18.12.12

Καταδικάστηκε για ψευδορκία η Ρουμπίνη Λεονταρή!..



petraskandalou.blogspot
Σε επτά μήνες φυλάκιση για το αδίκημα της ψευδορκίας καταδικάστηκε -σε πρώτο βαθμό- η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, κυρία Ρουμπίνη Λεονταρή.
Το δικαστήριο, κατόπιν εγκλήσεως του δικηγόρου Γιώργου Μπαρτζώκη, έκρινε ότι η γνωστή ιατροδικαστής παραποίησε το...
πιστοποιητικό της έκθεσης που η ίδια συνέταξε σχετικά με τον θάνατο του πατέρα του...
εγκαλούντος, με σκοπό να «καλύψει» τέσσερις ιατρούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπαρτζώκης, φέρονται να ευθύνονται για τον θάνατο του 72χρονου. H κα Λεονταρή είχε φιλοξενηθεί και στην τηλεοπτική εκπομπή Κίρινος Τύπος, oπότε και παρουσιάστηκαν τα ρεπορτάζ με τις καταγγελίες για τις παράνομες ταριχεύσεις και η υπόθεση του κ. Μπαρτζώκη.

Το χρονικό

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από το 2005. Στις 10 Μαρτίου ο πατέρας του κυρίου Μπαρτζώκη, Νικόλαος, εισήχθη εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και απεβίωσε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή.

Έπειτα από σχετική παραγγελία του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή από την κυρία Λεονταρή, προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής αιτία θανάτου.

Στην ιατροδικαστική της έκθεση, η Ρουμπίνη Λεονταρή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του 72χρονου οφειλόταν σε «πνιγμονή από εισρόφηση σε έδαφος μικρού αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου».

Κατόπιν, ο Γιώργος Μπαρτζώκης υπέβαλε μήνυση, προκαλώντας την ποινική δίωξη εις βάρος τεσσάρων γιατρών του νοσοκομείου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για τον θάνατο του πατέρα του.

Άλλαξε γνώμη…

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης των γιατρών ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, τα όσα κατέθεσε η κυρία Λεονταρή ως μάρτυρας διέφεραν κατά πολύ από αυτά που ανέφερε στην ιατροδικαστική της έκθεση.

Συγκεκριμένα, ενώ στην έκθεση παρουσίαζε ως αιτία θανάτου την «πνιγμονή από εισρόφηση σε έδαφος μικρού αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου», στο δικαστήριο υποστήριξε ότι ο 72χρονος αντιμετώπισε πολύ σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και ότι η πνιγμονή από την αναρρόφηση -επειδή λειτουργούσε ο δεξιός πνεύμονας- δεν μπορούσε να επιφέρει τον θάνατο. Δηλαδή, παρουσίασε ως κύρια αιτία θανάτου το εγκεφαλικό και όχι την εισρόφηση τροφίμων.

Το δικαστήριο τελικά έκρινε ότι ο θάνατος του 72χρονου επήλθε από το εγκεφαλικό επεισόδιο και όχι από την πνιγμονή, αθωώνοντας τους τέσσερις ιατρούς.

Τα όσα… «διαφορετικά» ισχυρίστηκε η ιατροδικαστής ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κ. Γιώργου Μπαρτζώκη, ο οποίος ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης της κυρίας Λεονταρή, κατηγορώντας την για ψευδορκία, κατηγορία την οποία τελικά αποδέχθηκε το δικαστήριο, καταδικάζοντας την προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας σε επτά μήνες φυλάκιση. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση είναι εφέσιμη.

Οι μέρες και τα έργα της προϊσταμένης

Δεν είναι όμως η πρώτη φόρα που η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Παλαιότερο δημοσίευμα της zougla.gr είχε αποκαλύψει ότι η κυρία Λεονταρή εμπλεκόταν σε υπόθεση παράνομων ταριχεύσεων, η οποία διερευνάται ως παρακλάδι του τεράστιου οικονομικού σκανδάλου των νεκροτομείων της επικράτειας.

Τα στοιχεία που βρίσκονταν στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας και απασχολούν επί χρόνια τις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές καθώς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποκάλυπταν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, στην οποία -όπως καταγγέλλεται- έχει στηθεί, εδώ και χρόνια, «βιομηχανία παράνομων ταριχεύσεων» και έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών…

Είναι ενδεικτικό ότι η κυρία Λεονταρή είχε τεθεί σε προσωρινή αργία με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ επέστρεψε στη θέση της έπειτα από προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια Λάρισας.

Πέντε παραπομπές!

Παράλληλα, εκτός από την παραπομπή της στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας για νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφων, έχει άλλες τρεις παραπομπές στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, μία εκ των οποίων αφορούσε και στον θάνατο του πατέρα του δικηγόρου Γιώργου Μπαρτζώκη.

Την ίδια στιγμή, βάσει προγενέστερων καταγγελιών που είχαν δημοσιευθεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι εισαγγελικές Αρχές του Βόλου και της Λάρισας διενεργούν ποινικές προκαταρκτικές εξετάσεις με αντικείμενο:

Α) μη σύννομες και σκανδαλώδεις ταριχεύσεις στο Νεκροτομείο Βόλου καθώς και

Β) τις ημέρες και τα έργα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας και συγκεκριμένα τον ακριβή ρόλο της προϊσταμένης.

Ενήμεροι, όμως, για την υπόθεση είναι τόσο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όσο και ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος έχει λάβει ενυπόγραφες αναφορές-καταγγελίες που αποκαλύπτουν το μέγεθος του «σκανδάλου» το οποίο όζει και φορολογικού τύπου αδικημάτων.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πολιτευτής εμφανίζεται σε δύο περιπτώσεις να υπογράφει ταριχεύσεις στις οποίες δεν ήταν παρούσα (!) καθώς και η απίστευτη «αμέλειά» (;) της να εντάξει ζωντανούς ανθρώπους (πρόκειται για δύο νεκροτόμους) σε λίστα νεκρών που απέστειλε στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα, τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιμάτων των… ζωντανών-νεκρών ενσωματώθηκαν στη διεξαγόμενη επιδημιολογική έρευνα που είχε διαταχθεί για τον ιό Κοξάκι Β3!

Πώς στήθηκε η «μπίζνα» και η ταρίφα των 200 ευρώ

Από το υλικό των σχετικών δικογραφιών και κυρίως τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε το κόλπο των ταριχεύσεων, το οποίο απέφερε αρκετά χρήματα στις τσέπες ορισμένων, από την άποψη ότι η ταρίφα για κάθε ταρίχευση κυμαινόταν από 150 έως και 200 ευρώ!

Σύμφωνα με την κατάθεση του γενικού γραμματέα του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Θεσσαλίας- Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, κ. Νικόλαου Αγγελέτου, στις 3 Ιουνίου του 2010 τους κοινοποιήθηκε έγγραφο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας υπογεγραμμένο από την κυρία Λεονταρή, το οποίο έφερνε τα πάνω-κάτω στο θέμα των ταριχεύσεων. Συγκεκριμένα, γνωστοποιούσε ότι έπρεπε να πραγματοποιείται ταρίχευση για κάθε πτώμα το οποίο θα διακομιζόταν από τον Βόλο στα νησιά των Σποράδων!

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως καταθέτει ο μάρτυρας, «δεν ήταν υποχρεωτική η ταρίχευση, εφόσον το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου αναφερόταν ότι ο θανών δεν έπασχε από μολυσματική νόσο, ώστε να δύναται να μεταφερθεί, όπως και γίνεται σε πολλές περιπτώσεις από ό,τι γνωρίζω εκτός Θεσσαλίας και σε όλη την ελληνική επικράτεια».

Υπέγραφε διά… αποστάσεως!

Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν, ωστόσο, τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την κατάθεση του μάρτυρα σχετικά με τις ταριχεύσεις που υπογράφει η πολιτευτής της ΔΗ.ΣΥ. στις 6 και 18 Απριλίου του 2011. Αμφότερες εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και είναι επικυρωμένες από την κυρία Λεονταρή.

Σύμφωνα όμως με τον μάρτυρα, η «υπογράφουσα ιατροδικαστής δεν ήταν παρούσα από όσο παρευρισκόμουν σε όλη τη διαδικασία έξω από το νεκροτομείο»…

Μάλιστα, από την προανάκριση προέκυψε ότι την 6η Απριλίου η πολιτευτής υπέγραφε για ταρίχευση στον Βόλο αν και βρισκόταν στο νοσοκομείο Λάρισας, ενώ για την 18η Απριλίου πιστοποιεί ότι ήταν παρούσα στη διαδικασία, μολονότι είχε αναρρωτική άδεια!

Η ίδια, βέβαια, υποστηρίζει ότι «πετάχτηκε» στο νοσοκομείο Βόλου, υπέγραψε τις ταριχεύσεις και μετά απλώς έφυγε…, κάτι το οποίο διατείνεται και η νεκροτόμος Αναστασία Μπρουσγιάννη (με την οποία φέρεται να έκανε όλες τις ταριχεύσεις).

«Μαύρα» χρήματα

Η υπόθεση όμως παίρνει διαφορετική διάσταση από τη στιγμή που -όπως καταγγέλλουν και οι εκπρόσωποι των γραφείων τελετών- οι ταριχεύσεις της κυρίας Λεονταρή είχαν ως ταρίφα τα 200 ευρώ, χωρίς μάλιστα να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Τα χρήματα (και είναι πολλά) ήταν δηλαδή «μαύρα», όπως κατήγγειλαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Τη... λυπητερή, φυσικά, πλήρωναν οι συγγενείς των θανόντων…

«Ουδέποτε μου παρεχόταν απόδειξη από την κα Μπρουσγιάννη που ερχόμουν σε άμεση επαφή σε κάθε ταρίχευση ή από την υπογράφουσα των πιστοποιητικών κα Λεονταρή, ώστε να την αποδώσω είτε στην οικογένεια του θανόντος προσώπου είτε να τη συμπεριλάβω στο τιμολόγιο που εξέδιδα» αναφέρει ένας ιδιοκτήτης γραφείου τελετών.

Από την πλευρά της, η ιατροδικαστής βασίζεται σε ένα έγγραφο το οποίο είχε «εξασφαλίσει» το 2007 από τη Δ.Ο.Υ. Λάρισας με το οποίο νομιμοποιούνταν (!) να μην εκδίδει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά τον «θόρυβο» που προέκυψε, το έγγραφο της εφορίας ανακλήθηκε, ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να πει τι έχει γίνει με τα χιλιάδες ευρώ που έχουν εισπραχθεί χωρίς καμία απόδειξη!

Τι απαντά η ίδια

Η κυρία Λεονταρή, φιλοξενούμενη στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, είχε υποστηρίξει ότι δεν έχει κάνει τίποτε το παράνομο, τονίζοντας ότι όλες οι ταριχεύσεις είναι νόμιμες και δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο.

Πλέον όμως, μετά την πρόσφατη καταδίκη της, θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τη βάσανο του πειθαρχικού ελέγχου, καθώς θεωρείται δεδομένη η παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: