8.12.12

Επικίνδυνο αδιέξοδο στην Αίγυπτο...

Τα συνθήματα εναντίον του προέδρου Μόρσι ακούγονταν μέχρι τη νύχτα μπροστά από το αιγυπτιακό προεδρικό μέγαρο ενώ το αδιέξοδο στο Κάιρο παραμένει: Η «λειψή», κατά την αντιπολίτευση, πρόσκληση του... προέδρου σε διάλογο έχει πέσει στο κενό καθώς μέχρι και η μικρή παραχώρηση που φάνηκε να κάνει (κι αυτή διά μέσω του αντιπροέδρου) για αναβολή του δημοψηφίσματος δεν έχει ακόμη καταφέρει να αποκλιμακώσει την κατάσταση. «Κάντε διάλογο, γιατί δεν θα επιτρέψουμε βία» λέει ο στρατός.

Παράλληλα, ο Μόρσι φέρεται να πρόκειται να στραφεί στον στρατό για να «συνδράμει» την αστυνομία στην τήρηση της τάξης ενώπιον των διαδηλώσεων.

Η εφημερίδα Αλ Αχράμ ανέφερε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει μέτρο που θα επιτρέπει την κινητοποίηση του στρατού «στην διατήρηση της τάξης και την προστασία βασικών κρατικών ιδρυμάτων», επιτρέποντάς του μεταξύ άλλων και να προχωρά σε συλλήψεις. Η εφημερίδα δεν ανέφερε πότε θα εφαρμόζονταν τα παραπάνω.

Η αντιπολίτευση σκοπεύει να συνεχίσει να διοργανώνει διαδηλώσεις ζητώντας την απόσυρση του «σαρωτικού» διατάγματος Μόρσι και την ακύρωση του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα -το προσχέδιο του οποίου έχει καταρτιστεί από τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση μετά το «μποϊκοτάζ» όσων μελών της δεν προέρχονται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ωστόσο, στους δρόμους δεν κατεβαίνουν μόνο οι επικριτές του Μόρσι: Οι πορείες των υποστηρικτών του είναι εξίσου πολυπληθείς και ο παλμός τους εντείνεται από την αγανάκτηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (από την οποία προέρχεται ο Μόρσι) μετά την πυρπόληση γραφείων της σε διάφορα περιστατικά από το ξέσπασμα της κρίσης.

Ο κίνδυνος βαθύτατου διχασμού στην αιγυπτιακή κοινωνία, την στιγμή που έχει ήδη τορπιλιστεί η νομιμοποίηση του παρόντος σχεδίου για το Σύνταγμα, έγινε κάτι παραπάνω από ορατός μετά τα επεισόδια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη. Υποστηρικτές και αντιτίθεμενοι στον Μόρσι συγκρούονταν με πέτρες και μόλοτοφ για ώρες γύρω από το προεδρικό μέγαρο, με απολογισμό τουλάχιστον επτά νεκρούς.

«Κάντε διάλογο, γιατί δεν θα επιτρέψουμε βία» λέει ο στρατός

Ο στρατός παρενέβη το πρωί του Σαββάτου προειδοποιώντας πως δεν θα ανεχθούν κλιμάκωση της κατάστασης και υπογραμμίζοντας πως η διέξοδος από την κρίση πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι του διαλόγου.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις τονίζουν ότι ο διάλογος είναι η καλύτερη και η μοναδική λύση για να επιτευχθεί συναίνεση» ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού σε ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην αιγυπτιακή τηλεόραση.

«Το αντίθετο θα μας οδηγήσει σε σκοτεινή στενωπό, πράγμα που δεν θα επιτρέψουμε» υπογράμμισε η ανακοίνωση του στρατού, η οποία προειδοποιεί επίσης για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μη υπέρβαση του αδιεξόδου.

Όπως φρόντισαν αργότερα να αναφέρουν αξιωματούχοι του στρατού στα αιγυπτιακά ΜΜΕ, η παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων -η πρώτη από το ξέσπασμα της κρίσης- «δεν αποσκοπεί σε επέμβαση του στρατού στην πολιτική ή στην ανάληψη διερευμένου ρόλου του».

Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποδέχθηκε θετικά ως «ισορροπημένη» την ανακοίνωση του στρατού. Ο Άμπντελ Χάλεκ αλ Σέριφ, ανώτατο στέλεχος των ισλαμιστών,
χαρακτήρισε την ανακοίνωση βήμα που βοηθά να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική κρίση, χωρίς να παίρνει το μέρος καμίας πλευράς, λέγοντας πως είναι «ισορροπημένη» και πως «ο στρατός σωστά δεν εμπλέκεται σε πολιτικούς ελιγμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: