27.12.12

Αρχιχρονιά με αγκάθια...



Ο χρόνος περιορισμένος, οι εκκρεμότητες πολλές και τα περιθώρια ανύπαρκτα για την κυβέρνηση. Στο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι βρίσκονται σε... εγρήγορση και ότι η εορταστική ραστώνη τούς αφήνει ανεπηρέαστους, έδωσαν εντολή για ευρεία σύσκεψη των γενικών γραμματέων των υπουργείων -σήμερα στη μία το μεσημέρι- με θέμα τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου καθώς και τις προτεραιότητες ενόψει των συνεδριάσεων του Eurogroup του Ιανουαρίου αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.



Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί η ιεράρχηση των μνημονιακών υποχρεώσεων που είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν ώς τον Μάρτιο, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν οι λεγόμενες ρήτρες ισοδυνάμων που σημαίνουν λήψη και νέων μέτρων.



Τα «καυτά» ζητήματα στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας είναι το φορολογικό, που πρέπει να έχει ψηφιστεί στις αρχές του επόμενου μήνα, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για την οποία ήδη δεσμεύτηκε ο κ. Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.



Επιπλέον, πονοκέφαλο για το Μαξίμου συνιστά το θέμα των διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο, ενώ για εντός Ιανουαρίου προγραμματίζονται οι νέες ανακοινώσεις για συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών, καθώς και η οριστικοποίηση της λίστας των πρώτων εταιρειών που θα αποκρατικοποιηθούν.



Συνομιλητές του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι «το θετικό μομέντουμ για τη χώρα, έπειτα από τις πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών, δεν πρέπει να ανατραπεί» και ως εκ τούτου, με δεδομένο το σταθερά ασφυκτικό πλαίσιο από πλευράς τρόικας, «είναι επιτακτική η πιστή εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος και μάλιστα με πιο γρήγορους ρυθμούς».



Ωστόσο, η διαμόρφωση ενός κλίματος αόριστης και γενικόλογης αισιοδοξίας, όπως επιχείρησε εκ νέου ο Αντώνης Σαμαράς στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, γίνεται αντιληπτό και από τους στενούς του συνεργάτες ότι δεν επαρκεί για να «χρυσώσει το χάπι» στη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, η οποία τον μοναδικό μποναμά που αναμένει για το νέο έτος είναι επιπρόσθετες περικοπές και επιβαρύνσεις και νέες μειώσεις εισοδημάτων.



Για τον λόγο αυτό, παράλληλα με τις προφορικές τονωτικές ενέσεις περί ανάκαμψης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, στο πρωθυπουργικό μέγαρο σχεδιάζουν μια συντονισμένη στροφή σε μείζονα προβλήματα καθημερινότητας, πιστεύοντας ότι μπορεί να κατευνάσουν εν μέρει τις κοινωνικές αντιδράσεις από τη συνεχιζόμενη περιοριστική πολιτική.



Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε Δύση και Ανατολή για την προσέλκυση επενδυτών και ήδη τα πλάνα του περιλαμβάνουν επισκέψεις σε Γερμανία, Κατάρ, Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ. Αρωμα επενδύσεων αλλά και στήριξης στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησής του θα αποπνέει η έλευση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ τον Φεβρουάριο στην Αθήνα.



Σε κάθε περίπτωση, η τύχη της τρικομματικής κυβέρνησης και η βιωσιμότητά της σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν τόσο από τις σχέσεις των εταίρων, που ουκ ολίγες φορές έχουν διαταραχθεί έστω και πρόσκαιρα, αλλά και από λοιπούς αστάθμητους παράγοντες, όπως η λίστα Λαγκάρντ που δεν αποκλείεται να δώσει τη χαριστική βολή και να επιφέρει ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: