2.11.12

Spiegel: Οι πλούσιοι Έλληνες συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν...

Στα φαινόμενα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, με αφορμή την αποκάλυψη των ονομάτων της «λίστας Λαγκάρντ» επικεντρώνεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με τον τίτλο «Οι πλούσιοι Έλληνες συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν».

«Ο μέσος όρος των Ελλήνων πολιτών παραπαίει από...
τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός της χώρας. Οι πλούσιοι Έλληνες, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν», τονίζει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό, επισημαίνοντας ότι η αρχή της φορολογικής συνείδησης και της δικαιοσύνης πρέπει να ενσωματωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα.

Και υπογραμμίζει: «Είναι προφανές πως οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν χρήζουν ίσης και ισότιμης μεταχείρισης». Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει έναν ακόμη γύρο αυστηρών μέτρων λιτότητας, δοκιμάζοντας τις αντοχές της ίδιας αλλά και της κοινωνίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις του Spiegel, μέτρα σαν αυτά, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις φόρων έχουν μειώσει κατά 50% το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, από το όταν ξέσπασε η κρίση.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες που τακτικά φοροδιαφεύγουν, και το άρθρο επικαλείται μία πρόσφατη έρευνα σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν πολύ λιγότερα έσοδα από αυτά που έχουν στην πραγματικότητα. Μάλιστα, η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει με 50% όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ χαρακτηρίζεται “κυρίως συμβολική”, αφού μόλις 200 Έλληνες φορολογούμενοι δηλώνουν τέτοια ποσά.

"Πλούσιοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν", τονίζει επίσης το περιοδικό, επικαλούμενο μάλιστα πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας, 7 εκ των 10 Ελλήνων αυτοαπασχολούμενων, συνεχίζει να φοροδιαφεύγει.

"Μάλιστα, ακόμη και σήμερα, αρκετοί πλούσιοι Έλληνες δεν δέχονται καμία περισσότερη πίεση να καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν, σε σχέση με την πίεση που δέχονταν πριν το ξέσπασμα της κρίσης", σημειώνεται επίσης.
Αναφορά υπάρχει για το γεγονός ότι οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους και απειλούν ότι αν κληθούν να το κάνουν θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες χώρες, με τον αρθρογράφο να προτείνει την επιβολή ενός μετρίου μεγέθους φόρου, ώστε να εμπιστευθούν περισσότερο το κράτος οι Έλληνες πολίτες και να είναι πιο θετικοί στο να πληρώσουν τους φόρους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: