7.12.12

Ακόμη και η μαντάμ Ορτάνς...


... θα ζήλευε την μαεστρία με την οποία ο Ροβέρτος παίζει τους πρωθυπουργούς στα δάχτυλα...

kourdistoportocali.com

Ακόμη και η μαντάμ Ορτάνς θα ζήλευε την μαεστρία με την οποία ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος παίζει τους πρωθυπουργούς και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ στα δάχτυλα. Όπως επίσης και την...

αντοχή του στο χρόνο.

Από την "αυλή" του Ανδρέα Παπανδρέου, βρέθηκε στον "ξενώνα" του Σημίτη, στη συνέχεια στο "σαλόνι" του Γιώργου Παπανδρέου και ακολούθως στην "κρεβατοκάμαρα" του Βενιζέλου, χάρη στον οποίο παραμένει επικεφαλής του ΙΚΑ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά!

Αν σκεφθείτε ότι πέρασε και από ταμίας του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεστε ότι ο Ροβέρτος δεν πρόκειται να χαθεί στην ζωή του με τις τόσες δεξιότητες που απέκτησε.

Δείτε ένα χαρακτηριστό απόσπασμα για την μαντάμ Ορτάνς από τον “Ζορμπά” του Νίκου Καζαντζάκη.

- Να πάτε στης μαντάμ Ορτάνς, φώναξε κάποιος.

- Φραντσέζα; έκαμα ξαφνιασμένος.

- Από του διαόλου τη μάνα. Βίος και πολιτεία. Πήδηξε πολλά παλούκια, και τώρα που γέρασε, κάθισε στο στερνό παλούκι εδώ κι άνοιξε χάνι.

- Πουλάει και καραμέλες! πετάχτηκε ένα παιδί.

- Κι αλευρώνεται και μπογιατίζεται! φώναξε ένα άλλο. Βάνει μιαν κορδέλα στο λαιμό∙ έχει κι ένα παπαγάλο....

- Χήρα; ρώτησε ο Ζορμπάς∙ χήρα;

Μα κανένας δεν του αποκρίθηκε.

- Χήρα; ξαναρώτησε με λαχτάρα.

Ο καφετζής φούχτωσε τα πηχτά ψαρά γένια του:

- Πόσες τρίχες είναι ετούτες, κουμπάρε; πόσες; Ε, από τόσους άντρες είναι και τούτη χήρα. Μπήκες στο νόημα;

- Μπήκα, αποκρίθηκε ο Ζορμπάς κι έγλειψε τα χείλια του.»

Ο αφηγητής και ο Ζορμπάς φτάνοντας στην Κρήτη θα μείνουν στο μικρό ξενοδοχείο της μαντάμ Ορτάνς, μιας γαλλίδας που πέρασε τα χρόνια της προσφέροντας ερωτικές απολαύσεις σε γενναιόδωρους άντρες. Ο Ζορμπάς θα συνάψει ερωτική σχέση μαζί της και παρά το σύντομο του δεσμού τους θα την αγαπήσει πραγματικά. Έτσι, όταν η μαντάμ Ορτάνς αρρωστήσει και πεθάνει, ο ήρωας του μυθιστορήματος θα αισθανθεί έντονα την απώλειά της και θα μπει σε μια διαδικασία μεταφυσικής αναζήτησης σχετικά με το νόημα της ζωής και του θανάτου. Ο προβληματισμός του ήρωα, βέβαια, είναι συνηθισμένος για τους ανθρώπους, όταν έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου, καθώς ένα τέτοιο γεγονός μας υπενθυμίζει πάντοτε τη θνητότητά μας.

«Ο Ζορμπάς ξέπλεξε σιγά το μπράτσο της μαντάμ Ορτάνς από το λαιμό του. Σηκώθηκε∙ ήταν κατάχλομος. Σφούγγισε με το ανάστροφο του χεριού του τα μάτια του που ‘τρεχαν. Κοίταξε την άρρωστη μα δεν ξεχώρισε τίποτα∙ δεν έβλεπε.»

Ποιες είναι οι μεταφυσικές ανησυχίες του Ζορμπά και με ποια ερωτήματα διατυπώνονται;

Στην επιστροφή από την κηδεία της μαντάμ Ορτάνς ο Ζορμπάς, που είναι ιδιαίτερα πικραμένος από το χαμό της αγαπημένης του, έχει καθίσει με τον συγγραφέα στη θάλασσα και παρατηρούν τον ουρανό. Ο Ζορμπάς κοιτάζοντας τα αστέρια κατακλύζεται από μια σειρά ερωτημάτων: τι μπορεί να συμβαίνει στο απώτατο αυτό σημείο του σύμπαντος, ποιος είναι ο δημιουργός όλων αυτών, για ποιο λόγο έχει δημιουργήσει όλα όσα μας περιβάλλουν και το σημαντικότερο γιατί να πεθαίνουμε. Οι ανησυχίες του Ζορμπά αποτελούν επί της ουσίας προβληματισμούς που απασχολούν όλους τους ανθρώπους κάποια στιγμή, καθώς τόσο η γενικότερη σκοπιμότητα της ζωής όσο και η πικρή συνειδητοποίηση της θνητότητας, συνιστούν διαχρονικά ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: