21.12.12

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Κονέκτικατ...


Πολλοί Αμερικανοί θα αποτίσουν σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας στο Newtown του Κονέκτικατ τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ντάνελ Μαλόι κάλεσε τους κατοίκους του... Κονέκτικατ να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή ακριβώς στις 9:30 ώρα (16:30 ώρα Ελλάδας) σήμερα, μια εβδομάδα μετά την επίθεση του 20χρονου Ανταμ Λάνζα στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 παιδιών και έξι ενηλίκων.

Οι κυβερνήτες και άλλων πολιτειών, όπως το Μέιν και το Μίσιγκαν, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μαλόι, τηρώντας ενός λεπτού σιγή και χτυπώντας τα κουδούνια όλων των σχολείων.

«Έχουμε την ηθική υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό των θυμάτων της βίας των όπλων και να συνεργαστούμε για να την σταματήσουμε» είπε ο αιδεσιμότατος Γκάρι Χολ.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο Nasdaq ανακοίνωσε πως θα τηρήσει επίσης ενός λεπτού σιγή.

Την ίδια ώρα η Εθνική Ένωση 'Οπλων (NRA) θα αρχίσει εκστρατεία στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για να συμμετάσχει στη δημόσια συζήτηση για τον έλεγχο των όπλων.

Περίπου 11.100 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους το 2011 σε επεισόδια με όπλα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αυτοκτονίες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Η NRA σχολίασε την τραγωδία στο Newtown τέσσερις ημέρες μετά με ανακοίνωση της στην οποία τονίζει πως είναι «έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν αμέσως μετά την τραγωδία να απαγορευθεί η κατοχή επιθετικών όπλων. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε ήδη τα μέλη της ομάδας εργασίας που συγκρότησε χθες ο πρόεδρος Ομπάμα για να επιλύσει το θέμα της οπλοκατοχής.

Ο δράστης Ανταμ Λάνζα χρησιμοποίησε στρατιωτικού τύπου επιθετικό τουφέκι και η αστυνομία ανακοίνωσε πως είχε μαζί του εκατοντάδες σφαίρες σε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, όπως επίσης και δύο πιστόλια. Τα όπλα είχαν αγοραστεί νόμιμα και ήταν καταχωρημένα στο όνομα της μητέρας του Νάνσι, η οποία ήταν το πρώτο του θύμα.

Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί οι κηδείες σχεδόν των μισών θυμάτων του Λάνζα, ενώ τα σχολεία του Newtown θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα λόγω των Χριστουγέννων.

Χαρακτηριστικό του πανικού που επικρατεί σε πολλές πολιτείες, σε περιοχή κοντά στο Μπόιζ του 'Αινταχο ακυρώθηκαν συγκεντρώσεις σε αρκετά σχολεία μετά τις απειλές που διατυπώθηκαν αορίστως ότι κάτι κακό θα συμβεί την Παρασκευή.

Στο Νιου Μίλφορντ στην πολιτεία του Κονέκτικατ ακυρώθηκαν τα σημερινά μαθήματα σε όλα τα σχολεία, μετά τις συστάσεις της τοπικής αστυνομίας, που όμως δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις.

Στη Φλόριντα ένας 13χρονος μαθητής συνελήφθη χθες επειδή ανέβασε στο Facebook μήνυμα απειλώντας να «πάει σχολείο με ένα όπλο και να τους πυροβολήσει όλους», ανακοίνωσε ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι. Ο έφηβος δεν είχε όπλα στην κατοχή του, αλλά κατηγορείται για διατύπωση γραπτής απειλής και κρατείται στο τοπικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: