13.11.12

Εξερευνώντας τα... tweets...


Μια νέα δωρεάν εφαρμογή σαρώνει όλα τα τιτιβίσματα ενός χρήστη και αποφαίνεται για το τι του αρέσει και τι όχι, ποια είναι η διάθεσή του, ποια θέματα τον απασχολούν και ... πόσο γράφει για αυτά. Ονομάζεται twXray, προφέρεται τουίξρεϊ και στα ελληνικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», μπορεί να αποδοθεί ως «ακτινογραφία του twitter». Πρόκειται για μια δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή η οποία αναλύει και κατηγοριοποιεί το περιεχόμενο των αναρτήσεων ενός χρήστη του κοινωνικού δικτύου.

Το twXray είναι προϊόν του Εργαστηρίου Καινοτομίας του Σικάγου, οι επιστήμονες του οποίου εκπονούν μια σειρά από προγράμματα με στόχο να κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιο έξυπνα και τους χρήστες τους πιο ενημερωμένους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εφαρμογή ανακτά τα τελευταία 500 tweets ενός χρήστη, τα επεξεργάζεται με τη βοήθεια των αλγόριθμων οι οποίοι ανιχνεύουν λέξεις-κλειδιά και τα κατατάσσει σε 12 κατηγορίες: πολιτική, διεθνή, ψυχαγωγία, υγεία, αθλητισμός, θρησκεία, εκπαίδευση, επιχειρήσεις, τεχνολογία, πράσινο, στυλ και αντίκτυπος. Στη συνέχεια οπτικοποιεί τα αποτελέσματα με τη μορφή γραφημάτων, στα οποία απεικονίζονται τα θέματα για τα οποία τουιτάρει πιο συχνά.
Πατήστε εδω για να δείτε αναλυτικά τα θέματα που απασχολούν τους Αντώνη Σαμαρά και Μπαράκ Ομπάμα
Η εφημερίδα «Τα Νέα» δοκίμασε την συγκεκριμένη εφαρμογή στον λογαριασμό του Αντώνη Σαμαρά στο twitter (@PrimeministerGR). Από την ανάλυση των tweets προέκυψε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός τουιτάρει κυρίως για επιχειρηματικά θέματα (σε ποσοστό 57%) και για διεθνή ζητήματα (14%). Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% των αναρτήσεων του Αντώνη Σαμαρά. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι λέξεις-κλειδιά που περιέχονται στα tweets του πρωθυπουργού οδηγούν (εσφαλμένα) την εφαρμογή στο να τα κατατάσσει σε άλλες κατηγορίες και όχι στην «πολιτική», στην οποία θεωρητικά θα έπρεπε να ανήκουν τα περισσότερα.

Η αντίστοιχη ανάλυση του λογαριασμού του Μπαράκ Ομπάμα στο twitter (@BarackObama) κατέδειξε ότι ο προσφάτως επανεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ γράφει περισσότερο για πολιτικά θέματα (σε ποσοστό 35%) και για θέματα εκπαίδευσης (19%).

  ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: