13.11.12

Ομογενειακοί οργανισμοί βοηθούν θύματα της Sandy...

www.greeknewsonline.com
3.300 ζεστά γεύματα διένειμε η Ομοσπονδία Νέας Υόρκης, με στόχο τα 10.000. 
Πρωτοβουλίες του Τμήματος 41 της ΑΧΕΠΑ στο Μπρούκλιν και της Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης. Έρανος της Αρχιεπισκοπής.
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το πλήγμα που ...
δέχθηκαν οι πολιτείες της Νέας Υόρκης από τον τυφώνα Σάντυ και τα προβλήματα παραμένουν, όχι απλά στις παραθαλάσσιες περιοχές που πλημμύρισαν, αλλά και ευρύτερα. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οι ουρές στα πρατήρια βενζίνης αν και λιγόστεψαν μετά τους περιορισμούς με τα μονά – ζυγά στα αυτοκίνητα παραμένουν, ενώ χιλιάδες πολίτες είναι άστεγοι και στεγάζονται σε καταλύματα που οργάνωσαν οι τοπικές αρχές, προμηθευόμενοι τρόφιμα στα συσσίτια που οργανώνονται.

Τα προβλήματα εντάθηκαν κι από την κακοκαιρία της περασμένης Τετάρτης, η οποία αν και δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρή, προκάλεσε περαιτέρω διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ιδίως στο Λονγκ Αϊλαντ. Μόνο στην Κομητεία Νάσο 120.000 σπίτια κι επιχειρήσεις δεν έχουν ηλεκτρικό. Η ηλεκτρική εταιρεία LIPA του Λονγκ Αίλαντ έγινε αποδέκτης επικρίσεων από τους πολίτες. Μετά την πικετοφορία κατοίκων του Oceanside την Παρασκευή, νέα διαμαρτυρία έλαβε χώρα το Σάββατο στην έδρα της επιχείρησης, στο Χίξβιλ του Λονγκ Αίλαντ. Όπως είπε ο οικονομικός ελεγκτής της Νέας Υόρκης Τόμας Ντι Νάπολι, εδώ και έξι χρόνια έχει διαπιστωθεί πως η LIPA είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει προβλήματα που προκαλεί μία μεγάλη κακοκαιρία και δυστυχώς δεν έχει κάνει καμία βελτίωση. Η εταιρεία υποσχέθηκε μέχρι την Τρίτη να έχει αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση στο 99% των πελατών της.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ξεδιπλώνεται μία μεγάλη προσπάθεια αλληλεγγύης, από οργανισμούς και απλούς πολίτες. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέα Υόρκης ξεκίνησε από την Πέμπτη διανομή φαγητών σε καταλύματα αστέγων και συνοικίες που έχουν πληγεί κι οι κάτοικοι ακόμη παραμένουν στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα. Οι διανομές είναι καθημερινές και μέχρι χθες (Κυριακή) είχαν μοιραστεί 3.300 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού.

Το τμήμα της ΑΧΕΠΑ στο Μπρούκλιν έχει ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή τις προσπάθειες αλληλεγγύης. Τα Σάββατο μέλη του τμήματος διένειμαν τρόφιμα σε πληγείσα περιοχή του Μπρούκλιν κι αμέσως μετά βοήθησαν στον καθαρισμό σπιτιών και δρόμων από μπάζα.

Ανάλογες προσπάθειες γίνονται από την ΑΧΕΠΑ του Στάτεν Αϊλαντ και της Νέας Ιερσέης, και την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Συλλόγων Νέας Ιερσέης, ενώ ειδική εγκύκλιο απηύθυνε προς όλους του Ελληνες Ορθόδοξους, για εράνους κι άλλες πρωτοβουλίες ανακούφισης των παθόντων, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κι η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής (Σελίδα 15).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΥ

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου επισκέφθηκε άστεγους στη διεύθυνση Surf Avenue and West 24th St. και διάθεσε 700 περίπου μερίδες φαγητού. Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου επισκέφθηκε τους άστεγους που διαμένουν στο Queens College και παρέθεσε 1.100 περίπου μερίδες φαγητού. Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου μοίρασε τους άστεγους που διαμένουν στο Queens College 500 μερίδες φαγητού και ζεστή σούπα. Τέλος Τη Κυριακή 11 Νοεμβρίου επρόκειτο να διαθέσει 1.000 μερίδες φαγητού στο κεντρική περιοχή του Staten Island που κτυπήθηκε από τη θεομηνία.

Τα γεύματα περιλαμβάνουν κοτόπουλο, ρύζι και ρόλους ψωμιού.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Ηλίας Τσερίδης, είπε το Σάββατο στη Greek News ότι αυτές τις στιγμές φαίνεται η αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπό σου.

«Οι άνθρωποι που υποφέρουν έχουν αυτή τη στιγμή την ανάγκη μας. Ίσως σε πέντε μέρες από τώρα, που πιθανόν να έχει βελτιωθεί η κατάσταση, δεν θα χρειάζονται τίποτε.

Είναι η τρίτη μέρα που πραγματοποιούμε αυτές τις επαφές με τον κόσμο, διανέμοντας φαγητά σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον τυφώνα. Αυτή την ώρα μαζί με άλλους εθελοντές κουβαλούμε τα φαγητά στον αυτοκίνητο με το οποίο θα τα μεταφέρουμε στο Queens College. Θα συνεχίσουμε την Κυριακή με διανομή φαγητών στο Στάτεν Αϊλαντ.

Αξίζει έπαινος σε όλους τους εθελοντές που εργάζονται στην Ομοσπονδία, με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Πέτρο Γαλάτουλα. Είναι ο μάγειρας ο Νίκος Γαβριελάτος, ο Βασίλης Γκουρνέλος, ο Γρηγόρης Νοδάρος, ο Πάνος Παλιοκώστας, ο Γιώργος Σταυριανόπουλος και άλλοι».

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει ο,τιδήποτε από την Ομογένεια, «ίσως όμως να ζητήσουμε οικονομική βοήθεια γιατί τα έξοδα είναι πολλά. Εμείς ούτως ή άλλως θα καλύψουμε το κόστος, όμως αν μας βοηθήσουν οικονομικά θα είναι ευχής έργο».

Ο γενικός γραμματέας τη; Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, είπε στην εφημερίδα μας ότι «η διανομή των φαγητών εξελίσσεται πολύ καλά κι όλοι έχουν επικροτήσει την ενέργεια αυτή της Ομοσπονδίας. Την Πέμπτη που κάναμε τη διανομή στο Κόνεϊ Αϊλαντ, ήταν εκεί η Εθνική Φρουρά κι η Αστυνομία , που μας ευχαρίστησαν γιατί κάποιοι σκέφτηκαν να φέρουν μαγειρεμένο φαγητό στον κόσμο και τους εθελοντές».

Ο κ. Γαλάτουλας πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που είτε μένει σε καταλύματα που έχει οργανώσει ο Δήμος Νέας Υόρκης, είτε παραμένουν στα σπίτια τους αλλά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Εμπαιναν στη γραμμή για να παραλάβουν τις μερίδες τους και μας ευχαριστούσαν».

Την Κυριακή η διανομή θα γίνει στο Στάτεν Αϊλαντ, όπου θα μεταβούν εκατοντάδες εθελοντές για να βοηθήσουν στον καθαρισμό των οικιών που έχουν πλημμυρίσει κι έχουν υποστεί ζημιές.

«Μας ζήτησαν να φέρουμε τρόφιμα τόσο για τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που θα είναι εκεί όσο και για τους εθελοντές», είπε ο κ. Γαλάτουςλας.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας ευχήθηκε να βρεθούν χορηγοί για να ενισχυθεί οικονομικά η προσπάθεια. Όπως μας ανέφερε, ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να διανεμηθούν σε πρώτη φάση 10.000 μερίδες φαγητού.

«Αν κάποιος τις αγόραζε από εστιατόριο το κόστος τους μπορεί να έφτανε και τις 100.000 δολάρια», μας είπε.

Παράλληλα, συγκεντρώνονται στην Ομοσπονδία είδη πρώτης ανάγκης, κονσέρβες και ρούχα. Το συντονισμό έχουν αναλάβει νέα παιδιά, που επρόκειτο να συμμετάσχουν την Κυριακή στην αποστολή του Στάτεν Αϊλαντ.

«Είναι υποχρέωση του κάθε οργανισμού της Αμερικής να συμμετέχει σε τέτοιες προσπάθειες αλληλεγγύης των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από θεομηνία. Βεβαίως, ως Ελληνοαμερικανική οργάνωση θα πρέπει να σκεφτούμε και τους ομογενείς που υποφέρουν και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και γι’ αυτούς, γιατί μπορούσαμε να είμαστε κι εμείς στη θέση τους.

Δουλειά μας είναι να προσφέρουμε στον κόσμο. Κι όσο μεγαλύτερο αξίωμα έχεις σ’ έναν οργανισμό, τόσο μεγαλύτερος υπηρέτης του κόσμου πρέπει να είσαι. Προσωπικά νιώθω λίγο στενοχωρημένος, γιατί θα μπορούσε περισσότερος κόσμος να είναι εδώ και να βοηθά και να μην χρειάζεται κάποιοι να έρχονται κάποιο από τις 4 τα ξημερώματα».

Ενας από τους εθελοντές που μίλησε στη Greek News ήταν ο Βασίλης Γκουρνέλος, μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας και του συλλόγου Διπλατανιωτών.

«Εφεραν από τα ξημερώματα τα κοτόπουλα κι αρχίσαμε αμέσως την προετοιμασία. Ξεκινήσαμε το ψήσιμο του φαγητού από τις 5 το πρωί και το μεσημέρι φέραμε το φορτηγό για να μεταφέρουμε τα φαγητά στο Μπρούκλιν».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν η έλλειψη βενζίνης. Αφού έψαχνα για μία ώρα, ο κ. Γκουρνέλος θυμήθηκε ότι είχε πέντε γαλόνια στο σπίτι και μ’ αυτά έφτασαν στο Μπρούκλιν, όπου γύρω στις 2 ξεκίνησε η διανομή.

«Ένιωσα πολύ όμορφα την ώρα που μοιράζαμε το φαγητό. Μας έλεγαν «σας ευχαριστούμε που μας φέρατε ζεστό φαγητό». Είναι άλλο πράγμα να δίνεις σε κάποιον δέκα δολάρια κι άλλο να του δίνεις ζεστό φαγητό».

Οι σκηνές που ο κ. Γκουρνέλος είδε στο Κόνεϊ Αϊλαντ ήταν συγκλονιστικές. Οι καταστροφές είναι μεγάλες ενώ παντού βλέπεις αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί εκατοντάδες μέτρα.

«Ήταν συγκινητικό αυτό που είδαμε. Οι περισσότεροι που ήλθαν να πάρουν φαγητό ήταν αφροαμερικανοί. Μας πλησίασε και μία γυναίκα που μας είπε ότι ο παππούς της ήταν Έλληνας».

ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ

Η Ελληνική Ομοσπονδία Νέας Ιερσέης ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας για τα μέλη της ελληνικής κοινότητας που επλήγησαν από τον τυφώνα Sandy. “Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσει η Ομοσπονδία τα μέλη της κοινότητας μας, που χρειάζονται βοήθεια σε οποιοδήποτε θέμα από τη συμπλήρωση εντύπων μέχρι τον καθαρισμό των σπιτιών τους”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τάσσος Ευστρατιάδης.

Η γραμμή βοήθειας χειρίζεται από τους εθελοντές της νεοσύστατης Επιτροπήσ Βοήθειας Θυμάτων του Τυφώνα. Η γραμμή βοήθειας έχει ανακοινωθεί στις οργανώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας και στις Ελληνικές κοινότητες στο New Jersey. Αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια μπορούν να τηλεφωνήσουν στη γραμμή βοήθειας στο 201-677-2431 ή να στείλουν email στο help@hellenicfederationnj.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: