19.12.12

Παρέμβαση για τις κυβερνητικές αρρυθμίες...

Την ευθύνη να παρεμβαίνουν οι ίδιοι για να εξασφαλίζονται ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ανέλαβαν οι αρχηγοί των κομμάτων που τη στηρίζουν. Στη χθεσινή συνάντησή τους κοινή ήταν η ...
θέση ότι, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν περιθώρια για υπαναχωρήσεις και παλινωδίες. Θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους υπουργούς που έχουν προτείνει, ώστε να αίρονται διαφωνίες και ενστάσεις.
Στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης, που θα προκύψει μέσα από τις πιο τακτικές παρεμβάσεις των ίδιων των ηγετών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και όχι μέσω μιας επίσημης ομάδας εκπροσώπων των τριών κομμάτων, συμφώνησαν οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός και οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ανέλυσαν τα δεδομένα που προέκυψαν μετά την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ και ιεράρχησαν τις προτεραιότητες που έχει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα. Συμφώνησαν ότι ο χρόνος που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για υπαναχωρήσεις, παλινωδίες και καθυστερήσεις.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς τόνισε στην εισηγητική του τοποθέτηση ότι «δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία» και ζήτησε από τους κυβερνητικούς του εταίρους στήριξη σε πολιτικό, κοινοβουλευτικό και επικοινωνιακό επίπεδο σε κρίσιμα ζητήματα, φέρνοντας ως βασικό παράδειγμα τις αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις στο πεδίο αυτό και παρουσίασε την πρότασή του για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην οποία δεν υπήρξε διαφωνία από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.
Παρέμβαση για τις κυβερνητικές αρρυθμίες

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έθεσε από την πλευρά του θέμα καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η ΕΡΤ. Ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν έχει ενημέρωση για πολλές από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι υπουργοί, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Βενιζέλος.

Επικοινωνία
Ο κ. Σαμαράς απάντησε -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι και ο ίδιος αιφνιδιάζεται από τις απόψεις που εκφράζουν υπουργοί και ζήτησε από τους κυβερνητικούς του εταίρους να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα πρόσωπα που οι ίδιοι έχουν προτείνει, έτσι ώστε να προλαμβάνουν τυχόν διαφωνίες και ενστάσεις. Σε ό,τι τον αφορά, επανέλαβε ότι είναι στη διάθεση των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη για να τους ενημερώνει ανά πάσα στιγμή και πως την ίδια εντολή έχει δώσει σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Για την ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα παρακολουθήσει το θέμα, όπως κάνει και με όλες τις μεγάλες ΔΕΚΟ και τους κρατικούς φορείς.

Το πρώτο πάντως κρίσιμο τεστ σε ό,τι αφορά τον συντονισμό, θέμα που έθεσαν και δημοσίως στις δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, θα είναι το φορολογικό, για το οποίο έκανε εκτενή ενημέρωση στην αρχή της χθεσινής σύσκεψης ο κ. Γ. Στουρνάρας. Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης είπαν ότι υπάρχει συμφωνία στα βασικά κεφάλαια του νομοσχεδίου και πως οι όποιες επιμέρους αλλαγές θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι «το θέμα τώρα είναι να ανακόψουμε την ύφεση, να περιορίσουμε την απειλή της ανεργίας, να αποκτήσουμε ξανά θετικό πρόσημο, ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών και επέμεινε ότι πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στη σύσκεψη δεν ετέθη το θέμα του εκλογικού νόμου, ενώ ο ανασχηματισμός παραπέμπεται στο μέλλον.

Γιάννης Σαραντάκος

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ
Δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους

Την προώθηση μέτρων προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων και την ανάγκη να μεταφραστεί το αίτημα της ανάπτυξης σε δημιουργία θέσεων εργασίας κυρίως για τους νέους πολίτες, επισήμανε ο Φ. Κουβέλης κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά θετικές τις αποφάσεις των Ευρωπαίων εταίρων για τη χώρα μας και τόνισε ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες ανήκουν στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί στο θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου και τόνισε ότι οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν θα αντιμετωπιστούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου. Επικέντρωσε στο θέμα της ανάπτυξης χαρακτηρίζοντάς την επιβεβλημένη, ενώ σημείωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν για τη λειτουργία του κράτους, την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και για την αναγκαία συνεκτικότητα της κυβέρνησης.

Η ενημέρωση
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε στη σύσκεψη το θέμα του καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου και κατέγραψε έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με πρωτοβουλίες αρκετών υπουργείων. Τόνισε επίσης την ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις καθώς και της διαφανούς διαχείρισης των δημοσίων οργανισμών, χωρίς να υπάρχουν κομματικές παρεμβάσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ΕΡΤ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να επικοινωνούν τακτικότερα με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, εγκαταλείποντας την ιδέα για τη σύσταση ενός οργάνου που θα αποτελείται από εκπροσώπους των κυβερνητικών εταίρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται νεότερη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα.

Οπως ανακοίνωσε ο Φ. Κουβέλης, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει απόφαση για τον καλύτερο συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για κάθε υπουργείο ξεχωριστά, ενώ τόνισε ότι δεν έγινε καμία αναφορά για ανασχηματισμό. Στο τραπέζι της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέθεσε προτάσεις για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Ο εκλογικός νόμος
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μιλώντας στους δημοσιογράφους σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου σημείωσε ότι δεν έγινε σχετική συζήτηση και ξεκαθάρισε ότι η πρότασή του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής αφορά την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, που θα επιτευχθεί σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ισχυρών θεσμών κοινωνικού ελέγχου και διαφάνειας.

Τα σενάρια
Διάσπαση του ΤΤ

H διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν χθες το βράδυ οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης.

Η απόφαση έχει ληφθεί και το ΤΤ, αφού σπάσει στα δύο, το υγιές κομμάτι θα πρέπει να πωληθεί σε μία από τις συστημικές τράπεζες (ETE-Εurobank, Alpha ή Πειραιώς) μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013. Η λύση που προωθείται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι, αφού «σπάσει» να διατηρήσει εμμέσως την αυτονομία του είτε κάτω από την ομπρέλα της Εθνικής είτε της Τράπεζας Αττικής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Τράπεζα Αττικής «ακούγεται» έντονα τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν αποκλείεται το ΤΤ να συγχωνευθεί με την Alpha Bank.

Το σίγουρο είναι ότι η τρόικα έχει αποφασίσει πως το ΤΤ δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διασπαστεί, σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της ATE.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη στροφή

Πιο συχνά και πιο αναλυτικά θα γίνονται πλέον οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, ώστε να υπάρξει ο «απόλυτος κυβερνητικός συντονισμός».

Σε αυτό παραπέμπει η σχετική φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξερχόμενος από τη σύσκεψη των δύο και πλέον ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να στείλει θετικό μήνυμα για τη συνέχεια παρά τις δυσκολίες.

Μίλησε για μέτρα βαριά και δύσκολα, αλλά και που θα αποδειχθεί με σκληρή δουλειά, όμως, ότι είναι τα «τελευταία».

«Εχει αλλάξει η συγκυρία υπέρ της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή και μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη στροφή. Θέλει, όμως, δουλειά. Θέλει κοινωνική συναίνεση και θέλει να πιστέψουμε σε μια εθνική στρατηγική», δήλωσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλώντας εν συνεχεία για την ανάπτυξη που «δεν είναι μόνο ιδιωτικοποιήσεις και μεγάλες επενδύσεις - είναι κλίμα στην αγορά, πολλές μικρές κινήσεις, με τη βοήθεια του κράτους, της αυτοδιοίκησης, του τραπεζικού συστήματος, που πρέπει τώρα να λειτουργήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Ζητήματα
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος έθεσε ζητήματα λειτουργίας της δικαιοσύνης και του κράτους, ενώ οι οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται ότι καταλήγουν στον χειρισμό σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προκρίνοντας λύση και για τους εργαζομένους.

Η κουβέντα επεκτάθηκε -επιμένουν οι πληροφορίες- και στην «ατζέντα» που αφορά τις εξελίξεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τους Οδικές Αξονες, όπου δόθηκε έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανακοπή της ύφεσης γενικότερα.

Το φορολογικό
Για το φορολογικό -σύμφωνα με τη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου- η Βουλή έχει τον τελευταίο λόγο. «Νομίζω ότι τα σημεία που έχουν απομείνει προς διευθέτηση είναι πολύ λίγα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ότι:

«Πρέπει να πάμε το ταχύτερο στη συζήτηση για το ολοκληρωμένο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Σημασία δεν έχει να ανακατανέμεις τα βάρη στα δηλωμένα εισοδήματα, αλλά να συλλαμβάνεις μη δηλωμένη φορολογητέα ύλη».

Είναι πασιφανές ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν επί όλων των εκκρεμών ζητημάτων που παραπέμπουν στις προτεραιότητες των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Δεν άνοιξαν κουβέντα πάντως περί ανασχηματισμού, εκλογικού νόμου - αντιθέτως ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να «φρενάρει» η διαδικασία της κατάθεσης Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου, με τη Βουλή να αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο.

Δεν επεσήμανε τυχαία -διευκρίνιζαν συνεργάτες του- ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μπορεί να δώσει απαντήσεις στην κρίσιμη συγκυρία υπέρ της διεξόδου από την κρίση - εννοώντας προφανώς το σύνολο των βουλευτών των τριών, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ...

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: