18.12.12

Σουσάκι: Το άγνωστο ηφαίστειο δίπλα στην Αθήνα!...


Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα υπάρχει και εδώ ένας ηφαιστειακός γίγαντας, που ευτυχώς κοιμάται ήσυχα εδώ και δύο εκατ. χρόνια.
Πρόκειται για το Σουσάκι, μόλις 70 ...
χιλιόμετρα μακριά από την Ομόνοια, στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, που αποτελεί το βορειότερο άκρο του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του νότιου Αιγαίου, στο οποίο ανήκουν και τα ηφαίστεια στα Μέθανα, στον Πόρο, στη Μήλο, στη Σαντορίνη και στη Νίσυρο.
Το στοιχείο που κάνει το συγκεκριμένο ηφαίστειο να ξεχωρίζει είναι ότι δεν έχει κρατήρα ή καλντέρα, αλλά δεκάδες τρύπες (στόμια) από τις οποίες εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα και θείο.
Η παρουσία του ηφαιστείου γίνεται αισθητή από την έντονη δυσοσμία του θειαφιού και από το σεληνιακό τοπίο που παρουσιάζει η περιοχή.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Espresso», που μίλησε με καθηγητές Γεωλογίας και Ηφαιστειολογίας για το θέμα, σήμερα οι επιστήμονες θεωρούν ότι το ηφαίστειο είναι σβησμένο, ωστόσο «κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα μυστικά της γης ή να ακούσει τους... ψιθύρους της.
Το στοιχείο που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι το ηφαίστειο δεν έχει κρατήρα ή καλντέρα, αλλά δεκάδες τρύπες (στόμια) από τις οποίες εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα και θείο. Η παρουσία του ηφαιστείου γίνεται αισθητή από την έντονη δυσοσμία του θειαφίου και από το σεληνιακό τοπίο που παρουσιάζει η περιοχή.

Πώς θα φτάσουμε στο ηφαίστειο;
Ακολουθούμε την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου και αφού περάσουμε την έξοδο για Κινέτα βγαίνουμε στην έξοδο για Αγίους Θεοδώρους.
Συναντάμε διόδια στα οποία δεν πληρώνουμε και στη διασταύρωση στρίβουμε δεξιά προς τα διυλιστήρια της Motor Oil. Στα δεξιά μας περνάμε βενζινάδικο και λίγο μετά βλέπουμε στα αριστερά μας τις πρώτες δεξαμενές.
Εκεί ακριβώς (πριν όμως την κεντρική πύλη της Motor Oil) στρίβουμε δεξιά σε ένα χώρο που είναι parking και πηγαίνουμε πίσω και δεξιά του. Ανηφορίζουμε λίγα μέτρα σε αυτόν το δρόμο ο οποίος μας βγάζει σε κεντρικότερο δρόμο όπου και πάμε δεξιά.

Στον κεντρικό αυτό δρόμο συνεχίζουμε ευθεία και συναντάμε παλιά ταμπέλα που γράφει "ΣΟΥΣΑΚΙ".
Στρίβουμε αριστερά και σε λίγα μέτρα περνάμε πάνω από την Εθνική Οδό. Σε ευθεία πορεία από την αερογέφυρα και σε 100 περίπου μέτρα στρίβουμε δεξιά σε ένα μικρό χωματόδρομο. Ακολουθούμε το δρόμο αυτό, περνάμε μέσα από ελαιώνες και κάποια σπίτια. Ήδη βλέπουμε το ηφαίστειο στα αριστερά και μπροστά μας.
Ο δρόμος στην αρχή είναι ανηφορικός και προς το τέλος του κατηφορίζει.
Η πορεία μας γίνεται παράλληλη με το ρέμα που έρχεται από το ηφαίστειο. Η μυρωδιά είναι αρκετά έντονη. Κάπου εκεί σταματάει και ο δρόμος.
Αφήνουμε το αυτοκίνητο και συνεχίζουμε με τα πόδια. Σε περίπου 20 μέτρα βλέπουμε σωληνώσεις από γεώτρηση. Συνεχίζουμε για να επισκεφτούμε τα στόμια του ηφαιστείου και στη συνέχεια το ρέμα της Περαχώρας.
Αν τυχόν μπερδευτείτε μπορείτε να ρωτήσετε τους φύλακες στην κεντρική πύλη της Motor Oil.

Δεν υπάρχουν σχόλια: