12.12.12

Σε εφαρμογή η διαθεσιμότητα, στους δρόμους αιρετοί και εργαζόμενοι...


Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά στην εφαρμογή του νόμου για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, παρά την άρνηση ορισμένων διευθύνσεων προσωπικού να αποστείλουν τα στοιχεία των υπαλλήλων που...
υπόκεινται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματίσει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τις 11 το πρωί στο Σύνταγμα ενώ συνεδριάζει εκτάκτως την ίδια ώρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Επιπλέον στις 11:30 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το υπουργείο, ήδη, από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας αντλεί τα στοιχεία των υπαλλήλων από τη βάση δεδομένων της απογραφής, και θέτει σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους του διοικητικού κλάδου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Η επιλογή γίνεται βάσει της εξέτασης των αριθμητικών φίλτρων, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης των ποιοτικών κριτηρίων, εξαιτίας της άρνησης για την αποστολή των σχετικών αρχείων.

Σύμφωνα με το νόμο, οι υπάλληλοι που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα λαμβάνουν το 75% του συνόλου των αποδοχών τους.

Επιπλέον, εντός των επομένων ημερών θα προκηρυχθούν οι πρώτες 500 θέσεις διοικητικού προσωπικού σε υπηρεσίες που εμφανίζουν ελλείψεις στο υπαλληλικό τους δυναμικό, οι οποίες θα καλυφθούν από τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, για σήμερα το πρωί ενώ διατυπώθηκαν κατηγορίες εναντίον του υπουργείου και της κυβέρνησης ότι υπηρετούν κατά γράμμα τις επιταγές της τρόικα.

Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης αποφάσισε και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ), την Παρασκευή, στις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις απολύσεις και τους όρους της διαθεσιμότητας, καθώς και να συζητηθεί το θέμα των προσεχών κινητοποιήσεων και δράσεων.

Στην εφαρμογή του νόμου της διαθεσιμότητας, και κυρίως στο σύνολο των ρυθμίσεων που περιορίζουν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιδρά η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσει στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα.

Στον αντίποδα των εξελίξεων, η ΚΕΔΕ υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση των δήμων και την εσωτερική τους αναδιάρθρωση με αξιολόγηση και όχι διαθεσιμότητα, προτάσεις που θα θέσει υπόψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον οποίο θα συναντηθεί το μεσημέρι...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: