27.12.12

Ολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη την Πέμπτη για το καθοριστικό πρώτο τρίμηνο του 2013...


Μιλώντας στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαρας, σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο για να μην χαθεί το καλό κλίμα.

Για την ανάγκη προάσπισης του κεκτημένου της αξιοπιστίας μίλησε...
ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στις κινήσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο, κατά την ευρεία σύσκεψη σε επίπεδο γενικών γραμματέων που διεξήχθη την Πέμπτη υπό την προεδρία του ιδίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επί τάπητος τέθηκαν οι προαπαιτούμενες ενέργειες καθ' οδόν προς το Eurogroup του Ιανουαρίου ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ. Βασικές προϋποθέσεις για την επόμενη δόση είναι η ψήφιση του μίνι φορολογικού, ο ορισμός γενικού γραμματέα εσόδων και η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Σαμαράς: «Δεν χαλαρώνουμε»

Να μην απολεσθεί το θετικό «μομέντουμ» που δημιουργούν η εκταμίευση των δόσεων και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος επιθυμεί ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που προβάλλει σε όλους τους τόνους ότι οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει καθημερινά να αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αλλάζει και η κυβέρνηση θα φανεί συνεπέστατη έναντι των πιστωτών.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς προτάσσει την ανάγκη εσωτερικής κοινωνικής συνοχής και γι’ αυτό το σκοπό ετοιμάζονται κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ είναι ικανοποιημένος από την πρόσφατη αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας από τον οίκο Standard and Poors αλλά κρατά χαμηλούς τόνους αφού άλλωστε θεωρεί ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση έχει να περάσει από διακεκαυμένη ζώνη.

Ο Πρωθυπουργός, γνωρίζοντας πολύ καλύτερα από τον καθένα, ότι το 2013, θα κριθεί σε απόλυτο βαθμό η πορεία της οικονομίας, αλλά και ο βίος της παρούσης κυβέρνησης, επιθυμεί να μην χαλαρώσουν οι ρυθμοί και θέλει άμεσα και απτά αποτελέσματα.

Εξάλλου, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μηνιαίο έλεγχο «επιδόσεων» προκειμένου να λάβει και τις εκκρεμείς τρεις δόσεις της χρηματοδότησης και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και δικαιολογίες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη που ξεκίνησε στις 13:00, με την παρουσία και των γενικών γραμματέων των υπουργείων υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, καθώς ο κ. Σαμαράς θέλει να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί στην προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Μόνιμη - και πολλές φορές κουραστική - είναι η επωδός του: «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, δεν χαλαρώνουμε». Ο Πρωθυπουργός, με βάσει συνομιλητές του, έχει ζητήσει από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς να προωθηθούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς όσα προβλέπονται και συνδέονται με την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από την τρόικα.

Εκτός από το φορολογικό που είναι προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η τρικομματική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει άμεσα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, λόγω των μνημονιακών απαιτήσεων.

Το προσεχές διάστημα, θα είναι περίοδος που η κυβέρνηση θα κάνει αγώνα ταχύτητας για να αρχίσει η υλοποίηση των ψηφισθέντων μέτρων και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ενώ έχει να αντιμετωπίσει την αξιολόγηση που θα γίνει στη σύνοδο του Εurogroup στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα είναι προγραμματισμένη και συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πρέπει να είμαστε συνεπείς. Υπάρχουν και άλλες δόσεις που εκκρεμούν. Οφείλουμε να δείξουμε στην πράξη ότι αξίζαμε της εμπιστοσύνης που δόθηκε από τους πιστωτές» αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Και για να είναι συνεπής η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να δοθεί, όπως λέει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στους συνομιλητές του, έμφαση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων μας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κ. Σαμαράς τόνισε πως το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τα βγάλουμε πέρα». Επίσης, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του πως η χώρα θα τα καταφέρει, αναφέροντας: «Είναι μία χρονιά που θα μας δώσει το δικαίωμα να εργαστούμε συστηματικά ώστε στο τέλος της χρονιάς να ξέρουμε ότι σιγά - σιγά ότι και πάλι η Ελλάδα απογειώνεται».

Από το πρωθυπουργικό γραφείο διαμηνύουν ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να καταρρεύσει η εικόνα αξιοπιστίας που οικοδομήθηκε το τελευταίο διάστημα και γι’ αυτό και στη σύσκεψη που έχει προγραμματισθεί θα γίνει πλήρης καταγραφή ενδεχόμενων εκκρεμοτήτων αλλά και η πορεία υλοποίησης όσων έχουν νομοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ο χρόνος τρέχει και η κυβέρνηση θα πρέπει έως τα μέσα Ιανουαρίου να ρυθμίσει όσες εκκρεμότητες υπάρχουν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 δισ. προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: