22.12.12

Την Δευτέρα οι πρώτες καταβολές χρημάτων στους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης...

Γιώργος Παππούς
Τη Δευτέρα θα βρουν οι πρώτοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, τις επιστροφές που δικαιούνται με βάση τα σχετικά παραστατικά που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΠΥΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα...
πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ανέρχεται στα 6,5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 τιμολόγια αγοραπωλησίας πετρελαίου θέρμανσης.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αίτηση επιδόματος έχουν υποβάλει περίπου 180.000 πολίτες αλλά οι ρυθμοί νέων αιτήσεων έχουν "φρενάρει", με τις εκτιμήσεις του ΚΕΠΥΟ να αναφέρουν ότι περίπου 200.000 θα είναι εκείνοι που θα υποβάλουν τελικά σχετική αίτηση. Αν και η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τον φετινό Προϋπολογισμό θα επιβαρύνουν περίπου 80 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης, με βάση τους ρυθμούς καταχώρησης τιμολογίων (που αντανακλούν και τη "βουτιά" στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης) εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό κόστος για το 2012 θα διαμορφωθεί στα περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανση τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης. Το επίδομα χορηγείται για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται.Η επαγγελματική στέγη.Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.Οι κάτοικοι εξωτερικού.

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά όσων αιτούνται επιδόματος θα πρέπει να ανέρχεται έως 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο. Επιπλέον, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων, να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: