3.12.12

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη...

Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντάται στην Κωνσταντινούπολη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έχοντας στην ατζέντα του μεταξύ άλλων την εμφύλια διαμάχη στην Συρία.

Μέχρι στιγμής, η...
Μόσχα εμφανίζεται εγγύτερα προς το καθεστώς Ασαντ, ενώ η Αγκυρα υποστηρίζει ανοιχτά τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης.

Τον Οκτώβριο, η Τουρκία είχε υποχρεώσει σε προσγείωση συριακό αεροσκάφος και ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε ως φορτίο του οπλισμό ρωσικής κατασκευής ο οποίος προοριζόταν για τις κυβερνητικές συριακές δυνάμεις.

Ρωσία και Συρία είχαν διαψεύσει τον τουρκικό ισχυρισμό.

Ερντογάν και Πούτιν αναμένεται επίσης να επικεντρώσουν τις συνομιλίες τους σε ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και σε ζητήματα εμπορίου, καθώς οι δεσμοί οι οποίοι συνδέουν Ρωσία και Τουρκία και στους δύο τομείς είναι στενότατοι.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, υπάρχει η πεποίθηση ότι η Μόσχα επιθυμεί να αποστασιοποιηθεί από το καθεστώς Ασαντ.

Η Μόσχα αναμένεται να θέσει παράλληλα το ζήτημα της ανάπτυξης πυραύλων Πάτριοτ στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας από πλευράς ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία κάνει λόγο για μία αμιγώς αμυντική κίνηση, ωστόσο η Ρωσία θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης θα είναι η πρώτη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν εκτός Ρωσίας από την επίσκεψή του στο Τατζικιστάν τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο ρώσος πρόεδρος αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα με την σπονδυλική του στήλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: