8.12.12

Κ. Αρβανιτόπουλος: «Θα στηρίξουμε τους Ελληνες της Διασποράς»...


Απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό έδωσε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε ...
συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό Διαδικτυακό Ιστότοπο «Europolitis Online», με θέμα την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Ομογενειακού Ελληνισμού.

Σε ερώτηση αν θα λειτουργήσει η Α´ ταξη Λυκείου στα σχολεία της ομογένειας απάντησε : «Σας διαβεβαιώνω ότι και του χρόνου θα λειτουργήσει κανονικά η Α' Λυκείου. Με την αναβολή για ένα έτος καταρχήν επαναφέραμε την ομαλότητα και την ηρεμία στην Ομογένεια, όπως είχαμε υποχρέωση. Την άνοιξη θα μεταρρυθμίσουμε με ένα συνολικό σχέδιο την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων. Μοναδική μας επιδίωξη στο νέο σχέδιο θα είναι να στηρίξουμε τους Έλληνες της Διασποράς, στην προσπάθεια τους να ενταχθούν στη χώρα εγκατάστασης τους, διατηρώντας όμως τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της Ελληνικής ταυτότητας τους, όπως αυτά της Ελληνομάθειας, της γνώσης της Ιστορίας μας και των παραδόσεων μας».

Αντίστοιχα, για τα κενά που παρατηρούνται στα σχολεία και για εάν θα αποσπαστούν έλληνες εκπαιδευτικοί σε αυτά, ο υπουργός υπογράμμισε ότι: «Στη Γερμανία, σήμερα, φοιτούν περίπου 5300 μαθητές σε Αμιγή Ελληνικά ή Δίγλωσσα Σχολεία και περίπου 3000 μαθητές σε ενταγμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας ή αναγνωρισμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας. Στην αρχή του τρέχοντος σχολικού έτους στα σχολεία της Γερμανίας υπηρετούσαν 356 εκπαιδευτικοί και μέχρι τις 30-11-2012 αποσπάστηκαν 78 επιπλέον εκπαιδευτικοί για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες κατά το σχολικό έτος 2012-13. Πρέπει τώρα να γίνει μια ορθολογική κατανομή από τους Συντονιστές, και εάν υπάρξει ανάγκη, θα καλυφθεί».

Τέλος σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση να καταργηθεί το 3% για την εισαγωγή των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα ο υπουργός απάντησε ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί και πρόσθεσε: «Τα παιδιά της Ομογένειας θα συνεχίσουν να έχουν αυτό το ελάχιστο προνόμιο, γιατί το αξίζουν και αυτά και οι γονείς τους. Πέραν αυτού, η εκπαίδευσή τους στα Ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα τους καθιστά πρεσβευτές της Ελλάδας».
Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει στις προτεραιότητές της την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Ομογενειακού Ελληνισμού.

Πάντως, σε ερώτηση γα το αν υπάρχουν στην Ελλάδα, με βάση την οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών, πιστώσεις για την υποστήριξη της ομογένειας ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της ελληνικής ομογένειας ανά την υφήλιο, η οποία, είπε χαρακτηριστικά ότι αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση ως εθνικό κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας, για το οποίο οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια διατήρησης αλλά και πολλαπλασιασμού του. «Από την άλλη πλευρά, ο εξορθολογισμός των δαπανών και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Εκπαιδευτικού προσωπικού είναι βήματα απαραίτητα και αναγκαία. Πέραν αυτού, όλοι -με πρώτους τους εκπαιδευτικούς- πρέπει να βάλουν πλάτη, να εργαστούν με μεράκι και υπερωριακά εάν χρειαστεί, ώστε να διατηρήσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, περιορίζοντας την δαπάνη τους» κατέληξε ο κ. Αρβανιτόπουλος.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: