6.12.12

Διαθεσιμότητα «α λα κάρτ» ..

Τα εμπόδια από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους όλης της χώρας αλλά και την άρνηση όσων δημάρχων αποφάσισαν να μην δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία με τους υπαλλήλους που τίθενται σε... διαθεσιμότητα, ξεπέρασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την υπογραφή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι στους δήμους με τις καταλήψεις που πραγματοποιούν τόσες ημέρες κατάφεραν να τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμα και υπάλληλοι οι οποίοι δεν θα εντάσσονταν σε αυτήν.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με ΦΕΚ Α 237 και προβλέπει την αναγκαστική διαθεσιμότητα όλων των υπαλλήλων των κατηγοριών που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εκτιμά ότι τώρα θα ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων εντός του 2012, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν παραλειφθεί 1.600 διαπιστωτικές πράξεις διαθέσιμων υπαλλήλων και περισσότερες από 700 πράξεις με τις οποίες τίθενται σε αργία επίορκοι υπάλληλοι. Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναμένεται να βγουν σε διαθεσιμότητα 650 με 700 υπάλληλοι από 35 Δήμους και 350 υπάλληλοι από Περιφέρειες, ενώ μέχρι το τέλος του 2012 οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα θα ξεπεράσουν τους 2.750.

Απλήρωτοι έμειναν 1.800 υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων

Οι 1.800 εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δήμου Αθηναίων δεν πληρώθηκαν χθες τον μισθό τους αφού η κατάληψη που πραγματοποιείται εδώ και 20 περίπου ημέρες στην διεύθυνση προσωπικού του δήμου με σκοπό να μην αποσταλούν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα στοιχεία των υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, από την πλευρά του, προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος εάν συνεχιστούν οι καταλήψεις υπάρχει πιθανότητα να μην λάβουν στην ώρα τους οι 9.000 υπάλληλοι του δήμου, το Δώρο Χριστουγέννων και τις υπερωρίες τους.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητά η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αντιβαίνει το Σύνταγμα και καταργεί τη διοικητική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει «επανειλημμένως αναγνωρίσει τις θυσίες του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των μισθωτών και των συνταξιούχων στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα» σημειώνεται, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά άμεση συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να του επισημάνει «τους κινδύνους που εγκυμονεί η τυχόν εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους σε αυτήν και τους πολίτες».

Συγκέντρωση και πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Για σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη μια το μεσημέρι.

Επίσης συνεχίζεται η κατάληψη στη διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού, στον 4ο όροφο του κτιρίου της οδού Λιοσίων, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ).

Σήμερα, όλοι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων καλούνται να συμμετάσχουν στην τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ από τις 12.00 έως τις 15.00 για την πρωινή βάρδια και από τις 15.00 έως τις 18.00 για την απογευματινή βάρδια.

Το απόγευμα συνεδριάζει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει και με ποιον τρόπο τις κινητοποιήσεις.

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα προκαλείται πολιτική κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ λόγω της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα σε δήμους οι οποίοι αρνήθηκαν να στείλουν στοιχεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Α.Τσίπρας συναντήθηκε με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίοι αντιδρούν για το μέτρο της διαθεσιμότητας τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «αντισυνταγματικές» παρεμβάσεις, που αίρουν το αυτοδιοίκητο και βάζουν σε επιτροπεία τη δημόσια διοίκηση και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της και το μέτρο της διαθεσιμότητας στοχεύει στην ουσία στη διάλυση της δυνατότητας του κράτους να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ενώ προκαλεί και τη διάλυση της κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος υποστήριξε πως δεν θα περάσει η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τη διαθεσιμότητα χωρίς στοιχεία και προανήγγειλε κλιμάκωση και γενίκευση των κινητοποιήσεων, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι κάθε είδους συντεχνίες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις δηλώσεις του Αλ.Τσίπρα μετά τη συνάντηση του με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Δεν θα περίμενε κανείς από τον κ. Τσίπρα του «ναι σε όλα τα προνόμια» των εργατοπατέρων του κρατισμού, να επιδείξει υπεύθυνη στάση. Άλλωστε οι κάθε είδους συντεχνίες του χθες, αποτελούν, σήμερα, την βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: