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, η κυβέρνηση κάνει ό,τι της ζητήσουν οι πιστωτές για να μπορέσει να κερδίσει της εμπιστοσύνη τους.



Σε αυτό το πλαίσιο επιταχύνει την κατάρτιση των εσωτερικών Μνημονίων που θα υπογράψουν καθένας από τους 17 υπουργούς της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα.



Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτο θέμα στην «ατζέντα» των μνημονιακών δράσεων θα είναι οι απολύσεις, τις οποίες θα πρέπει να εκτελέσουν άμεσα όλοι οι υπουργοί.



Σε δεύτερο χρόνο ακολουθούν οι υπόλοιπες δεσμεύσεις και πολιτικές για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.



Η εντολή που έχει δοθεί από το μέγαρο Μαξίμου είναι όλα τα κείμενα με τις υποχρεώσεις του κάθε υπουργού που απορρέουν από το νέο Μεσοπρόθεσμο, να είναι έτοιμα μέσα στον επόμενο μήνα.



Η κυβέρνηση που «καίγεται» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θέλει να είναι καθ’ όλα έτοιμη σε μια έκτακτη επιθεώρηση της τρόικας που πιθανολογείται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση της δανειακής δόσης.



Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ξεκινήσει να καταρτίζουν τις μνημονιακές δράσεις για κάθε υπουργείο ενεργώντας στο πλαίσιο της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που είχε κατατεθεί στην Βουλή κατ’ εντολή Αντώνη Σαμαρά για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των κρατικών δαπανών.



Σε όλα τα μνημόνια συνεργασίας που θα υπογραφούν με το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2013, θα καθορίζονται τριμηνιαίοι στόχοι που θα τηρήσουν απαρέγκλιτα όλοι οι υπουργοί για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.



Θα προβλέπονται επίσης και διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση αποκλίσεων. Αντίστοιχα μνημόνια θα υπογράψουν τα υπουργεία με τους εποπτευόμενους φορείς τους.



Στη συνέχεια, αν διαπιστωθεί απόκλιση άνω του 10% από τους τριμηνιαίους στόχους και δεν ληφθούν μέτρα διόρθωσης, θα περικόπτεται ποσό ίσο με την υπέρβαση.



Σε ειδικές περιπτώσεις με μεγάλες αποκλίσεις ο υπουργός θα μπορεί να ορίζει επόπτη οικονομικών υπηρεσιών στον υπεύθυνο φορέα και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου της γενικής κυβέρνησης.



Σε χρόνο παράλληλο με τη διαδικασία σύνταξης των εσωτερικών μνημονίων κινείται και η σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης των 680.000 υπαλλήλων για το έτος 2012.



Αφορούν υπαλλήλους που ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα, ενώ δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.



Ολες οι εκθέσεις αξιολόγησης που θα επιμεληθούν οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων του κάθε φορέα θα πρέπει να είναι έτοιμες μέσα στον Ιανουάριο.



Εκτιμάται ότι αυτές θα αποτελέσουν ώς ένα βαθμό κριτήριο για τις απολύσεις των 25.000 υπαλλήλων που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα για το 2013.



Το θέμα των απολύσεων έχει αναστατώσει το σύνολο των υπαλλήλων στο Δημόσιο, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο έχουν φτάσει να αναρωτιούνται εάν περιλαμβάνονται στη λίστα με τις απομακρύνσεις που θα κυκλοφορήσει από την άνοιξη του 2013.

Του Μάριου Χριστοδούλου


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: