19.11.12

Tσεκούρι στις συντάξεις των υπαλληλων της Βουλής...



Με τους τακτικούς υπαλλήλους των υπουργείων εξομοιώνονται οι υπάλληλοι της Βουλής όσον αφορά στον υπολογισμό της σύνταξης, τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Αυτό προβλέπεται στην... Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με την οποία γίνονται προσθήκες και βελτιώσεις στο προσφάτως ψηφισθέν Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.

Συγκεκριμένα, ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξης των υπαλλήλων της Βουλής λογίζεται ο συντάξιμος μισθός τακτικού υπαλλήλου υπουργείου αντίστοιχης κατηγορίας, με τα ίδια έτη υπηρεσίας, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2013 για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα υπηρετούν κατά την ημερομηνία αυτή, ανεξαρτήτως του χρόνου θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους.

Παράλληλα, για να εναρμονιστεί το Δημόσιο με τους ασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης, ορίζεται πως εάν το συνολικό ποσό των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών καθώς και των μερισμάτων, υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ και μέχρι 3.000 ευρώ, να μειώνεται το ανωτέρω συνολικό ποσό κατά 15%, ενώ εάν το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ να μειώνεται το συνολικό ποσό των συντάξεων κατά 20%.

Ακόμα, για λόγους δημοσιονομικούς κρίνεται αναγκαία η αύξηση του ορίου ηλικίας του δικαιούχου και η καταβολή του ΕΚΑΣ με τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Η χορήγηση του ΕΚΑΣ για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους πραγματοποιείται μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Κατ' εξαίρεση, το συνολικό ετήσιο ποσό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας, τα οποία καταργήθηκαν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται στους τετραπληγικούς και παραπληγικούς συνταξιούχους του Δημοσίου. Το ποσό αυτό επιμεριζόμενο πλέον σε 12μηνη βάση θα καταβάλλεται κατά μήνα μαζί με τη σύνταξή τους.

Παράλληλα, με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν θα χρειάζεται να δίνεται νομοθετική εξουσιοδότηση στους αρμόδιους υπουργούς για να εκδώσουν απόφαση, με την οποία θα ορίζονται ειδικοί όροι για τον τρόπο διάθεσης του βρεφικού γάλακτος στα σημεία πώλησης.

Έτσι, τίθεται σε άμεση εφαρμογή η διάταξη για τη διάθεση των παρασκευασμάτων πρώτης βρεφικής ηλικίας σε σημεία πώλησης και εκτός φαρμακείων.

Τέλος, το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης 12 της υποπαραγράφου ΙΒ.2 της παραγράφου ΙΒ του Άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α΄ 222) με το οποίο προβλέπεται η έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Υγείας προκειμένου να καθορισθούν τα κριτήρια, οι λεπτομέρειες, οι διαδικασίες, καθώς και το πεδίο εφαρμογής του πρώτου εδαφίου της εν λόγω διάταξης που προβλέπει την καταβολή από τους ασθενείς υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και την καταβολή του ποσού των είκοσι πέντε (25) ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, κρίνεται σκόπιμο να διαγραφεί διότι η διάταξη θεωρείται πλήρης, επιτελεί τον δημοσιονομικό σκοπό της και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: