24.12.12

Νέα δοκιμασία για την κυβέρνηση η λίστα Λαγκάρντ...


Η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, που από προχθές βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη, αποτελεί ένα επιπλέον βαρόμετρο που θα προσδιορίσεις τις πολιτικές εξελίξεις του προσεχούς διαστήματος. Ο...
πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην επαναλάβει τα λάθη των προκατόχων του τού παρελθόντος και έχει δώσει ξεκάθαρες εντολές όσον αφορά στα ονόματα που βρίσκονται στον κατάλογο με καταθέσεις στην HSBC.

Σύμφωνα με τις οδηγίες Σαμαρά, ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει εντός του πλαισίου του νόμου και οι τελικές αποφάσεις ως προς την αξιοποίηση της λίστας ανήκουν στην Δικαιοσύνη. Από το Μαξίμου δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να εμπλακούν στα στα γρανάζια ντετεκτιβίστικων θεωριών, αντιλαμβανόμενοι όμως τόσο την πολιτική βαρύτητα από το περιεχόμενο της λίστας όσο και το κοινωνικό αιτούμενο να υπάρξει βάσει αυτής, ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να παραβλέψουν ενδεχόμενους πολιτικούς κλυδωνισμούς που πιθανώς προκύψουν, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων. Προφανώς, μείζονος σημασίας εξέλιξη θα αποτελέσει ενδεχόμενη διαπίστωση αλλοίωσης του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ, οπότε είναι φανερή η ανατροπή των πολιτικών ισορροπιών.

Στο ενδεχόμενο αυτό, είναι προφανές ότι το βαρύ πολιτικό κόστος θα το υποστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από τα χέρια του οποίου πέρασε η λίστα κατά την διετή περιφορά της από γραφείο σε γραφείο. Γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πυροδοτηθούν πολιτικές εξελίξεις, αν και το ζήτημα της διαχείρισης του προβλήματος θα επιδιωχθεί να περιοριστεί κατ’ αρχάς εντός του ΠΑΣΟΚ.

Στην ουσία του ωστόσο, το θέμα ως προς το σκέλος που αφορά στην κοινωνία, περιστρέφεται κυρίως γύρω από την αξιοποίηση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ. Καθίσταται σαφές ότι –διαφοροποιημένη ή όχι- η λίστα αποτελεί προϊόν υποκλοπής. Γεγονός που σημαίνει ότι νομικά, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως τεκμήριο. Ανώτατη κυβερνητική πηγή όμως δεν απέκλειε το ενδεχόμενο αξιοποίησής της στη βάση της αφετηρίας ελέγχου συγκεκριμένων φυσικών προσώπων, που εμφανίζουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά που δεν αιτιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: