13.12.12

Περικυκλωμένος από προβλήματα...



Τρεις γόρδιους δεσμούς καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός, προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή της τρικομματικής του κυβέρνησης και ευελπιστώντας ότι οι κοινωνικές εκρήξεις δεν θα ενταθούν.



Ζήτημα πρώτον: Το φορολογικό που... καλώς εχόντων των πραγμάτων, κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Προϋποτίθεται ωστόσο η έγκρισή του από το Eurogroup, χωρίς την οποία κινδυνεύει η εκταμίευση της δόσης, καθώς είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας.



Το μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να κατευναστούν οι όποιες ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων, προγραμματίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να ψηφιστεί τελικώς με το άνοιγμα του Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο, καθώς αν, όπως όλα δείχνουν, δεν ψηφιστεί τελικά ως κατεπείγον, δεν υπολείπεται αρκετός χρόνος πριν η Βουλή κλείσει για τις γιορτές των Χριστουγέννων.



Ζήτημα δεύτερον: Η κυβέρνηση εξέδωσε σήμερα, μετά τα μεσάνυχτα, πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία παρέχεται η απαιτούμενη εξουσιοδότηση σε αυτούς οι οποίοι θα εισπράξουν τα χρήματα της δόσης, που αναμένεται να ανέλθει στα 34,5 δισ. ευρώ.



Κυβερνητικές πηγές αρνούνταν να μπουν σε περισσότερες λεπτομέρειες για το αν θα πρόκειται για πρόσωπα (π.χ. τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα) ή οργανισμούς (π.χ. τράπεζες), ενώ και οι εταίροι δεν είχαν ενημέρωση για το θέμα.



Ζήτημα τρίτον: Η διένεξη των τριών εταίρων σε τρία καυτά κοινωνικά θέματα καλά κρατεί. Η λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις Κυριακές, οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων εξακολουθούν να αποτελούν εστίες έντασης μεταξύ των συγκυβερνώντων.



Σε όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα ήρθαν χθες να προστεθούν δύο ακόμη στοιχεία: οι δηλώσεις Προβόπουλου στη Βουλή (βλέπε διπλανές στήλες), που επιμένει ότι είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις που δεν εφάρμοσαν σωστά το Μνημόνιο.



Και η τρίτη στη σειρά δημοσκόπηση, της MRB, που φέρει τη Ν.Δ. σταθερά δεύτερο κόμμα με 20,1%, δείχνει το ΠΑΣΟΚ να καταβαραθρώνεται στο 5,5% και τη ΔΗΜΑΡ να πέφτει στο 4,4%, δίνοντας ένα σύνολο μικρότερο του 30% στην τρικομματική κυβερνητική συμμαχία.



Ολα τα προαναφερθέντα, αλλά και οι διεργασίες που εξελίσσονται στην πολιτική σκηνή της χώρας αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να μεταθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ανασχηματισμό για την άνοιξη του 2013, μη θέλοντας να βάλει άλλο ένα λιθαράκι στους τριγμούς που ενυπάρχουν στην κυβέρνησή του.



Βέβαια, τα πάντα, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, εξαρτώνται και από το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων που αποτελούν και τον μεγαλύτερο φόβο του μεγάρου Μαξίμου.



Οι αυξήσεις φόρων και τιμολογίων των ΔΕΚΟ, η διαθεσιμότητα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, οι εντεινόμενες κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ, που ρίχνουν στα Τάρταρα τα ελληνικά νοικοκυριά, δεν προοιωνίζονται έναν ήρεμο χειμώνα. Και αυτά ο πρωθυπουργός τα ξέρει…

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: