18.12.12

Χτύπησαν καμπάνα για τη φοροδιαφυγή...

Μετεξεταστέα αφήνει την κυβέρνηση στις κρίσιμες εξετάσεις για τη φοροδιαφυγή η έκθεση Ράιχενμπαχ. Η κύρια ένστασή της εστιάζεται στην ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, στους οποίους καταλογίζει πλήρη αδράνεια. Ελεγξαν μόλις...
το ένα τρίτο των εύπορων φορολογουμένων. Ο στόχος των 2 δισ. για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών περιορίστηκε στο μισό.
Χτύπησαν καμπάνα για τη φοροδιαφυγή

Κόκκινη... κάρτα βγάζει στην κυβέρνηση η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ, όσον αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Χθες έδωσε στη δημοσιότητα την τριμηνιαία έκθεσή της, στην οποία υπογραμμίζονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και οι σημαντικές αποκλίσεις στους στόχους αύξησης των εσόδων από την περιστολή της φοροδιαφυγής. Γίνεται δε λόγος για «αδράνεια» και «ανικανότητα» των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Επί της ουσίας αφήνει μετεξεταστέα την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό πως ενώ θα έπρεπε να ελεγχθούν 1.300 εύποροι φορολογούμενοι, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου στο «μικροσκόπιο» της εφορίας μπήκαν μόνο 467. Την ίδια ώρα οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη δεν έχουν έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα γίνεται ειδική μνεία στην τροποποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η οποία υλοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της Ομάδας Δράσης και του ΔΝΤ.

Πιο αναλυτικά, στην έκθεση τονίζεται πως από φέτος την άνοιξη και μετά παρατηρήθηκε «έντονη επιβράδυνση» στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης λόγω και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Πολλές αποστολές τεχνικών κλιμακίων ματαιώθηκαν, ενώ εκκρεμεί ακόμη η τοποθέτηση «μόνιμου» γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων.

Προστίθεται πως η προθυμία της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνολική μεταρρύθμιση στην φορολογία εξακολουθεί να παρακωλύεται από την έλλειψη διοικητικής ικανότητας και την αδράνεια.

Στη συνέχεια η Ομάδα Δράσης παραθέτει αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν αστοχίες στο μέτωπο πάταξης της φοροδιαφυγής.

Στοιχεία
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία (τέλη Οκτωβρίου) δείχνουν ότι η Ελλάδα υπολείπεται των στόχων και δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα ορόσημα για τα τέλη του 2012.

Οι εισπράξεις των «παλαιών» οφειλών (ληξιπρόθεσμα χρέη) ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 983 εκατ. ευρώ έναντι των 2 δισ., που αποτελεί τον στόχο για το τρέχον έτος.

Ο στόχος των προσωρινών ελέγχων των μεγάλων φορολογουμένων έχει επιτευχθεί (ολοκληρώθηκαν 354 έλεγχοι έναντι του στόχου των 325). Ομως, ο στόχος για ελέγχους πλήρους κλίμακας των μεγάλων φορολογουμένων (88 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν έναντι του στόχου των 300) και για ελέγχους πολύ εύπορων ατόμων (467 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν στις 31/10 έναντι του στόχου των 1.300) θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί τους τελευταίους δύο μήνες του 2012.

Για την τροποποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων υπογραμμίζεται πως «η λύση που επελέγη από την κυβέρνηση δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική όπως προτάθηκε από την Ομάδα Δράσης και τους συμβούλους του ΔΝΤ».

Προτεραιότητα
Πλέον η Ομάδα Δράσης θα παρέχει τεχνική βοήθεια με προτεραιότητα σε τρεις τομείς:

Θεσμική μεταρρύθμιση.
Επίτευξη των βραχυπρόθεσμων επιβεβλημένων στόχων για την είσπραξη εσόδων και την πραγματοποίηση ελέγχων.
Σχεδιασμός για την πλήρη αναδιοργάνωση όλων των κεντρικών λειτουργιών της φορολογικής διοίκησης.

Οσον αφορά την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις μέσα στο 2012, η Ελληνική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών έχει αναφέρει 418 περιπτώσεις στις φορολογικές αρχές και στο ΣΔΟΕ με βάση την ανάλυση αναφορών για ύποπτες συναλλαγές κυρίως από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Από τις αρχές του 2012, συνολικά 267 περιπτώσεις βεβαιωμένης φοροδιαφυγής έχουν σταλεί στις εισαγγελικές αρχές και περιουσιακά στοιχεία αξίας 94,5 εκατ. έχουν δεσμευτεί.

Η Ομάδα Δράσης προτείνει την κατάρτιση ενός μητρώου τραπεζικών λογαριασμών.

ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Μηχανισμός αναθεώρησης

Εναν νέο μόνιμο μηχανισμό αναθεώρησης και συνεχούς επικαιροποίησης των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, προκειμένου να ευθυγραμμίζονται με τις εμπορικές τιμές, θα πρέπει να ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2013. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν, στην οποία υπογραμμίζεται πως στους επόμενους μήνες θα πρέπει να ετοιμαστεί ένα «ισχυρό και επικεντρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

Τα 5 «βήματα» για τα 14,8 δισ. €

Οι πέντε προαπαιτούμενες δράσεις για να εκταμιευτούν 14,8 δισ. ευρώ από την ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2013

Ιανουάριος

Φορολογικό Νομοσχέδιο
Αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΗ

Φεβρουάριος

Καθορισμός «πλαφόν» δαπανών τριετίας σε κρατικούς φορείς

Μάρτιος

Καθορισμός των υπαλλήλων που θα τεθούν σε εφεδρεία.
Μείωση τιμών φαρμάκων με βάση τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της ΕΕ

Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: