1.12.12

Μαύρα Χριστούγεννα «βλέπουν» οι Έλληνες ξενοδόχοι…


Γράμματα στον Αϊ-Βασίλη στέλνουν οι ξενοδόχοι ζητώντας να τους στείλει πελάτες τα Χριστούγεννα! Οι κρατήσεις που έχουν γίνει ως αυτή την ώρα είναι ελάχιστες και σε πολλές μονάδες δεν χτυπά ούτε το τηλέφωνο. Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για...
το δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών και περνούν στην αντεπίθεση μειώνοντας τις τιμές για να προσελκύσουν επισκέπτες.

Ακόμη και στην ελκυστική Αράχοβα αλλά και στο φημισμένο Καρπενήσι διατίθενται δίκλινα δωμάτια με πρωινό προς 35 και 40 ευρώ την ημέρα για την εορταστική περίοδο, αρκεί να γίνουν εγκαίρως οι κρατήσεις. Πολλοί ιδιοκτήτες λένε ευθέως ότι θα δουλέψουν τα Χριστούγεννα για να βγάλουν μονάχα τα έξοδα για το πετρέλαιο. Πάντως όλοι συστήνουν στους πολίτες που θα αποδράσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων, να επιλέξουν ελληνικούς προορισμούς ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και την εγχώρια οικονομία, όχι τα θέρετρα του εξωτερικού.

Γι’ αυτό άλλωστε προσάρμοσαν τις τιμές τους σε επίπεδα κρίσης και μάλιστα πολλοί ξενοδόχοι συνεργάζονται φέτος με τουριστικά πρακτορεία, τα οποία διοργανώνουν φθηνές εκδρομές σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Η δραματική κατάσταση της οικονομίας και η ανασφάλεια, που έχει απλωθεί στην κοινωνία, θα θέσουν σε σκληρή δοκιμασία τη μοναδική εγχώρια βιομηχανία: τον τουρισμό.

Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη που έκανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας για 7.000 λουκέτα που κινδυνεύουν να μπουν σε ξενοδοχεία, λόγω των φόρων, των υποχρεώσεων και του ασφυκτικού δανεισμού. Αν και επισκέπτονται τη χώρα μας την καλοκαιρινή περίοδο 16 με 17 εκατομμύρια τουρίστες, τα προβλήματα δεν επιλύονται αυτόματα, διότι έχει εξαφανιστεί ο εσωτερικός τουρισμός, σημείωσε ο κ. Τσακίρης.





Καρπενήσι

Δεν έχει γίνει καμία κράτηση!



«Αν βγάλουμε το φετινό χειμώνα και καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι, θα είναι μεγάλη επιτυχία» δηλώνει στο «Καρφί» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, Παναγιώτης Μαντζούφας: «Τα τηλέφωνα για έρευνα στις τιμές έχουν ξεκινήσει, αλλά μέχρι εκεί. Καμία κράτηση! Υπάρχει ενδιαφέρον από πρακτορεία για κρατήσεις. Κάτι που παλαιότερα δεν συνηθίζαμε, μιας και είχαμε τους μεμονωμένους σταθερούς πελάτες μας, με τους οποίους αγγίζαμε την πληρότητα. Φέτος με όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουμε όλοι μας, εκτιμώ πως ο κόσμος θα κινηθεί περισσότερο μέσω πρακτορείων παρά από μόνος του. Παρ’ όλες τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, στην τιμή του πετρελαίου αλλά και σε όλα τα έξοδα λειτουργίας μας, οι τιμές μας αυτή τη στιγμή είναι επιπέδου 2002 και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη πιο χαμηλές. Οι περισσότερες επιχειρήσεις του τουρισμού αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα οι ξενώνες, κατεβάζουν ρολά τις καθημερινές και ανοίγουν πλέον μονάχα τα Σαββατοκύριακα. Η γκρίνια, η ένταση και η αβεβαιότητα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που πολλοί σκέφτονται να τα παρατήσουν. Βοήθεια από το κράτος δεν έχουμε δει ή έστω να ακούσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα για να πάρουμε δύναμη και κουράγιο. Πολεμάμε να δουλέψουμε ένα Σάββατο. Μας χρωστούν επιστροφές από το ΦΠΑ, την Εργατική Εστία και τον ΟΓΑ. Όμως, παρ’ όλα τα προβλήματα δεν το βάζουμε κάτω. Ενδεικτικά οι τιμές μας τις καθημερινές ξεκινούν για ένα δίκλινο με πρωινό από 30 ευρώ. Τις ημέρες των εορτών θα κινηθούμε από 50 έως 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, από 100 με 110 ευρώ που νοικιάζαμε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Θα έπρεπε για εμάς τους ορεινούς να υπάρχει ειδική ρύθμιση για την τιμή του πετρελαίου, που είναι στα ύψη. Ελπίζουμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και στο ότι οι Έλληνες έχουμε συνειδητοποιήσει πως πρέπει να αλληλοϋποστηριχτούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, μιας και είμαστε μονάχοι μας…».









Μέτσοβο

«Τουλάχιστον να βγάλουμε το πετρέλαιο»!



«Δειλά δειλά ξεκινούν τα τηλεφωνήματα για έρευνα δωματίων, αλλά οι κρατήσεις είναι ελάχιστες, παρ’ όλο που οι τιμές μας έχουν πέσει αρκετά σε σχέση με πέρυσι. Ελπίζουμε όμως πως την τελευταία στιγμή ο κόσμος θα μας επισκεφτεί» δηλώνει στο «Καρφί» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μετσόβου, Αποστόλης Ταλάρης: «Υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια και τις προτιμήσεις. Τις ημέρες των εορτών οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 35 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Δεν έχουμε κέρδος, αλλά πρέπει να βγάλουμε τουλάχιστον τα έξοδα του πετρελαίου. Κακώς το κράτος έχει βάλει τα ορεινά χωριά στη β’ ζώνη. Απαράδεκτο! Περίπου 220 ημέρες το χρόνο λειτουργούμε με καλοριφέρ. Να στηρίξουμε τη χώρα μας αυτή τη χρονιά και να αφήσουμε το εξωτερικό για άλλες χρονιές, όταν ξαναπάρουμε τα πάνω μας. Ειδικά τα χωριά και οι παραδόσεις αυτής της χώρας δεν πρέπει να ξεχαστούν».



Αράχοβα

Έρχονται… λουκέτα



Η Αράχοβα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χειμερινά τουριστικά κάστρα, με τη φήμη της να ξεπερνά με άνεση τα ελληνικά σύνορα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αράχοβας, Γιάννης Γεωργακός, μιλάει στο «Καρφί» για αρκετά ικανοποιητικό αριθμό κρατήσεων, τονίζοντας όμως πως σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το κενό των προηγούμενων μηνών:

«Οι κρατήσεις μας αυτή τη στιγμή για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχουν καλύψει περίπου το 60% των ενοικιαζόμενων δωματίων μας. Μας σώζει το γεγονός ότι βρισκόμαστε κοντά στην Αθήνα και το κόστος μετακίνησης είναι το χαμηλότερο από οποιονδήποτε άλλο χειμερινό προορισμό. Επίσης στις ήδη χαμηλές τιμές που είχαμε προχωρήσει πέρυσι, κάναμε ακόμα μια μείωση 10 %. Οι τιμές μας για τις ημέρες των εορτών ξεκινούν από 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό και υπάρχουν κατηγορίες δωματίων που ανταποκρίνονται σε όλες τις προτιμήσεις και τις τσέπες. Είμαστε χίλια μέτρα υψόμετρο στην Αράχοβα. Ο κλιματισμός λειτουργεί όλο το 24ωρο. Τα έξοδα λειτουργίας αυξάνονται συνεχώς. Δουλεύουμε και παλεύουμε για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε ως επιχειρήσεις και να κρατήσουμε το προσωπικό μας. Πλέον έχει χαθεί και το τριήμερο του Σαββατοκύριακου, όπου παλαιότερα είχαμε επισκέπτες από την Παρασκευή. Παλεύουμε με ένα Σάββατο πλέον! Θα δούμε κόσμο την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά πάλι στις Απόκριες. Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν επιτέλους πως η μεγαλύτερη βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός. Δεν έχει ιδρυθεί ποτέ ξενοδοχείο χωρίς δάνειο. Εάν το κράτος δεν πάρει μία σοβαρή απόφαση, είτε να γίνει κούρεμα των δανείων, είτε κάποια στάση πληρωμών για τέσσερα χρόνια, θα μπουν πολλά λουκέτα».



Καστοριά

«Οι Έλληνες πρέπει να μείνουν στον τόπο τους και να μας στηρίξουν»

Έντονος προβληματισμός και παγωμάρα υπάρχει και στην πανέμορφη Καστοριά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καστοριάς, Ιορδάνης Μιχαηλίδης, περιγράφει την κατάσταση: «Τα ξενοδοχεία του νομού μας, παρ’ όλο που θεωρούμαστε χειμερινός προορισμός, λειτουργούν όλο το χρόνο. Επειδή δεν βρεχόμαστε από θάλασσα, αποκλειόμαστε από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές όπως είναι η Αγγλία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού μας λοιπόν έχει να κάνει με Έλληνες. Από ξένες χώρες έχουμε μονάχα τους εμπορικούς επισκέπτες, κυρίως από τη Ρωσία, οι οποίοι συνδυάζουν τις διακοπές τους με την αγορά γουναρικών. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τις περυσινές χρονιές. Είναι φυσιολογικό, το καταλαβαίνουμε, όλοι μας έχουμε χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Η Καστοριά έχει όλων των κατηγοριών τα ενοικιαζόμενα καταλύματα και ξενοδοχεία. Ελπίζουμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Η Καστοριά ήταν και παραμένει ένας πολύ ελκυστικός προορισμός, με παροχές υψηλής ποιότητας και ασυναγώνιστες τιμές για όλα τα βαλάντια. Φέτος οι τιμές μας έχουν πέσει ακόμη περισσότερο, παρ’ όλο που τα λειτουργικά μας έξοδα έχουν αυξηθεί και μάλιστα κατά πολύ. Θέλουμε και εμείς να καταφέρουμε να κρατηθούμε και να επιβιώσουμε αλλά και να διευκολύνουμε τους συμπατριώτες μας ώστε να απολαύσουν τις γιορτές και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους. Το μήνυμα που πρέπει να περάσει στους Έλληνες αυτή τη δύσκολη χρονιά για όλους μας, είναι να μείνουν στον τόπο τους και να τον στηρίξουν. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από καμία ξένη χώρα».



Αρκαδία

Εξοντωτικά τα λειτουργικά κόστη



«Οι Έλληνες έχουν ξεκινήσει να επιδεικνύουν κάποιο ενδιαφέρον για τις γιορτές, αλλά πολύ δύσκολα οριστικοποιούν τις κρατήσεις τους, λόγω τις παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και τις ανησυχίες για το αύριο» δηλώνει στο «Καρφί» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μαρινάκος: «Οι κρατήσεις λοιπόν δεν είναι ικανοποιητικές, αλλά ελπίζουμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς η Αρκαδία είναι μια περιοχή προσβάσιμη από την Αθήνα. Φέτος μάλιστα όλοι οι συνάδελφοι έχουν προβεί σε μεγάλες μειώσεις στις τιμές των δωματίων επιστρέφοντας σε τιμές πολλών προηγούμενων ετών. Η Πολιτεία θα πρέπει να προβεί σε μέτρα ώστε τα λειτουργικά κόστη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να μειωθούν. Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με εμάς τους επαγγελματίες, θα πρέπει να διατηρούμε σε σταθερά ελκυστικά επίπεδα και τις τιμές μας αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα μπορούσε να επιφέρει κάποια παραγωγικά αποτελέσματα, ειδικά αυτή την περίοδο»....

 http://www.tokarfi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: