25.12.12

Άντε και καλά μυαλά…


Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει πολύ γρήγορα και πάλι, εάν δεν αλλάξει μυαλά: Γιατί δεν μπορεί να σαρώνεις τα πάντα, από τα ομόλογα που διακρατούν οι ιδιώτες επενδυτές –που τα «κουρεύεις» και τα «ξανακουρεύεις»- μέχρι και τις... δομές που είναι χτισμένη αυτή η κοινωνία («τσεκούρωμα» μισθών ιδιωτικού τομέα, στις ΔΕΚΟ, στον δημόσιο τομέα, στις συντάξεις) με αποτέλεσμα εκρηκτική ανεργία και από την άλλη να αφήνεις τα υπόλοιπα όπως είναι…

Δεν μπορεί δηλαδή να μην έχεις εισπράξει όχι σήμερα, αλλά χθες τα 4 δισ. ευρώ που θέλεις για τα κρατικά ταμεία από όσους έβγαλαν στο εξωτερικό «μαύρο χρήμα»: Αν το είχες κάνει ως Κράτος δεν θα χρειαζόταν να πάρεις τις πρόσφατες νέες περικοπές στις συντάξεις.. Ή να διαμορφώσεις ένα τόσο σκληρό φορολογικό που τιμωρεί και πάλι τους συνεπείς και όσους έχουν παιδιά.

Δεν μπορεί δηλαδή ακόμη να στήνεις δομές για την φοροδιαφυγή που προβλέπονται από το Α’ Μνημόνιο (πχ ειδικές ομάδες κρούσης για «επώνυμους») και να έχεις πέσει τόσο έξω που κατά την διαπραγμάτευση του νέου μνημονίου να λες στους πιστωτές «θα μαζέψω …τόσα χτυπώντας την φοροδιαφυγή» και να γελάνε και ..τα τσιμέντα μαζί σου. Και τελικά να μην κάνουν αποδεκτά έσοδα από αυτό τον τομέα ή έστω τα ελάχιστα.

Δεν μπορεί να μιλάς για αξιοποίηση της Κρατικής περιουσίας που μια καλή της διαχείριση θα μπορούσε να εξοφλήσει μεγάλο κομμάτι του χρέους που καλούμαστε να πληρώσουμε κάθε χρόνο μέσω του προϋπολογισμού και τρία χρόνια τώρα να έχεις κάνει… τίποτα. Μια τρύπα στο νερό…

Δεν μπορεί να ευαγγελίζεσαι ότι θα χτυπήσεις την ακρίβεια και να εξαντλείς όλο σου το οπλοστάσιο στο αν θα επιδιώκει ο πολίτης να πάρει απόδειξη ή να τα θεωρήσει «κερασμένα»…

Δεν μπορεί να μιλάς για δικαιοσύνη και μνημόνιο που ίσως είναι «ευκαιρία» να αναδιοργανωθεί η χώρα σε μια πιο υγιή βάση και ταυτόχρονα να λειτουργείς με τις ίδιες νοοτροπίες του τύπου «να τακτοποιήσουμε πρωτίστως τα δικά μας παιδιά».

Δεν μπορεί δηλαδή να κλείνεις ακόμη το μάτι στους ίδιους τους βουλευτές διατηρώντας τους καθεστώτα αφορολόγητων που αγγίζουν τα 2/3 των αποδοχών. Δεν μπορεί μόλις κουνιούνται λίγο οι υπάλληλοι της Βουλής να τους βρίσκουμε την «μεσοβέζικη» λύση.

Δεν μπορεί να υπάρχουν 40 κενές θέσεις εφοριακών και να αποφασίζουμε σε μια νύχτα να αλλάξουμε …165 εφοριακούς, μάλλον για προφανείς λόγους.

Δεν μπορεί μόλις απειλούν να βγάλουν οι αγρότες τα τρακτέρ τους να πας πιο πίσω την φορολογική τους υποχρέωση για βιβλία εσόδων – εξόδων.

Η νέα χρεοκοπία είναι μαθηματικά βέβαιη αν διατηρήσουμε τις ίδιες νοοτροπίες!! Άντε λοιπόν και καλά μυαλά… μάγκες.


Βαγγέλης Δουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: