8.12.12

Παράταση κινητοποιήσεων ως τις 19 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι δικαστές...

Όλο το χρονικό της συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων...
Παράταση των κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 19 Ιανουαρίου αλλά και συνέχιση της αποχής από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου τους (3μμ) και όχι από τις 10 έως τη λήξη του ωραρίου τους που πραγματοποιούσαν μέχρι σήμερα, αποφάσισε κατά...
πλειοψηφία ( 350 υπέρ, 50 κατά) η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέλευσής της. Ακόμη οι δικαστές είπαν ναι στη δημοσίευση των αποφάσεων και ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για τις 19 ιανουαρίου οπότε και θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση για να εξετάσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Νωρίτερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε υποσχεθεί σε δικαστές και εισαγγελείς ρύθμιση των στεγαστικών δανείων για όσους έχουν υποστεί μειώσεις στις αποδοχές τους άνω του 30%, αλλά και καταβολή της δόσης των αναδρομικών σε ρευστό όχι σε ομόλογα τον ερχόμενο Ιανουάριο που τους είχαν επιδικαστεί από το μισθοδικείο

Παράλληλα, ο κύριος Ρουπακιώτης δεσμεύτηκε ότι δεν θα έχουν άλλες οχλήσεις από τις τράπεζες δικαστές που έχουν εξαγοράσει πρόωρα τα ομόλογα που έχουν λάβει, αντί μετρητών, από τα αναδρομικά που είχαν κερδίσει τα προηγούμενα έτη. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα αίτημα των δικαστών που αφορά στην ενσωμάτωση αποζημιώσεων στο βασικό τους μισθό για να τονίσει πως το αίτημα αυτό δεν απορρίπτεται στη βασιμότητα του από την κυβέρνηση, πλην όμως η ικανοποίηση του δεν είναι εφικτή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπου η Ελλάδα αναμένει ακόμα τη δόση από τους δανειστές.

Σήμερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πραγματοποίησε την τρίτη κατά σειρά γενική συνέλευσή της από την αρχή των κινητοποιήσεων των δικαστικών λειτουργών και σε αυτή παρευρέθηκαν εκτός από τον κύριο Ρουπακιώτη η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου, ο εισαγγελέας τους Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλας Κανελλόπουλος, οι τέως υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί, προερχόμενοι από τη Δικαιοσύνη, Παναγιώτης Πικραμμένος και Ιωάννης Γρίβας, ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, όπως και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου (Ν.Δ.), η βουλευτής, Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) , η βουλευτής, Θεοδώρα Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ), ο βουλευτής, Βασίλης Καπερνάρος (Ανεξ. Έλληνες) και ο βουλευτής, Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).

Στην ομιλία του, ο κύριος Ρουπακιώτης, αφού ανέπτυξε το τι μπορεί η κυβέρνηση να δώσει στην παρούσα χρονική συγκυρία στους δικαστές για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, τόνισε με νόημα ότι ως δικηγόρος ποτέ δεν χτύπησε την πόρτα δικαστή, αλλά τώρα ως υπουργός χτυπά την πόρτα της συνείδησής τους. "Αφήστε ανοιχτό το χέρι σας στην κοινωνία. ίσως το έχετε ανάγκη και εσείς και σίγουρα το έχει ανάγκη και η ίδια" είπε ο κύριος Ρουπακιώτης, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι οι κινητοποιήσεις των δικαστών βρίσκουν αντίθετη την κοινωνία. "Αν έχετε τα φώτα της δημοσιότητας αρνητικά πάνω σας στραμμένα, κάπου παρεμποδίζεται και η επίλυση των προβλημάτων που προβάλλετε" είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

“Η αποχή ισοδυναμεί με φυγή”

Ανεβαίνοντας στο βήμα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου, τόνισε ότι αναγνωρίζει τον κόπο και τον μόχθο των συνάδελφων της, πλην όμως με την αποχή την οποία πραγματοποιούν, υπολειτουργούν τα δικαστήρια, κάτι που αποβαίνει τελικά εις βάρος της κοινωνίας. "Σας καλώ να αναζητήσουμε τρόπους αντίδρασης που δεν αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και κυρίως δεν αποβαίνουν σε βάρος του λαού" είπε η κυρία Ασημακοπούλου, προσθέτοντας πως ο δικαστής δεν μπορεί να αρνείται να δικάσει. "Αυτή είναι μια στάση που ισοδυναμεί με φυγή από το πεδίο της μάχης. Οι δικαστές μεταβάλλονται σε απλούς παρατηρητές και αυτοαναιρούνται" τόνισε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η ίδια απευθυνόμενη προς τους συναδέλφους της είπε πως αν συνεχίσουν την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους, τότε η κοινωνία θα το εκτιμήσει. Σε αυτό ακριβώς το σημείο κάποιοι δικαστές και εισαγγελείς που παρευρίσκονταν στην αίθουσα, αντέδρασαν αντιτείνοντας την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου που επέρχεται με τις νέες μειώσεις στις αποδοχές τους, οι οποίες συνολικά ξεπερνούν το 50%. Κλείνοντας, πάντως, την ομιλία της, η κυρία Ασημακοπούλου κάλεσε τους δικαστές να επιστρέψουν στις αίθουσες, σημειώνοντας πως οι καιροί είναι κρίσιμοι και οι ευθύνες ιστορικές. "Ο δίκαιος προτιμά να αδικείται, παρά να αδικεί" κατέληξε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

"Ανεβείτε στις έδρες, κατεβάστε το βλέμμα στην κοινωνία"

Λαμβάνοντας το λόγο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, κάλεσε τους δικαστές να ανέβουν στις έδρες και να κατεβάσουν, όπως είπε, το βλέμμα στην κοινωνία, η οποία ζητά από τους εκπρόσωπους της Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, τη βία και τη διαφθορά. "Οι δικαστές μπορούν να παραιτηθούν από τη θέση τους, όχι όμως από το καθήκον τους. Αυτές οι αντιδράσεις αναιρούν το ρόλο των δικαστικών λειτουργών" είπε ο κύριος Τέντες, καλώντας του δικαστές να αντιμετωπίσουν την κρίση με αξιοπρέπεια. "Αγωνιστείτε με όλα τα μέσα, αλλά τα νόμιμα μέσα. Χάσαμε, αλλά δεν πρέπει να χαθούμε, όπως είπε και ο υπουργός Δικαιοσύνης" προσέθεσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κλείνοντας την ομιλία του.

Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κυρία Βασιλική Θάνου, απευθυνόμενη προς το κύριο Τέντε είπε καταχειροκροτούμενη: "Εμείς δε θεωρούμε ότι χάσαμε, ο αγώνας συνεχίζεται, όσο τουλάχιστον είμαι Πρόεδρος εγώ, δε θα επιτρέψω η δικαιοσύνη να χάσει". Η ίδια στην τοποθέτησή της επανέλαβε ότι οι διεκδικήσεις των δικαστών είναι συνταγματικές και ότι το όλο ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά θεσμικό και αφορά στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η κυρία Θάνου τόνισε πως αυτό που ενοχλεί τους δικαστές είναι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντι στα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και αποκάλυψε πως το Μνημόνιο δεν εφαρμόζεται το ίδιο για όλους. Όπως είπε, εκτός από τους Βουλευτές που συνεχίζουν να καλύπτουν δαπάνες γραφείου κλπ. από τον προϋπολογισμό της Βουλής και οι υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) έμειναν στο απυρόβλητο των περικοπών κατά παρέκκλιση του τρίτου Μνημονίου. Η κυρία Θάνου προανήγγειλε επίσης ότι οι δικαστές θα ζητήσουν τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, που θα αποφασίζει για τα μισθολογικά τους, έτσι ώστε να μην υπάρχει σε αυτό το θέμα εμπλοκή της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Στην τοποθέτησή της η κυρία Τζάκρη κάλεσε τους δικαστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ρωτήσει και με ποια νομιμοποίηση δικαστικοί λειτουργοί που απέχουν από τα καθήκοντά τους θα κηρύξουν παράνομη και καταχρηστική μια απεργιακή κινητοποίηση. Από την πλευρά της η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε: "Δε θέλουμε δικαστές που θα πουν ότι υπέγραψαν μια απόφαση με το πιστόλι στον κρόταφο, όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ότι υπέγραψε αυτά που άλλοι έγραψαν".
Ο κύριος Καπερνάρος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου, διότι όπως είπε αν υπήρχε, θα είχε λάβει υπόψη του τα δίκαια αιτήματα των δικαστών. "Δεν υπάρχει νομοθετική εξουσία, σε λίγο καιρό θα δικάζετε με νόμους από υπηρεσιακά συμβούλια που θα έχουν την ανοχή των Υπουργών. Πλέον δεν επεξεργαζόμαστε νομοσχέδια, αλληλοκοροιδευόμαστε. Και όλα αυτά τα υπογράφει χωρίς αντίρρηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας" είπε ο κύριος Καπερνάρος. Ο κύριος Χαλβατζής ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των δικαστών, τους οποίους μάλιστα κάλεσε να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, οι οποίοι πλήττονται από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, του 8ωρου, αλλά και άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων. "Το 88% των απεργιών χαρακτηρίζονται καταχρηστικές" είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Χαλβατζής.

Εντός της ημέρας, δικαστές και εισαγγελείς αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, ενώ αύριο συνέλευση πραγματοποιεί και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: