8.12.12

Σόιμπλε: Περισσότερα τα οφέλη από τη διάσωση της Ελλάδας...

Την εκτίμησή του ότι η νέα συμφωνία για περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους θα κοστίσει μακροπρόθεσμα δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας όμως ότι ... τα πλεονεκτήματα για τη χώρα του ξεπερνούν το κόστος κάθε βοήθειας.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη Bild, ο γερμανός υπουργός δηλώνει: «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πόσο θα μας κοστίσει στο τέλος».

Υπάρχουν ωστόσο δύο πεδία όπου το κόστος του βάρους (σσ: που θα αναλάβει η γερμανική οικονομία) μπορεί να υπολογιστεί.

Η παραίτηση από τους τόκους στην αποπληρωμή του προηγούμενου χρέους τςη Ελλάδας θα κόστιζε 130 δισεκατομμύρια ευρώ, η δε αποποίηση του γερμανικού μεριδίου επί των κερδών της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα άλλα 2.7 δισεκατομμύρια έως το 2035.

Ο κ. Σόιμπλε δεν αποκλείει περαιτέρω επιβάρυνση της γερμανικής οικονομίας καθώς οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν είναι ξεκάθαρες. Προσθέτει όμως ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να διατηρήσουν την πίεση στην Αθήνα ώστε αυτή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Τα πλεονεκτήματα που παίρνουμε από το κοινό νόμισμα είναι πολύ περισσότερα από το κόστος όλων των πακέτων βοήθειας», λέει ο κ. Σόιμπλε στην Bιld καταλήγοντας ότι η Γερμανία έπραξε καλώς που επέλεξε να υποστηρίξει το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: